Top 10: Beste Japanse messen

Producten door Redactie Ze.nl

Maak het bereiden van gerechten makkelijker, door te kiezen voor het gebruik van Japanse messen. Ten opzichte van Westerse messen bieden deze Japanse koksmessen diverse voordelen. Zo zijn ze over het algemeen dunner en flexibeler, wat het snijden van stukken vlees en vis vergemakkelijkt. Daarnaast worden Japanse messen veelvuldig gebruikt voor het uitbenen en fileren van vlees en vis. In dit artikel helpen we je op weg bij het kiezen van een geschikt Japans chefsmes.

Inhoudsopgave

De beste top 10: Beste Japanse messen

Ben jij bekend met de verschillen tussen een Santoku mes, een Gyuto mes en bijvoorbeeld een Nakiri mes? Weet je welke materialen kwalitatief gezien het beste zijn? Japanse messen zijn er in tal van verschillende varianten, wat het niet altijd even gemakkelijk maakt om tot de juiste keuze te komen. Doe inspiratie op met onderstaande top 10 beste Japanse messen (los of in set).

 1. 1

  Sumisu Knives – Sujihiki Japans mes (24 cm) 

  • 60 HRC Rockwell Damaststaal

  Prijs tonen

 2. 2

  Sumisu Knives – Kiritsuke Japans mes (34 cm) 

  • 60 HRC Rockwell Damaststaal
  • Snijden van vlees, vis en groenten
  • Lijken op Westerse koksmessen

  Prijs tonen

 3. 3

  Sumisu Knives – Santoku Japans mes (33 cm) 

  • 60 HRC Rockwell Damaststaal
  • Aanrader voor ervaren koks

  Prijs tonen

 4. 4

  Sumisu Knives – Nakiri Japans mes (31,5 cm) 

  • 60 HRC Rockwell Damaststaal
  • Dubbelzijdig geslepen

  Prijs tonen

 5. 5

  Sumisu Knives – Set van 4 Japanse messen 

  • 60 HRC Rockwell Damaststaal
  • Goedkoopste optie

  Prijs tonen

 6. 6

  Sumisu Knives – Set van 3 professionele Japans messen incl. slijpsteen 

  • 60 HRC Rockwell Damaststaal

  Prijs tonen

 7. 7

  Sumisu Knives – Set van 3 Japanse messen voor hobbyist incl. slijpsteen 

  • 60 HRC Rockwell Damaststaal

  Prijs tonen

 8. 8

  KOTAI Kitchen Japanse messenset – Starter Set Deluxe Edition 

  • Kan in de vaatwasser

  Prijs tonen

 9. 9

  Yarenh 3-delige Japanse messenset 

  • Kan in de vaatwasser.

  Prijs tonen

 10. 10

  Shinrai Japan messenset (3-delig) 

  • Kan in de vaatwasser.

  Prijs tonen

Koopgids: de best geteste top 10: Beste Japanse messen

Laten we verder inzoomen op de verschillende Japanse koksmessen. Wat maakt het ene model beter dan het andere?

1 Sumisu Knives – Sujihiki Japans mes (24 cm) 

Prijs tonen

Kleiner dan het voorgaande model van Sumisu Knives is dit Sujihiki Japanse mes van 24 centimeter; bedoeld als fileermes. Het mes is gemaakt van 100% Damascus staal, vaak ook damaststaal genoemd, en gehard tot 60 HRC Rockwell. Dit maakt het Japanse mes tot een duurzame optie, waar je jaren plezier van hebt. Het lemmet van het Sumisu Japanse mes zal niet buigen. Het mes blijft lang vlijmscherp en is geschikt voor de verwerking van vis en vlees.

Doordat het Sumisu Japanse mes licht van gewicht is, ligt deze fijn in de hand. Het maakt het gebruik ervan makkelijker. Mocht het mes na verloop van tijd minder scherp zijn, dan kun je dit mes meermaals slijpen.

