Top 10: BBQ matten

Producten door Redactie Ze.nl

Een must-have accessoire voor iedere liefhebber van barbecueën: een BBQ matje. Met deze barbecue matten maak je het grillen van verschillende soorten groenten en vlees makkelijker. Daarbij maak je het met een BBQ mat mogelijk om naast groente, vlees en vis bijvoorbeeld ook een eitje te bereiden op de grill van je barbecue. In dit artikel zetten we de beste BBQ matten voor je op een rijtje. Heb jij er al eens gebruik van gemaakt?

Inhoudsopgave

Dit zijn de 10 beste barbecue matten

Onderstaand overzicht toont je de 10 beste barbecue matten van dit moment. Kies voor een van deze producten, wanneer je snel een geschikt type BBQ mat aan wilt schaffen voor jouw eerstvolgende avond barbecueën.

 1. 1

  Coninx barbecue bakmat (3 stuks) 

  • Goede prijs/kwaliteit
  • Gebruiksvriendelijk
  • Mooi design

  Prijs tonen

 2. 2

  Rheme teflon grill matten (5 stuks) 

  • Gebruiksvriendelijk
  • Goede kwaliteit

  Prijs tonen

 3. 3

  BBQ grill mat (6 stuks) 

  • Geschikt voor de vaatwasser

  Prijs tonen

 4. 4

  Teflon bakmat voor BBQ en oven (3 stuks) 

  • Makkelijk schoon te maken
  • Plakt niet

  Prijs tonen

 5. 5

  GrillX barbecue mat (6 stuks) 

  • Handig in gebruik
  • Stevig

  Prijs tonen

 6. 6

  Teflon grill- en oven bakmat (10 stuks) 

  • Eenvoudig in gebruik

  Prijs tonen

 7. 7

  Luxury Kitchen BBQ matjes (3 stuks) 

  • Gebruiksvriendelijk

  Prijs tonen

 8. 8

  BBQ grillmat van kunststof gaas (2 stuks) 

  • Goede prijs/kwaliteit

  Prijs tonen

 9. 9

  Schou Company anti-aanbak grillmat 

  • Duurzaam

  Prijs tonen

 10. 10

  Heble® BBQ grillmat (2 stuks) 

  • Eenvoudig in gebruik

  Prijs tonen

Koopgids: beste BBQ matten

Tijd om de verschillende barbecue matten uit bovenstaande top 10 nog eens nader te bekijken. Waar zitten de verschillen tussen deze producten?

1 Coninx barbecue bakmat (3 stuks) 

Prijs tonen

Met de Coninx barbecue bakmat bereid je snel en gemakkelijk tal van smaakvolle gerechten, zonder bang te hoeven zijn dat ingrediënten door het rooster van de barbecue heen vallen. De grillmatten van Coninx zijn gemaakt van polytetrafluoroethyleen (PTFE), wat ook wel teflon genoemd wordt. Ze zijn niet klevend en eenvoudig schoon te maken. Je stopt de BBQ matten na gebruik in de vaatwasser, om deze een volgende dag opnieuw te kunnen gebruiken. Ze zijn niet alleen geschikt voor de barbecue; je gebruikt ze ook in de oven.

Ze zijn niet alleen geschikt voor de barbecue; je gebruikt ze ook in de oven.

Voordelen Coninx barbecue bakmat (3 stuks) 

 • Goede prijs/kwaliteit
 • Gebruiksvriendelijk
 • Mooi design

2 Rheme teflon grill matten (5 stuks) 

Prijs tonen

Alternatief voor de grill matten van Coninx, is deze set met vijf bakmatten van Rheme. Net als het model van Coninx, kunnen ook deze BBQ matten in zowel de oven als op de grill gebruikt worden. Je bereidt met deze matten tal van verschillende gerechten. Na het gebruik van de teflon grill mat van Rheme maak je deze eenvoudig schoon in de vaatwasser, om ze de volgende dag opnieuw te kunnen gebruiken. Het teflon voorkomt dat er vuil achterblijft op de mat.

