Top 10: beste hoofdkussens

Producten door Redactie Ze.nl

Je bent gesteld op je nachtrust. Voldoende slaap helpt je energiek aan een nieuwe dag te beginnen, maakt het makkelijker om jezelf langere tijd te concentreren en verkleint de kans op een negatief zelfbeeld of depressieve gevoelens. Om jezelf te kunnen verzekeren van een goede nachtrust, is het kopen van een kwalitatief goed hoofdkussen een absolute must. In dit artikel zetten we de top 10 beste hoofdkussens voor je op een rijtje en zoomen we in op de verschillende productspecificaties om rekening mee te houden bij de aankoop van een nieuw hoofdkussen. Ben jij een rug- of zijslaper?

Inhoudsopgave

Dit zijn de 10 beste hoofdkussens

Snel op zoek naar een nieuw hoofdkussen van hoge kwaliteit? Kies voor een van de kussens uit onderstaande top 10.

 1. 1

  Calmzy verstelbaar hoofdkussen (50x60 cm) 

  • Goede ondersteuning
  • Aanpasbaar
  • Goed materiaal

  Prijs tonen

 2. 2

  Litalente bamboe hoofdkussen (60x70 cm) 

  • Koel
  • Goede ondersteuning

  Prijs tonen

 3. 3

  Snoozing Alaska donzen hoofdkussen (60x70 cm) 

  • Goede kwaliteit

  Prijs tonen

 4. 4

  Sleep Comfy hoofdkussen (60x70 cm) 

  • Breed
  • Goede prijs

  Prijs tonen

 5. 5

  Cinderella Classic hoofdkussen (60x70 cm) 

  • Goede kwaliteit
  • Zeer comfortabel

  Prijs tonen

 6. 6

  Cloudpillo hoofdkussen (50x70 cm) 

  • Goede kwaliteit

  Prijs tonen

 7. 7

  Soulsnooze® Dawn hoofdkussen (50x70 cm) 

  • Goede ondersteuning
  • Aanpasbaar
  • Blijft koel

  Prijs tonen

 8. 8

  CozySense® hoofdkussen (50x70 cm) 

  • Prettige stevigheid
  • Goede kwaliteit

  Prijs tonen

 9. 9

  MPM bamboe kussen (60x70 cm) 

  • Duurzaam

  Prijs tonen

 10. 10

  SmartFoam hoofdkussen voor zijslapers (48x74 cm) 

  • Zacht

  Prijs tonen

Koopgids: beste hoofdkussen

Laten we verder inzoomen op de verschillen tussen de diverse modellen uit de top 10 beste hoofdkussens. Wat maakt het ene kussen een betere keuze dan het andere?

1 Calmzy verstelbaar hoofdkussen (50x60 cm) 

Prijs tonen

Het verstelbare hoofdkussen van Calmzy is opgebouwd vanuit verschillende lagen, gevuld met een premium materiaal. Dit zorgt er niet alleen voor dat het hoofdkussen van Calmzy veel comfort biedt; ook maakt het gebruik van de verschillende lagen het kussen geschikt voor zowel buik-, rug- als zijslapers. Het model absorbeert vocht en is in hoogte verstelbaar. Je kunt het kussen het hele jaar door gebruiken.

Het model absorbeert vocht en is in hoogte verstelbaar.

Voordelen Calmzy verstelbaar hoofdkussen (50x60 cm) 

 • Goede ondersteuning
 • Aanpasbaar
 • Goed materiaal

2 Litalente bamboe hoofdkussen (60x70 cm) 

Prijs tonen

Waar het Calmzy hoofdkussen gemaakt is van katoen, maakt Litalente voor de productie van haar kussens gebruik van bamboe tijk. Het maakt deze hoofdkussens tot een zeer zachte toevoeging aan ieder bed. Standaard wordt dit hoofdkussen in een set van twee geleverd; zo heeft ook je partner een fijn kussen. Het kussen houdt je hoofd koel, is lekker zacht en werkt drukverlagend. Het materiaal is geurvrij en helpt je te voorkomen dat je last krijgt van allergieën. Daarbij is het kussen makkelijk wasbaar en werkt dit ademend.

Het kussen houdt je hoofd koel, is lekker zacht en werkt drukverlagend.

Voordelen Litalente bamboe hoofdkussen (60x70 cm) 

 • Koel
 • Goede ondersteuning

3 Snoozing Alaska donzen hoofdkussen (60x70 cm) 

Prijs tonen

Met het Snoozing Alaska donzen hoofdkussen verzeker je jezelf van een zacht kussen in de nacht. Het model is geschikt voor zowel de rug- als zijslaper. Voor buikslapers is het kussen slechts geschikt, wanneer je een licht tot gemiddeld postuur hebt. Het kussen is gevuld met ganzendons (90%) en ganzenveertjes (10%). Het biedt je een optimaal comfort, werkt ventilerend en is veerkrachtig. De hoes van het hoofdkussen is gemaakt van percale katoen met een zeer fijn weefsel. Het voorkomt dat er veertjes uit het kussen steken.