Het mes is gemaakt van 100% Damascus staal, vaak ook damaststaal genoemd, en gehard tot 60 HRC Rockwell.

Voordelen Sumisu Knives – Sujihiki Japans mes (24 cm) 

 • 60 HRC Rockwell Damaststaal

2 Sumisu Knives – Kiritsuke Japans mes (34 cm) 

Prijs tonen

Met dit Kiritsuke Japanse mes met een lengte van 34 cm en een lemmet van 20 cm kies je voor een allround oplossing. Een breedte van 4,5 cm maakt dit Japanse koksmes zeer geschikt voor het snijden van grotere stukken vis en vlees. Het mes is met 197 gram licht van gewicht, vlijmscherp en door het gebruik van Damascus staal zeer duurzaam. Dat laatste is daarnaast het gevolg van het feit dat het koksmes van Sumisu Knives gehard is tot 60 HRC Rockwell. Naast vlees en vis snijd je met dit mes ook diverse soorten groenten. Deze Kiritsuke Japanse messen, ook wel Gyuto messen genoemd, lijken enigszins op de Westerse koksmessen; ze worden gebruikt voor het snijden en hakken van ingrediënten. Minder ervaren koks wordt een Santoku mes aangeraden.

Naast vlees en vis snijd je met dit mes ook diverse soorten groenten.

Voordelen Sumisu Knives – Kiritsuke Japans mes (34 cm) 

 • 60 HRC Rockwell Damaststaal
 • Snijden van vlees, vis en groenten
 • Lijken op Westerse koksmessen

3 Sumisu Knives – Santoku Japans mes (33 cm) 

Prijs tonen

Waar het Kiritsuke Japanse mes wordt aangeraden aan een meer ervaren kok, is het Santoku Japanse mes van 33 cm lang de ideale oplossing voor de beginnende kok. Dit mes is met een gewicht van 193 gram zeer licht van gewicht; het maakt het gebruik ervan bijzonder prettig. Voor de productie van het mes is gebruik gemaakt van 100% damaststaal, gehard tot 60 HRC Rockwell. Door meerdere lagen Damascus staal te gebruiken heb je de mogelijkheid het mes meermaals opnieuw te slijpen. Zo blijft het mes lang vlijmscherp. Gebruik het mes voor het snijden van vis, vlees en groente.

Door meerdere lagen Damascus staal te gebruiken heb je de mogelijkheid het mes meermaals opnieuw te slijpen.

Voordelen Sumisu Knives – Santoku Japans mes (33 cm) 

 • 60 HRC Rockwell Damaststaal
 • Aanrader voor ervaren koks

4 Sumisu Knives – Nakiri Japans mes (31,5 cm) 

Prijs tonen

Het Nakiri Japanse mes van Sumisu Knives kent andere toepassingen dan de reeds genoemde Santoku en Gyuto messen. Een Nakiri Japans mes wordt voornamelijk gebruikt voor het snijden en hakken van groenten en fruit. Dit mes heeft een rechte rand en een afgeronde punt. Het model van Sumisu Knives is 31,5 cm lang en gemaakt van 100% Damascus staal. Met een gewicht van 203 gram ligt het mes comfortabel in de hand, waardoor verkramping van de handpalm wordt voorkomen. Het mes is dubbelzijdig geslepen en vlijmscherp.

Het mes is dubbelzijdig geslepen en vlijmscherp.

Voordelen Sumisu Knives – Nakiri Japans mes (31,5 cm) 

 • 60 HRC Rockwell Damaststaal
 • Dubbelzijdig geslepen

5 Sumisu Knives – Set van 4 Japanse messen 

Prijs tonen

Kies voor een complete set met vier Japanse messen; het betreft de vier modellen die reeds beschreven zijn in deze top 10 beste Japanse messen. Met de set heb je alle benodigdheden in huis om vis, vlees, groenten en fruit te kunnen snijden en hakken. De hoge kwaliteit van het gebruikte Damascus staal maakt dat de messen uit deze set van Sumisu Knives lange tijd mee zullen gaan. De set met Japanse messen wordt geleverd met een slijpsteen. Doordat de messen uit meerdere lagen zijn opgebouwd, heb je de mogelijkheid het mes opnieuw te slijpen als deze minder scherp begint te worden.