Na het gebruik van de teflon grill mat van Rheme maak je deze eenvoudig schoon in de vaatwasser

Voordelen Rheme teflon grill matten (5 stuks) 

 • Gebruiksvriendelijk
 • Goede kwaliteit

3 BBQ grill mat (6 stuks) 

Prijs tonen

Staat er een barbecue gepland met een grote groep mensen? Kies in dat geval voor deze set met maar liefst zes BBQ grill matten. Net als beide voorgaande modellen, kun je ook deze BBQ mat in de oven gebruiken. Zo heb je er het hele jaar plezier van, zelfs wanneer je de barbecue in de winter in de schuur plaatst. Het model kan gereinigd worden in de vaatwasser, wat de barbecue matten herbruikbaar maakt. Ze zijn gemaakt van teflon, wat voorkomt dat ingrediënten aan het materiaal blijven kleven bij het gebruik van de barbecue grill matten.

Het model kan gereinigd worden in de vaatwasser.

Voordelen BBQ grill mat (6 stuks) 

 • Geschikt voor de vaatwasser

Nadelen BBQ grill mat (6 stuks) 

 • Geen gebruiksaanwijzing

4 Teflon bakmat voor BBQ en oven (3 stuks) 

Prijs tonen

Deze merkloze teflon bakmatten zijn geschikt voor zowel het gebruik in de oven, als in de magnetron en op de barbecue. De matten kleven niet en zijn herbruikbaar, wanneer je deze na ieder gebruik schoonmaakt. Dat laatste doe je snel en gemakkelijk in de vaatwasser. Het teflon voorkomt dat groenten of vlees aan de barbecue matten blijven kleven. Met een set van drie grill matten heb je voldoende ruimte voor het bereiden van het diner.

Het teflon voorkomt dat groenten of vlees aan de barbecue matten blijven kleven.

Voordelen Teflon bakmat voor BBQ en oven (3 stuks) 

 • Makkelijk schoon te maken
 • Plakt niet

5 GrillX barbecue mat (6 stuks) 

Prijs tonen

Maak het grillen van vlees, vis en groente makkelijker met deze GrillX barbecue matten. De set bestaat uit zes losse exemplaren, welke niet kleven en eenvoudig schoon te maken zijn na gebruik. Je kunt ze met een afwasborstel of spons reinigen, maar ze ook in de vaatwasser leggen. Het gebruik van deze teflon grill matten voor de barbecue voorkomt dat ingrediënten aan het rooster blijven kleven.

De set bestaat uit zes losse exemplaren, welke niet kleven en eenvoudig schoon te maken zijn na gebruik.

Voordelen GrillX barbecue mat (6 stuks) 

 • Handig in gebruik
 • Stevig

6 Teflon grill- en oven bakmat (10 stuks) 

Prijs tonen

Heb je een relatief grote barbecue en eet je regelmatig met meer dan vier of vijf mensen? In dat geval heb je met deze set van tien teflon grill- en oven bakmatten de ideale oplossing voor het grillen van vlees, vis en groente op de barbecue. Gebruik de barbecue matten niet alleen op de BBQ, maar ook op het fornuis en bijvoorbeeld in de oven. Ze zijn gemaakt van teflon, wat werkt als anti-aanbaklaag. Na het grillen van de verschillende ingrediënten neem je ze eenvoudig van de BBQ mat af. Je kunt de matten na gebruik in de vaatwasser stoffen.

Gebruik de barbecue matten niet alleen op de BBQ, maar ook op het fornuis en bijvoorbeeld in de oven.

Voordelen Teflon grill- en oven bakmat (10 stuks) 

 • Eenvoudig in gebruik

7 Luxury Kitchen BBQ matjes (3 stuks) 

Prijs tonen

Grill in korte tijd verschillende soorten groenten door elkaar, met deze BBQ matjes van Luxury Kitchen. De set bestaat uit drie losse matjes, die voorkomen dat je groenten tussen de spijlen van het rooster van de BBQ door vallen. De matjes zijn gemaakt van teflon en daarmee eenvoudig schoon te maken na het gebruik hiervan. Dat schoonmaken doe je het snelst, door de BBQ matjes in de vaatwasser te stoppen.

Dat schoonmaken doe je het snelst, door de BBQ matjes in de vaatwasser te stoppen.