Het kussen is gevuld met ganzendons (90%) en ganzenveertjes (10%).

Voordelen Snoozing Alaska donzen hoofdkussen (60x70 cm) 

 • Goede kwaliteit

Nadelen Snoozing Alaska donzen hoofdkussen (60x70 cm) 

 • Niet te vaak wassen

4 Sleep Comfy hoofdkussen (60x70 cm) 

Prijs tonen

Het Sleep Comfy hoofdkussen is een zeer voordelige optie; het model wordt standaard in een set van twee kussens geleverd. Het kussen heeft een uitneembare vulling, die een verkoelend effect heeft. Het maakt dat je het Sleep Comfy hoofdkussen het hele jaar door kunt gebruiken. Dat komt ook door de ademende werking van de vulling. De kussen worden in twee maten aangeboden, namelijk 60 x 70 cm en 50 x 60 cm. Welke van beide maten past het beste bij het formaat van jouw bed? Het orthopedisch ontwerp van de kussens voor je hoofd moet klachten aan onder meer de nek en schouders voorkomen.

Het orthopedisch ontwerp van de kussens voor je hoofd moet klachten aan onder meer de nek en schouders voorkomen.

Voordelen Sleep Comfy hoofdkussen (60x70 cm) 

 • Breed
 • Goede prijs

5 Cinderella Classic hoofdkussen (60x70 cm) 

Prijs tonen

Net als de kussens van Sleep Comfy, wordt ook dit hoofdkussen van Cinderella Classic in een set van twee geleverd. De tijk van het kussen is gemaakt van 100% perkaline katoen, wat zacht en glad aanvoelt. Daarbij heeft katoen een vochtregulerende werking, wat prettig is als je tijdens een warme zomernacht wat meer zweet. Het model is gevuld met een synthetisch materiaal, waarbij de kwaliteit hiervan ervoor zorgt dat het kussen lang in model blijft. Je kunt het kussen periodiek wassen op een temperatuur van 60 graden Celsius, zo blijft het kussen fris.

Je kunt het kussen periodiek wassen op een temperatuur van 60 graden Celsius, zo blijft het kussen fris.

Voordelen Cinderella Classic hoofdkussen (60x70 cm) 

 • Goede kwaliteit
 • Zeer comfortabel

6 Cloudpillo hoofdkussen (50x70 cm) 

Prijs tonen

Wil je zeker weten dat het kussen wat jij aanschaft past bij je persoonlijke wensen? Kijk eens naar het Cloudpillo hoofdkussen. Dit hoofdkussen mag je gedurende 30 dagen uitproberen. Nadeel van dit kussen: het model is aanmerkelijk duurder dan verschillende andere hoofdkussens uit dit overzicht. Een goede ondersteuning van de nekwervel helpt klachten aan de nek, schouders en rug te voorkomen bij het gebruik van dit kussen. Het model beschikt over een uitwasbare hoes en kan het hele jaar door gebruikt worden. Aan de binnenzijde is het kussen gevuld met traagschuim.

Het model beschikt over een uitwasbare hoes en kan het hele jaar door gebruikt worden.

Voordelen Cloudpillo hoofdkussen (50x70 cm) 

 • Goede kwaliteit

Nadelen Cloudpillo hoofdkussen (50x70 cm) 

 • Vulling verschuift

7 Soulsnooze® Dawn hoofdkussen (50x70 cm) 

Prijs tonen

Met het Soulsnooze® Dawn hoofdkussen kies je voor comfort; het kussen houdt je hoofd koel in de zomermaanden. Zelfs tijdens een echte plaknacht! Het model is gevuld met versnipperd traagschuim, wat een ideale ondersteuning biedt aan het lichaam. Dit materiaal heeft een ademende werking en zorgt voor een snelle afvoer van transpiratie. De hoes van het kussen is zeer zacht, wat prettig aanvoelt aan de huid. De hypoallergene tijk helpt je te voorkomen dat je ’s nachts last krijgt van allergieën. Zowel de binnen- als buitenhoes kunnen gewassen worden.

De hypoallergene tijk helpt je te voorkomen dat je ’s nachts last krijgt van allergieën.

