Niet genoeg slaap? Met dit trucje voel je je helemaal uitgerust!

Sport & gezondheid door Zita

Je kent het misschien wel: je wordt wakker en je wil het liefst nog uren doorslapen. Toch sleep je jezelf het bed uit. Hierdoor voel je je waarschijnlijk erg moe. Maar, niet getreurd, want wij hebben een trucje waardoor je je binnen no time helemaal uitgerust voelt. Zo hoef jij nooit meer met een ochtendhumeur wakker te worden.

Kwaliteit boven kwantiteit 

We horen overal om ons heen dat we minimaal acht uur slaap nodig hebben. Maar wat blijkt: het gaat er niet om hoelang je slaapt, maar wanneer je in slaap valt en weer wakker wordt. Zeker wanneer het gaat om langetermijn resultaten. Uit een onderzoek van Sleep, waar ze de slaap van meer dan 60.000 mensen analyseerden, was er een opmerkelijke uitkomst. De mensen die een heel regelmatig slaappatroon hadden, hadden minder kans op gezondheidsnadelen. Dit ging dus om mensen die dag in dag uit op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en hetzelfde tijdstip wakker worden. Regelmaat dus. Dit wil niet zeggen dat voldoende slaap niet belangrijk is, maar het is slechts een klein deel dat invloed heeft op je gezondheid.

Lees ook: Dit is waarom je vaak al wakker bent voordat de wekker gaat

Regelmaat is key bij slaap

Heel veel mensen zijn gefocust op acht uur slaap. Logisch, want dat horen we alleen maar om ons heen. Maar, als je iedere avond acht uur slaapt, maar steeds op verschillende tijden, dan ervaar je niet de juiste voordelen van een goede nachtrust. Op verschillende tijden wakker worden, noemen we ook wel social jetlag. Het is namelijk alsof je jezelf continu een jetleg bezorgd. En dat heeft invloed op je gezondheid. Niet iedereen heeft acht uur slaap nodig, maar wel regelmaat in hun slaapschema. Sommige mensen lukt dan ook niet om acht uur slaap te behalen, bijvoorbeeld door werk.

Zelfs als je acht uur slaapt, gezond eet en voldoende beweegt, heeft je lichaam behoefte aan regelmaat als het gaat om je slaap. Het is dus erg belangrijk om hier een routine in op te bouwen. Dus,ook in het weekend slaap je liever niet te lang uit. Sad, maar wel beter dus.