Voordelen Luxury Kitchen BBQ matjes (3 stuks) 

 • Gebruiksvriendelijk

Nadelen Luxury Kitchen BBQ matjes (3 stuks) 

 • Matige kwaliteit

8 BBQ grillmat van kunststof gaas (2 stuks) 

Prijs tonen

De meeste BBQ matten uit dit overzicht zijn volledig zwart van kleur en gesloten. Een goed alternatief is deze barbecue grillmat van gaas, vervaardigd uit kunststof. Het bevordert de overbrenging van de warmte op de ingrediënten die je wilt grillen op de barbecue. De matten zijn geschikt voor het schoonmaken hiervan in de vaatwasser. Het maakt dat ze heel eenvoudig te reinigen zijn na een gezellige avond barbecueën. Je kunt de grillmatten voor de BBQ ook gebruiken in de oven.

Je kunt de grillmatten voor de BBQ ook gebruiken in de oven.

Voordelen BBQ grillmat van kunststof gaas (2 stuks) 

 • Goede prijs/kwaliteit

Nadelen BBQ grillmat van kunststof gaas (2 stuks) 

 • Wordt niet schoon in de vaatwasser

9 Schou Company anti-aanbak grillmat 

Prijs tonen

Vergelijkbaar met het voorgaande model, is ook deze anti-aanbak grillmat voor de BBQ van Schou Company gemaakt van kunststof gaas. Je legt de mat direct op het rooster van de barbecue, of gebruikt deze in de oven. Het maakt het makkelijker om verschillende soorten groenten te vermengen op de grill. Je voorkomt dat deze groenten tussen de spijlen van je barbecue terechtkomen. Het model is voorzien van een anti-aanbaklaag en kan gereinigd worden met zeep en water.

Vergelijkbaar met het voorgaande model, is ook deze anti-aanbak grillmat voor de BBQ van Schou Company gemaakt van kunststof gaas.

Voordelen Schou Company anti-aanbak grillmat 

 • Duurzaam

Nadelen Schou Company anti-aanbak grillmat 

 • Matige kwaliteit

10 Heble® BBQ grillmat (2 stuks) 

Prijs tonen

De top 10 barbecue matten maken we compleet met dit product van Heble®. Deze set bestaat uit twee BBQ matten, welke ook gebruikt kunnen worden in de oven. Met de barbecue matten, die voorzien zijn van een anti-aanbaklaag, bereid je snel verschillende soorten groenten, vlees en vis. Na het gebruik van de matten reinig je deze met wat afwasmiddel en heet water. Zo kun je de matten tientallen keren opnieuw gebruiken.

Na het gebruik van de matten reinig je deze met wat afwasmiddel en heet water. Zo kun je de matten tientallen keren opnieuw gebruiken.

Voordelen Heble® BBQ grillmat (2 stuks) 

 • Eenvoudig in gebruik

Welke soorten barbecue matten zijn er?

De meeste BBQ matjes lijken sterk op elkaar, kijkend naar het materiaal waarvan ze gemaakt zijn en hun formaat. Daarbij kunnen vrijwel alle BBQ matten in zowel de oven, als op de barbecue worden gebruikt. Een verschil kan zitten in de dichtheid van het materiaal: onderscheid wordt gemaakt tussen volledig gesloten BBQ matten en modellen van (kunststof) gaas.

BBQ (grill)matten schoonmaken

Het schoonmaken van de BBQ grill matten is heel eenvoudig. Na het gebruik hiervan kun je deze in veel gevallen in de vaatwasser stoppen. Let op, er zijn grillmatten waarbij dit wordt afgeraden. Je vindt er vaak meer informatie over in de productomschrijving van de diverse BBQ matjes.

Alternatief voor het reinigen van de grillmatten in de vaatwasser is het gebruik van heet water en afwasmiddel. Spoel de matten nadien goed af, om te voorkomen dat het gebruik van afwasmiddel merkbaar is bij een volgende keer barbecueën.

Materiaal van een BBQ mat voor op de barbecue

De meeste BBQ matten zijn gemaakt van polytetrafluoroethyleen, wat afgekort wordt tot PTFE en vaak ook teflon genoemd wordt. Dit materiaal is zeer hittebestendig en daardoor geschikt voor het gebruik op open vuur. Overigens wordt het gebruik van barbecuematten niet alleen aangeraden bij het barbecueën zelf; je kunt de matten vaak ook in de oven en zelfs op het fornuis gebruiken bij het bereiden van verschillende gerechten.

