Beter slapen? Duik vaker tussen de lakens!

Intiem door Djamila

Seks heeft een positief effect op je nachtrust. Dit blijkt uit een recent slaaponderzoek van slaapspecialist Beter Bed. Wie beter wil slapen zal dus vaker tussen de lakens moeten duiken. Want de beste slapers? Dat zijn de slapers die iedere dag seks hebben.

Elke dag seks slaapt het best

Duik dus maar snel met je partner het bed in. Want de groep slapers die elke dag seks hebben en dus het beste slapen (4,3%) geven hun slaap het cijfer 7,3.  Bijna elke dag vrijen levert een 7,2 op, een of meerdere keren per week een 6,9 en minder vaak dan één keer per week een 6,5. Het effect dat seks op goed slapen heeft is overigens bij mannen het grootst. Dat seks een gunstig effect heeft op de slaap van je partner had je misschien al eens gemerkt maar het is ook  wetenschappelijk bewezen”, aldus arts en slaapcoach Aline Kruit “Een orgasme door seks met een partner of masturbatie maakt daarbij geen verschil. Bij een orgasme komt de neurotransmitter serotonine vrij, waarmee het hormoon melatonine wordt aangemaakt, het hormoon dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Maar ook bij vrouwen speelt seks een belangrijke rol om beter te slapen. Vrouwen maken (net als mannen overigens) het gelukshormoon oxytocine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je ontspant en lekker met je partner wilt knuffelen. En goed ontspannen voor het slapen, zorgt voor een gezondere nachtrust. Daarnaast zorgt dit hormoon ervoor dat je minder stress ervaart en dat jij je helemaal veilig voelt met je partner. 

Ben je benieuwd naar de verschillen tussen man en vrouw? Lees dan dit artikel waarom mannen in slaap vallen na de seks

Andere opvallende resultaten uit het slaaponderzoek

Een belangrijke conclusie uit het slaaponderzoek van Beter Bed is dus dat seks bijdraagt aan een goede nachtrust. Het onderzoek laat ook zien dat het hebben van een (bed)partner in veel gevallen juist voor een slechtere nachtrust zorgt.  41 % van de ondervraagden geeft aan slechter te slapen als ze met een (bed)partner het bed delen. De belangrijkste oorzaken van het slecht slapen met een partner zijn een snurkende (54%) of woelende (25%) partner. Ook een ander slaapritme (20%) en minder ruimte in bed (18%) zijn niet goed voor de nachtrust. Dat weerhoudt het grote deel van de Nederlanders (69%) er niet van om elke avond met hun partner in hetzelfde bed te stappen.

Dus snurkt jouw partner? Of blijft hij of zij de hele nacht maar woelen? Beleef dan voor je gaat slapen een nachtelijk avontuur. Wanneer jij de hormonen hun werk laat doen, slaap jij vast als een roos.