Voordelen Soulsnooze® Dawn hoofdkussen (50x70 cm) 

 • Goede ondersteuning
 • Aanpasbaar
 • Blijft koel

8 CozySense® hoofdkussen (50x70 cm) 

Prijs tonen

Het CozySense® hoofdkussen biedt de ideale mix van comfort, zachtheid en ondersteuning aan de rug en schouders. Het helpt verschillende lichamelijke klachten tegen te gaan. Een fijne manier om op te staan aan het begin van de dag! Het materiaal waarmee het hoofdkussen gevuld is, zorgt voor een verkoelend effect in de zomermaanden. Daarbij kan het kussen gevuld worden, als deze diens stevigheid begint te verliezen. Standaard wordt er een extra navulling met het CozySense® hoofdkussen meegeleverd. Voor de vulling is gebruikgemaakt van een combinatie van versnipperd traagschuim met microvezels (CertiPUR® veilig).

Standaard wordt er een extra navulling met het CozySense® hoofdkussen meegeleverd.

Voordelen CozySense® hoofdkussen (50x70 cm) 

 • Prettige stevigheid
 • Goede kwaliteit

9 MPM bamboe kussen (60x70 cm) 

Prijs tonen

De bamboevezels van dit MPM bamboe kussen bieden je een optimale zachtheid en daarmee veel comfort gedurende de nacht. Standaard wordt dit kussen in een set van twee aangeboden; voor jou en je partner. Het materiaal heeft een hypoallergene- en ademende werking. Niet alleen voorkomt dit onder meer niezen tijdens de nacht; ook heb je tijdens een zwoele zomeravond geen last van overmatig transpireren. Het kussen heeft een sterk ondersteunende werking, wat klachten aan de nek en schouders voorkomt.

Het kussen heeft een sterk ondersteunende werking, wat klachten aan de nek en schouders voorkomt.

Voordelen MPM bamboe kussen (60x70 cm) 

 • Duurzaam

10 SmartFoam hoofdkussen voor zijslapers (48x74 cm) 

Prijs tonen

Dit hoofdkussen van SmartFoam is specifiek gemaakt voor zijslapers. Het model is gevuld met traagschuim, wat een optimale ondersteuning biedt aan het lichaam. Daarbij heeft het kussen een ergonomisch en orthopedisch ontwerp, wat klachten aan de rug, nek en schouders helpt tegen te gaan. Je bepaalt zelf hoeveel vulling je in het kussen stopt; kies je voor een hard of zacht kussen? Een goede luchtcirculatie in het kussen helpt te voorkomen dat je last hebt van hevig transpireren tijdens een warme nacht. Daarbij komt dit het ademend vermogen van het hoofdkussen ten goede.

Een goede luchtcirculatie in het kussen helpt te voorkomen dat je last hebt van hevig transpireren tijdens een warme nacht.

Voordelen SmartFoam hoofdkussen voor zijslapers (48x74 cm) 

 • Zacht

Welke materialen hoofdkussens zijn er?

Hoofdkussens zijn er van tal van verschillende materialen, waarbij onderscheid gemaakt moet worden tussen het materiaal van de tijk en de vulling. Zo maken veel producenten gebruik van een vulling van traagschuim. Dit materiaal is relatief goedkoop en vormt zich naar de vorm van je lichaam. Het helpt je jouw lichaam op de juiste plekken te ondersteunen in de nacht, wat pijn aan de nek, schouders en rug tegengaat.

Naast een vulling van traagschuim (snippers) wordt ook dons gebruikt. Populair is een mix van dons en veertjes; vaak bestaat het merendeel van de vulling hierbij uit dons, gecombineerd met een klein percentage aan veertjes. Het nadeel van een vulling van dons zijn de hoge kosten hiervan.

De tijk van het kussen, de buitenste hoes, wordt vaak van katoen of bamboe gemaakt. Het geeft het hoofdkussen een zeer zachte buitenzijde, wat het comfort ’s nachts ten goede komt. Daarbij hebben zowel bamboe als katoen de eigenschap, dat ze vochtregulerend werken. Transpiratie wordt op deze manier snel afgevoerd; je ervaart er geen hinder van ’s nachts.

Kussens schoonmaken

Veel kussens kunnen in de wasmachine gewassen worden; het helpt je het hoofdkussen fris te houden. Houd er hierbij rekening mee dat er grote verschillen zitten in de temperatuur waarop je dit doet. Sommige kussens kunnen op 60 graden Celsius gewassen worden; andere modellen was je op maximaal 30 graden Celsius. Daarbij zit er een verschil in kussens waarvan zowel de tijk als de vulling in de wasmachine gewassen kunnen worden en kussens, waarvan je uitsluitend de tijk machinaal schoon kunt maken.

Belangrijke productspecificaties om te vergelijken

Op deze pagina werd al genoemd dat je hoofdkussen kunt vergelijken op basis van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, of bijvoorbeeld op de wasbaarheid van de vulling en tijk van het kussen. Er zijn meer factoren om rekening mee te houden.