De set met Japanse messen wordt geleverd met een slijpsteen.

Voordelen Sumisu Knives – Set van 4 Japanse messen 

 • 60 HRC Rockwell Damaststaal
 • Goedkoopste optie

6 Sumisu Knives – Set van 3 professionele Japans messen incl. slijpsteen 

Prijs tonen

Op zoek naar een set van professionele messen voor een meer ervaren kok? Deze set vormt de oplossing voor je! De set van Sumisu Knives bestaat uit het Nakiri, Sujihiki en Kiritsuke Japanse mes. Met deze set kun je vis, vlees, groenten en fruit snijden, hakken en fileren. De messen zijn ieder van hoge kwaliteit, door het 100% damaststaal waarvan ze gemaakt zijn. Beginnen de messen na verloop van tijd bot te worden? Met de meegeleverde slijpsteen maak je de messen vlijmscherp.

De messen zijn ieder van hoge kwaliteit, door het 100% damaststaal waarvan ze gemaakt zijn.

Voordelen Sumisu Knives – Set van 3 professionele Japans messen incl. slijpsteen 

 • 60 HRC Rockwell Damaststaal

7 Sumisu Knives – Set van 3 Japanse messen voor hobbyist incl. slijpsteen 

Prijs tonen

Vind je het leuk om als hobbyist af en toe met Japanse messen te werken, maar heb je er nog weinig ervaring mee? Deze set vormt een goede basis voor jouw keukengerei. De set bestaat uit het Nakiri, Sujihiki en Santoku Japanse mes van Sumisu Knives. Deze messen bieden je de mogelijkheid om ingrediënten te snijden, hakken en fileren. Een meer ervaren kok kiest voor de voorgaande set met professionele Japanse messen. Net als bij de andere sets met Japanse messen bevat ook dit pakket een slijpsteen. Messen van Sumisu Knives worden opgebouwd uit 67 lagen. Het maakt het mogelijk een mes meermaals opnieuw te slijpen, wanneer deze bot wordt.

Deze messen bieden je de mogelijkheid om ingrediënten te snijden, hakken en fileren.

Voordelen Sumisu Knives – Set van 3 Japanse messen voor hobbyist incl. slijpsteen 

 • 60 HRC Rockwell Damaststaal

8 KOTAI Kitchen Japanse messenset – Starter Set Deluxe Edition 

Prijs tonen

KOTAI Kitchen biedt een compacte Japanse messenset voor starters, met twee losse messen. De set bevat een schilmesje met een lemmet van 10 cm en een Santoku Japans mes voor de hobbyist. Dat laatste model heeft een lemmet van 18 cm. Naast beide Japanse messen bevat deze set van KOTAI Kitchen een aanzetstaal met een lengte van 30 cm. Een leuk pakket met messen voor de hobbyist, die voor het eerst met Japanse keukengerei aan de slag wil gaan bij het verwerken van vlees, vis en diverse groenten.

Compacte Japanse messenset voor starters

Voordelen KOTAI Kitchen Japanse messenset – Starter Set Deluxe Edition 

 • Kan in de vaatwasser

9 Yarenh 3-delige Japanse messenset 

Prijs tonen

Ook Yarenh biedt een compacte 3-delige Japanse messenset aan voor een beginnende kok of hobbyist. Deze set bevat een Nakiri mes (31 cm) voor het verwerken van groenten, een traditioneel Japans koksmes (34,5 cm) en een Japans universeel mes (25,3 cm). Qua gewicht zijn deze messen vergelijkbaar met de modellen die eerder in deze top 10 beste Japanse messen omschreven zijn: respectievelijk 257, 196 en 103 gram. Een verschil zit in het gebruikte materiaal. Deze messen zijn niet gemaakt van damaststaal, maar van Duits roestvrij staal. Ze zijn daarbij gehard tot 56-58 HRC Rockwell.

