Waarom seks gezond voor ons is

Intiem door Anjali

Seks is niet alleen leuk en lekker, het is ook nog eens hartstikke gezond. We ervaren minder stress, voelen ons fitter en we hebben meer zelfvertrouwen. Daarnaast is het ook nog eens hartstikke goed voor je relatie. Volgens mij zijn dit genoeg redenen om je seksleven een boost te geven. Meer weten? Lees dan verder.

1. Fit lichaam

We starten gelijk met het onderdeel beweging. Waarom zou jij jezelf helemaal in het zweet werken in de sportschool als je dat ook in bed kunt doen? Je verbrandt namelijk met gemak zo’n 100 calorieën of meer. Je hartslag gaat omhoog en daardoor verbeter je je conditie en uithoudingsvermogen. Ook gebruik je veel verschillende spieren, waardoor je sterker wordt en door de verschillende standjes heb jij straks een heel flexibel lichaam.

2. Betere gezondheid 

Wist je dat een actief seksleven goed is voor je hart-en bloedvaten, het je cholesterol verlaagt en het je immuunsysteem versterkt? Geslachtsgemeenschap zou daarnaast het risico op bepaalde typen kanker verkleinen, zoals prostaatkanker en borstkanker. Ook zou seks pijn kunnen verminderen. Tijdens het bedrijven van de liefde komt het hormoon oxytocine vrij, dat ook wel het knuffelhormoon wordt genoemd. Deze stof stimuleert de aanmaak van endorfine en gelukshormonen, waardoor je er een warm en vertrouwd gevoel door krijgt. Ze werken als een natuurlijke pijnstiller, waardoor je voortaan hoofdpijn niet als reden kunt gebruiken om geen seks te hebben.

3. Lekker slapen 

Ook handig om te weten is dat seks je helpt om beter te slapen. Na een flinke vrijpartij kun je goed uitgeput zijn. Bovendien komen er bij een orgasme bepaalde hormonen vrij die je ontspannen en slaperig maken. Hoe fijn is het om dan tegen je geliefde in slaap te vallen? Wij weten het wel.

4. Minder stress

Ben jij een persoon die nog wel een stress ervaart of wel eens in een dipje zit? Seks kan deze gevoelens bij je verminderen. Je ontspant namelijk, de band tussen jou en je partner wordt sterker en er komen stofjes vrij als oxytocine en endorfine. Deze hormonen geven je een heel warm, gelukkig en blij gevoel. Dit klinkt hartstikke fijn toch?

5. Goed voor de huid

Tijdens het bedrijven van de liefde wordt er meer zuurstof door je lijf gepompt, en dit zorgt ervoor dat de bloedsomloop versnelt en de huid meer voedingsstoffen krijgt. Hierdoor worden de cellen van je huid sneller vernieuwd, waardoor je er gezonder uitziet. Misschien kun je je anti-rimpelcrème inwisselen voor een nachtelijk avontuurtje?

6. Regelmatige menstruatiecylcus

Vrouwen die minstens één keer per week vrijen, hebben vaker een regelmatige menstruatiecyclus. Ook hebben zij een natuurlijkere hormooncyclus en hebben ze minder last van menstruatiekrampen. Dit komt door oxytocine: deze stof zorgt ervoor dat de menstruatiecylcus gereguleerd wordt.

7. Goed voor jezelf en je relatie

Last but not least. Seks is hartstikke goed voor jezelf, maar ook voor je relatie. Je bent tijdens seks namelijk 100% voor je partner. Er is aandacht voor elkaar, de intimiteit groeit, maar ook de verbondenheid tussen elkaar. Een moment waarbij je echt aan het genieten bent van elkaar en je wordt er ook nog eens vrolijker door.