4 manieren om te stoppen met snoozen

Sport & gezondheid door Lien

Je kent het wel: je wordt wakker van je wekker en hebt nog helemaal geen zin om op te staan. Je bed ligt heerlijk zacht en warm en toch nog even in slaap doezelen voelt toch wel goed. Dus vooruit, je drukt toch nog een keertje op de snoozeknop – om je vervolgens met haast klaar te moeten maken voor je school of werk. Hoe zorg je er nu voor dat je wel in één keer kunt opstaan? We zetten vier tips voor je op een rij.

4 tips om te stoppen met snoozen

Gelijk uit bed komen of toch nog even je omdraaien – maar dan wel wat tijd inleveren om te kunnen ontbijten. Grote kans dat jij ook wel eens voor het laatste kiest. Dat snappen we maar al te goed, opstaan is niet altijd een makkkie. Gelukkig wordt dat het met deze tips wél. Hiermee tover jij jezelf om van professioneel uitslaper naar ochtendmens.

Bereid je in de avond voor

Het idee om op te staan en nog allerlei dingen te moeten doen is nou niet bepaald motiverend. Zorg er daarom voor dat je jezelf zoveel mogelijk van dat ‘moeten’ ontziet. Leg ’s avonds alles klaar. Zo ben je in de ochtend sneller ready om te vertrekken. Vooral het uitzoeken van je kleding kan je enorm veel tijd schelen. Zo heb je ’s ochtends geen outfitstress en voorkom je dus dat je minutenlang voor je garderobe staat te piekeren. Zet ook alvast je eten klaar en stop alles wat je meeneemt de dag ervoor alvast in je tas. Niks vervelender dan naar je sleutels zoeken als je moet gaan.

Zet je wekker ver weg

Nog een tip: plaats je wekker aan de andere kant van je kamer. Gaat ie ’s ochtends af? Dan moet je uit bed om het geluid uit te zetten – en zo ben je dus eigenlijk gelijk al opgestaan. Weer in slaap doezelen lukt toch niet met zo’n hard geluid op de achtergrond. En het is ook gelijk een reminder aan jezelf om er gelijk uit te gaan. Je herinnert je ’s ochtends waarom je die wekker zo ver weg hebt geplaatst.

Meer lezen: Nachtrust verbeteren met deze handige tips

Leg een briefje met een affirmatie op je wekker

Misschien heb je je wekker op je telefoon ingesteld of houd je ‘m simpelweg liever dichtbij je bed – omdat het beter in je interieur staat, bijvoorbeeld. Ook in dat geval kun je een reminder toepassen, namelijk door een briefje op je wekker te leggen. Wanneer je net van plan bent om op die snoozeknop te drukken, zie je het briefje en krijg je de kans om je te bedenken: want hier heb je de vorige avond een motiverende boodschap opgeschreven. Zo herinner je jezelf eraan waarom je nu meteen wilt opstaan. Dat kan net het duwtje in de rug zijn om je kracht te verzamelen en er meteen uit te stappen.