Het materiaal waarvan de meeste BBQ matten gemaakt worden kan verknipt worden. Dit maakt het mogelijk om een barbecue grillmat in precies het juiste formaat te knippen, zodat deze op jouw barbecue past.

Belangrijke productspecificaties om te vergelijken

Eerder op deze pagina werden al verschillende productspecificaties genoemd, op basis waarvan je de diverse BBQ matten met elkaar kunt vergelijken. De verschillen tussen de matten zijn vaak zeer beperkt.

 • Formaat: naast de al genoemde productspecificaties, is het interessant om te letten op het formaat van de BBQ mat. De mat moet groot genoeg zijn voor het rooster van jouw barbecue. Een te grote barbecue grillmat kun je eenvoudig op maat knippen.

 • Hittebestendigheid: zorg dat de BBQ grillmat voldoende hittebestendig is, om deze op jouw barbecue te kunnen gebruiken. Vaak vind je in de productomschrijving van een barbecue mat terug tot welke temperatuur je deze kunt gebruiken.

 • Aantal matten: veel BBQ matten worden als set verkocht. Dit betekent dat je vaak direct drie, vijf of zelfs tien barbecuematten bestelt. Bepaal vooraf hoeveel matten jij daadwerkelijk zal gebruiken; ze zijn vrijwel altijd herbruikbaar.

Prijzen van BBQ matten (hoog – laag)

Over het algemeen kosten de barbecue matten tussen de tien en vijftien euro, waarbij je direct een set van meerdere matten koopt. Losse BBQ matjes worden aangeboden tegen een prijs van minder dan tien euro.

Conclusie: zo kies je de beste BBQ mat

De teflon BBQ matten zijn een onmisbare accessoire bij jouw barbecue, wanneer je in de zomer verschillende groenten wilt kunnen grillen zonder bang te hoeven zijn dat ze tussen het rooster van je barbecue vallen. Daarbij bereid je met een BBQ grillmat ook verschillende andere ingrediënten, denk aan een eitje. Onderling verschillende BBQ matten weinig van elkaar; onderscheid wordt gemaakt tussen een volledig egale grillmat en bijvoorbeeld een grillmat van kunststof gaas.

Belangrijk bij het bestellen van een barbecue mat is de hittebestendigheid hiervan. De grillmat moet geschikt zijn voor de temperaturen die je met jouw barbecue haalt.

 • Meest duurzaam

  Schou Company anti-aanbak grillmat 

  Prijs tonen

 • Beste keuze

  Coninx barbecue bakmat (3 stuks) 

  Prijs tonen

 • Goedkoopste

  Teflon bakmat voor BBQ en oven (3 stuks) 

  Prijs tonen

Veelgestelde vragen over BBQ matten

Hoe maak ik een BBQ grillmat schoon?

Een BBQ grillmat kun je in veel gevallen schoonmaken in de vaatwasser, zonder dat dit de anti-aanbaklaag van het materiaal ernstig schaadt. Over het algemeen geldt dat je de grillmatten voor de barbecue al snel honderd keer kunt gebruiken.

Kan ik een BBQ mat verknippen?

Bij het gebruik van een BBQ mat is het zaak dat deze qua formaat past bij het rooster van je barbecue. Je kunt de barbecue matten eenvoudig in het juiste formaat knippen. Zorg dat de initiële mat hier groot genoeg voor is.

Hoe gebruik je een barbecue mat?

Je kunt de barbecue mat rechtstreeks op het rooster van je barbecue leggen. De meeste matten hebben een anti-aanbaklaag, al kan het verstandig zijn om ze lichtjes in te smeren met wat olie. Leg de verschillende ingrediënten vervolgens op de BBQ mat om ze te bereiden.

Wat zijn de voordelen van een BBQ mat?

Met een BBQ mat maak je het mogelijk om ook kleinere groenten, zoals stukjes prei of wortel, te bereiden op de barbecue. Daarbij voorkom je dat het rooster van de barbecue al snel erg vuil wordt; de BBQ mat kun je na het gebruik hiervan in de vaatwasser schoonmaken.