Zo repareer je je slaapritme in zeven simpele stappen

Sport & gezondheid door Maya Luz

Slapen, het is voor ons allemaal ontzettend belangrijk. Maar de meeste van ons hebben ook wel eens te maken gehad met een verstoord slaapritme. Dit kan komen door een drukke sociale agenda of een druk werkleven. Wil jij je slaapritme graag repareren? Dit is hoe je dat doet in zeven simpele stappen.

Lees ook: 4 manieren om te stoppen met snoozen

1. Leg je telefoon op tijd weg

Onze telefoons kunnen ons enorm tegenwerken als we willen slapen. Het licht dat onze telefoons uitstralen, zorgt ervoor dat we later moe worden. Daarnaast kan door je favoriete social media-apps scrollen enorm verslavend zijn waardoor je tot laat in de nacht nog op je telefoon zit. Dit is natuurlijk alles behalve wenselijk. Leg je telefoon daarom een uur voordat je wil gaan slapen weg zodat je ongestoord in slaap kan vallen.

2. Maak van je slaapkamer de perfecte ruimte om in te slapen

Als je een aparte slaapkamer hebt, is het goed om deze ruimte puur een slaapkamer te maken. Dit is dus een plek die je alleen gebruikt om in te slapen, en voor seks. Voorkom dat je deze ruimte gaat gebruiken om in te werken, want dan kun je je werk nooit volledig uit je hoofd zetten als je in je bed gaat liggen. Woon je op kamers of in een studio, dan is dit natuurlijk geen optie. We raden dan aan om je werkruimte duidelijk af te sluiten van de ruimte waar je slaapt. Laat je school of werk dus achter op je bureau en ga niet in bed werken.

3. Wees consistent

Als je je slaapritme wil repareren, moet je streng zijn voor jezelf. Bedenk voor jezelf een standaard bedtijd en hou je hier ook echt aan. Hierdoor raken je geest en je lichaam hieraan gewend. Na een tijdje ga je merken dat je rond je bedtijd ook echt behoefte krijgt om te gaan slapen. Wees ook consistent met hoe laat je je wekker zet. Hierdoor wordt het langzamerhand ook steeds makkelijker om op tijd op te staan.

4. Vermijd alcohol en cafeïne

Alcohol en cafeïne houden ons wakker. Als je echt aan je slaapritme wil werken, kun je deze twee substanties dus beter even vermijden. Deze kunnen namelijk flink roet in het eten gooien. Vermijd het drinken van alcohol drie uur voordat je gaat slapen en cafeïne acht uur voordat je onder je dekens kruipt.

5. Beweeg!

Bewegen is een goede manier om je energie kwijt te kunnen. Dit is dus ook een goede manier om je slaapritme weer op orde te krijgen. Vooral als je merkt dat je nog klaarwakker bent aan het einde van de dag, is dit nuttig. Daarnaast is sporten over het algemeen erg goed voor je! Win-win dus.

6. Vermijd sociale jetlag

Het ontwikkelen van goede gewoontes en routines is top voor je slaapritme, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Een grote oorzaak van een verstoord slaapritme is uitgaan in het weekend wanneer je de dag erna vroeg op moet staan. Dit wordt ook wel sociale jetlag genoemd. We willen absoluut geen spelbreker zijn, maar als je graag aan je slaapritme wil werken, zul je dus wat vaker nee moeten zeggen tegen plannen wanneer ze ervoor zorgen dat je amper kunt slapen.

7. Doe ontspanningsoefeningen voordat je gaat slapen

Heb je moeite met in slaap komen? Dan is het goed om je lichaam even goed tot rust te laten komen voordat je gaat slapen. Het kan namelijk zijn dat er nog te veel spanning in je lichaam zit en je je daardoor niet moe voelt. Even mediteren voordat je gaat slapen kan hier enorm bij helpen. Je kan ook ademhalingsoefeningen doen, of even rustig rekken en strekken.

Lees ook: Dit is wat er gebeurt als je niet genoeg slaapt