Nachtrust verbeteren met deze handige tips

Sport & gezondheid door Lien

Een goede nachtrust is van onschatbare waarde voor je fysieke en mentale gezondheid! Met een paar simpele aanpassingen verbeter je je slaap en algehele vitaliteit. 

Waarom is een goede nachtrust belangrijk?

Slaap is voor je lichaam een momentje om te herstellen. In je slaap verwerk je namelijk de emoties en informatie van de dag. Zoals je vast al weet vult het je energie aan, maar het verlaagt ook stress en herstelt je spieren en cellen. Als je goed slaapt ben je overdag scherper en fitter. Over het algemeen wordt er aangeraden om 7 tot 8 uur per nacht te slapen.

10 tips voor een betere nachtrust

1. Routine aanhouden

Probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend. Dit helpt je interne klok te reguleren en maakt het gemakkelijker om in slaap te vallen en op te staan.

2. Kalmte voor het slapengaan 

Vermijd intensieve activiteiten vlak voor het slapengaan. 's Avonds laat sporten is niet het beste moment. Ook intensieve series met veel actie en drama kunnen je slaap en zelfs je dromen verstoren.

3. Licht verteerbare voeding

Eet licht in de avond om je spijsvertering niet te belasten. Vermijd zware, vette maaltijden die je wakker houden. Je zwaarste maaltijd eet je het beste tussen de middag.

4. Kruidenthee drinken

Een kopje kruidenthee kan wonderen doen om je te helpen ontspannen en tot rust te komen. Kruiden als kamille, citroenmelisse, lavendel, valeriaanwortel en munt zijn bewezen effectief om je nachtrust te verbeteren.

5. Minder op je telefoon

Beperk je blootstelling aan beeldschermen minstens een uur voor het slapengaan. Het blauwe licht staat erom bekend je natuurlijke slaapcyclus te verstoren. Het houdt je als het ware wakker.

6. Een comfortabel bed

De één slaapt het liefst op een stevig matras, de ander op een zachte. Investeer in een comfortabel bed dat bij jouw slaaphouding past. Zelfs je hoofdkussen kan een verschil maken.

7. Een fijne slaapruimte

Zorg ervoor dat je slaapkamer donker, stil en koel is. Verduisterende gordijnen en een rustige omgeving doen wonderen voor je slaapkwaliteit.

8. Bewust ontspannen

Probeer diepe ademhalingsoefeningen of een geleide meditatie om je geest te kalmeren en je voor te bereiden op een goede slaap.

9. Positieve gedachten

Stel jezelf voor in een rustgevende omgeving of denk aan een fijn moment. Zo'n visualisatie helpt je te om sneller weg te doezelen en kan zelfs nachtmerries verminderen.

Meer lezen: Deze slaapgewoonte wil je vermijden

10. Medisch advies

Als slaapproblemen aanhouden, aarzel dan niet om professioneel advies in te winnen. Je huisarts kan onderliggende oorzaken identificeren en effectieve oplossingen bieden.

Door deze tips toe te passen en bewuste keuzes te maken om je slaapomgeving en -gewoonten te verbeteren, kun je een stevige basis leggen voor een goede nachtrust.