Deze messen zijn niet gemaakt van damaststaal, maar van Duits roestvrij staal. Ze zijn daarbij gehard tot 56-58 HRC Rockwell.

Voordelen Yarenh 3-delige Japanse messenset 

 • Kan in de vaatwasser.

Nadelen Yarenh 3-delige Japanse messenset 

 • Géén damaststaal maar Duits roestvrij staal.
 • 56-58 HRC Rockwell t.o.v. 60 HRC Rockwell van eerder genoemde Japanse messen

10 Shinrai Japan messenset (3-delig) 

Prijs tonen

Tot slot is de Shinrai Japan 3-delige messenset het bekijken waard. Deze set wordt geleverd in een luxe geschenkdoos; leuk om weg te geven aan een andere kok of hobbyist! Vergelijkbaar met de modellen van Sumisu Knives zijn ook deze Japanse messen opgebouwd met 67 lagen Japans VG-10 damaststaal en gehard tot 61 HRC Rockwell. Het maakt het mogelijk de messen opnieuw te slijpen, wanneer deze bot worden.

Leuk om weg te geven aan een andere kok of hobbyist!

Voordelen Shinrai Japan messenset (3-delig) 

 • Kan in de vaatwasser.

Aanvullende informatie

De top 10 beste Japanse messen op deze pagina toont je de diverse soorten messen die van elkaar onderscheiden worden. De meest gebruikte messen zijn het Santoku mes, het Gyuto mes, het Sujihiki mes en het Nakiri mes. Bereid je geregeld sushi? In dat geval kan ook een Yanagiba mes een interessante optie zijn.

 • Santoku mes: bedoeld voor algemeen gebruik, voorzien van een rechte rand en spitse punt. Het mes wordt aangeraden aan beginnende koks en hobbyisten.

 • Gyuto mes: te vergelijken met Westerse messen, bedoeld voor de meer ervaren kok. Net als met het Santoku mes kan een Gyuto mes gebruikt worden voor het hakken en snijden van ingrediënten.

 • Sujihiki mes: een lang Japans fileermes, voorzien van dun lemmet. Dit mes wordt specifiek aangeraden voor het fileren en snijden van vlees en vis.

 • Nakiri mes: een groentemesje, welke minder geschikt is voor het verwerken van vlees en vis. Het Nakiri mes kenmerkt zich door zijn rechte rand en afgeronde punt.

 • Yanagiba mes: net als het Nakiri mes is dit model lang en beschikt het over een dun lemmet. Je kunt dit Japanse vismes gebruiken bij het snijden van vis, om daar vervolgens sushi mee te bereiden.  

Conclusie: Zo kies je de beste top 10: Beste Japanse messen

In dit artikel werden verschillende kwalitatief goede Japanse koksmessen uitgelicht. Bepaal bij de aankoop van een Japans mes allereerst welke modellen messen je nodig hebt; vaak afhankelijk van je ervaring als kok. Op basis hiervan kun je de keuze maken tussen een Gyuto- en Santoku mes. Bepaal vervolgens of je voor een los Japans mes kiest, of gaat voor een complete set. Afhankelijk van je budget heb je de keuze tussen messen van Damascus staal, wat standaard de voorkeur zou moeten krijgen, en RVS. Let hierbij op de hardheid van het staal en het gewicht van het mes als geheel.

 • Meest duurzaam

  Sumisu Knives – Set van 3 professionele Japans messen incl. slijpsteen 

  Prijs tonen

 • Beste keuze

  Sumisu Knives – Sujihiki Japans mes (24 cm) 

  Prijs tonen

 • Goedkoopste

  Sumisu Knives – Set van 4 Japanse messen 

  Prijs tonen

Japanse messen in de aanbieding?