 • Type slaper: sommige hoofdkussen zijn specifiek bedoeld voor een zijslaper, terwijl een ander model kussen juist geschikt is voor een rugslaper. Let hier goed op; vaak vind je er meer informatie over in de productomschrijving van het hoofdkussen. Het is belangrijk om een kussen te zoeken dat past bij het type slaper dat jij bent, om verzekerd te zijn van een optimale ondersteuning.

 • Hypoallergene tijk: de tijk van een hoofdkussen kan een hypoallergene werking hebben. Dit betekent dat je ’s nachts geen last zal hebben van allergieën. Onder meer een allergie voor de huisstofmijt komt veel voor. Het kan je nachtrust verstoren.

 • Los of als set: de meeste hoofdkussens worden los verkocht. Je kunt echter ook voor een set van kussens kiezen. Dat laatste vereist dat jij en je partner hetzelfde type slaper zijn. Verschillen jullie hierin van elkaar? Koop in dat geval twee losse kussens.

 • Formaat: de meeste hoofdkussens hebben een formaat van 50 x 60 cm of van 60 x 70 cm. Het is onder meer afhankelijk van de breedte van je bed, welke van deze formaten het meest geschikt voor je is.

 • Stevigheid: het materiaal van een kussen heeft invloed op de stevigheid ervan. In sommige gevallen kun je de stevigheid aanpassen door een deel van de vulling uit het kussen te nemen.

Prijzen van slaapkussens (hoog – laag)

De meeste hoofdkussens met een vulling van traagschuim hebben een prijs tussen de 30 en 40 euro. Er zijn modellen die voor een lagere prijs worden aangeboden. Wees je echter bewust van het belang van een kwalitatief goed hoofdkussen; het bevordert niet alleen je nachtrust, maar helpt ook klachten aan de rug, nek en schouders te voorkomen.

Zoals eerder op deze pagina vermeld werd, zijn donzen hoofdkussen duurder. Je betaalt hier al snel meer dan 70 tot 80 euro voor, uitgaande van een kwalitatief goed model. Het goedkoopst is een kussen met een vulling van veren: tussen de 20 en 30 euro.

Conclusie: zo kies je het beste hoofdkussen

Bij de aankoop van een nieuw hoofdkussen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Bepaal allereerst wat voor type slaper je bent, om vervolgens te kiezen uit vullingen van diverse materialen. Kies je voor een vulling van dons, veren of bijvoorbeeld traagschuim? Het heeft invloed op de stevigheid en prijs van het kussen. Minder belangrijk, maar wel het meenemen waard is het formaat van het hoofdkussen.

Mocht je last hebben van allergieën, dan is een hypoallergene tijk sterk aan te raden. Om verzekerd te zijn van een duurzaam hoofdkussen is het daarbij prettig, wanneer je deze schoon kunt maken in de wasmachine.

 • Meest duurzaam

  MPM bamboe kussen (60x70 cm) 

  Prijs tonen

 • Beste keuze

  Calmzy verstelbaar hoofdkussen (50x60 cm) 

  Prijs tonen

 • Goedkoopste

  SmartFoam hoofdkussen voor zijslapers (48x74 cm) 

  Prijs tonen

Veelgestelde vragen over (hoofd)kussens

Hoe maak je een hoofdkussen schoon? 

De makkelijkste manier om een hoofdkussen schoon te maken, is door deze in de wasmachine te stoppen. Voeg een kleine hoeveelheid wasmiddel toe. Op het label van het kussen vind je op welke temperatuur je deze mag wassen..

Welk hoofdkussen moet ik kopen?

Welk hoofdkussen het meest geschikt is voor jou, hangt af van het type slaper wat je bent. Sommige kussens zijn uitsluitend bedoeld voor zij- of juist rugslapers. Je vindt dit terug in de productomschrijving van een hoofdkussen. Een ander aspect om rekening mee te houden is het materiaal waarvan het kussen gemaakt is.

Hoe vaak moet ik een hoofdkussen wassen?

Men raadt aan om een hoofdkussen in ieder geval eens per twee à drie maanden te wassen. Tijdens je slaap zweet je vaak meer dan je denkt. Daarbij blijven er dode huidcellen en bijvoorbeeld huidschilfers op de tijk van het kussen achter. Door het kussen regelmatig te wassen houd je deze fris.

Waarom een goed hoofdkussen kopen?

Het is om verschillende redenen van belang dat je een kwalitatief goed hoofdkussen aanschaft. Een goed hoofdkussen bevordert je nachtrust en helpt verschillende lichamelijke klachten, aan onder meer de nek en schouders, te voorkomen.