Dit is waarom je vaak al wakker bent voordat de wekker gaat

Ontspanning door Juliët

Ken je het gevoel dat je heerlijk aan het slapen bent, maar dan onverwachts wakker wordt? Je kijkt op de wekker en je ziet dat nog lang niet het bed uit hoeft. Aan de ene kant heerlijk, maar aan de andere kant kom je nu misschien niet goed meer in slaap. Wij leggen je uit hoe dit precies zit.

Wakker voor je wekker

Je hebt al een korte nacht en dan wordt je ook nog eens voor je wekker wakker. Fantastisch! Het kan zijn dat je lichaam voldoende rust heeft gehad en daarom natuurlijk wakker wordt. Wakker worden voor je wekker is dus nog niet eens zo gek. Heel chil is het alleen niet. Volgens Dr. Sujay, slaapexpert en directeur van het Duke University Pediatric Neurology Sleep Medicine Program, kun je ook last hebben van een onregelmatige nachtrust. Tijdens onze remslaap, de periode dat we het diepst slapen, zijn onze hersenen nog steeds heel actief. Er hoeft maar iets te gebeuren en je wordt al wakker. Denk aan omgevingsgeluid en fel licht. Je wordt dan ineens heel moe wakker. Uitgeslapen? Oh echt niet! Er zijn hier verschillende oorzaken voor.

 

Oorzaken

Maar waarom we dan wakker voor de wekker. Wij hebben de belangrijkste oorzaken voor je op een rijtje gezet:

  • Je hebt genoeg slaap gehad. Mensen die gewend zijn om dagelijks niet te laat naar bed te gaan, hebben meer kans om vroeg wakker te worden dan mensen die wat later naar bed gaan en later opstaan. Ze hebben namelijk voldoende slaap gehad. Een avondmens zal dus eerder door de wekker heen slapen. Oepsie. Het lichaam heeft rust nodig.
  • Circulatie op gang brengen. Als je zomaar wakker wordt, kan het betekenen dat je lichaam meer beweging nodig heeft om de circulatie op gang te houden. 
  • Volle blaas. Hoe ouder je wordt hoe vaker je naar de wc zal moeten. Vooral mensen tussen de 65 en 75 jaar moeten minstens twee keer uit bed om te plassen. Dit hoort echt bij deze leeftijd. 
  • Licht en geluid. Een snurkende partner, omgevingsgeluiden of fel licht kunnen je uit je slaap rukken. Zelfs tijdens onze diepe slaap. Voroal mensen die al onrustig slapen zijn hier gevoelig voor. 

 

Uitgerust wakker worden

Wil jij graag uitgerust wakker worden vóórdat de wekker gaat? Op een natuurlijke manier kun je dit trainen. Het belangrijkste is om consequent op tijd naar bed te gaan en rond dezelfde tijd op te staan. Kom erachter hoeveel slaap je nodig hebt. Misschien is dit nog even een opgave, want er staan veelste veel leuke series op Netflix en Videoland. Zo doen avondmensen er goed aan om een ochtendwandeling te maken. Fel ochtendlicht zorgt er namelijk voor een reset van je biologische klok. Je zult 's avonds eerder moe worden.