Regelmatig worden Japanse messen in de aanbieding aangeboden op diverse online platforms. Alternatief om geld te besparen bij de aankoop van Japanse messen is de keuze voor een meerdelige Japanse messenset. De hoge kwaliteit van Japanse messen maakt dat ze jaren mee zullen gaan. Kies voor een set bestaande uit messen van damaststaal; deze messen kun je meermaals slijpen en daardoor langer gebruiken.

Japanse messen van Damascus staal

Veel Japanse messen worden gemaakt van Damascus staal, wat ook wel damaststaal genoemd wordt. Kenmerkend voor deze messen is dat ze vaak met de hand gemaakt worden en aan weerszijden uit 33 lagen bestaan. Beide kanten van het lemmet worden vervolgens tegen een laag van bijvoorbeeld VG10 staal geplaatst, wat leidt tot een compleet Japans mes van 67 lagen. Damascus staal is door de opbouw uit een groot aantal lagen niet alleen meermaals te slijpen, wanneer het lemmet bot wordt. Ook profiteer je van het feit, dat de kans op het buigen van het lemmet minimaal is bij het gebruik van damaststaal.

Prijzen van Japanse messen (hoog – laag)

Over het algemeen geldt dat Japanse koksmessen relatief duur zijn; een 3-delige set van Japanse messen gemaakt van damaststaal kost al snel enkele honderden euro’s. Goedkopere alternatieven voor deze messen van Damascus staal zijn Japanse messen van bijvoorbeeld Duits RVS. De kwaliteit daarvan is echter aanzienlijk minder. Zoals meermaals genoemd zijn messen van damaststaal opnieuw te slijpen. Het maakt dat de Japanse messen lang mee zullen gaan, wat het de investering in deze messen waard maakt.

Waarvoor gebruik je een (chef) keukenmes?

Een Japans keukenmes kent verschillende toepassingen. Ze worden voornamelijk gebruikt voor het snijden en hakken van vis, vlees en groenten. Met een Sujihiki mes kun je vlees en vis daarnaast fileren. Een Yanagiba mes, ook wel Japans sushi mes genoemd, is specifiek bedoeld voor het snijden van rauw vlees.

Belangrijke productspecificaties om te vergelijken

Bij de aankoop van een Japans mes zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Kijk voornamelijk naar het materiaal waarvan het mes gemaakt is; damaststaal zou de voorkeur moeten krijgen boven Duits RVS als je gaat voor kwaliteit. Let daarnaast op de mate waarin het materiaal gehard is. Des te harder het materiaal, des te kleiner de kans op het buigen van het lemmet van het Japanse mes. Een derde aspect om rekening mee te houden is het gewicht van de messen. Een lichtgewicht mes is vaak makkelijker te gebruiken; het voorkomt het verkrampen van de handpalm bij een langdurig gebruik.

Veelgestelde vragen

Welke soorten Japanse messen zijn er?

Onderscheid wordt gemaakt tussen een Japans koksmes of een Japans hakmes, een Japans groentemes, een Japans fileermes en een Japans vismes (specifiek voor de bereiding van sushi).

Kun je Japanse messen opnieuw slijpen?

Afhankelijk van het materiaal waarvan een Japans mes gemaakt is, kun je deze meermaals opnieuw slijpen. Kies voor messen van 67-laags damaststaal. Deze messen zijn niet alleen te slijpen, maar buigen daarnaast niet.

Wat zijn goede Japanse messen?

Japanse messen worden online door verschillende partijen aangeboden. Onder meer de messen van Sumisu Knives staan bekend als kwalitatief zeer goed; ze worden met de hand gemaakt van Damascus staal.

Welk Japans mes voor een hobbyist of startende kok?

Een hobbyist of startende kok doet er verstandig aan te starten met een Santoku mes. Het is een alternatief voor een Gyuto mes, dat voornamelijk door professionele koks gebruikt wordt. Aanvullend kan ook een Nakiri mes, een Japans groentemes, een goede toevoeging zijn aan je keukengerei.