Dit is wat er gebeurt als je niet genoeg slaapt

Sport & gezondheid door Maya Luz

Slaap jij wel genoeg? De juiste hoeveelheid uren slapen is lastig als je een druk leven hebt. Wij snappen dit helemaal, maar genoeg slapen is echt ontzettend belangrijk! Waarom? Nou, het kan allemaal negatieve effecten hebben op je lichaam en geest. Dit gebeurt er als je niet genoeg slaapt.

Lees ook: Dit is wat er gebeurt als je iedere nacht met je telefoon naast je slaapt

Je brein gaat minder goed functioneren

Als je lichaam moe is, ga je merken dat alles net even iets langzamer gaat. Dit geldt ook voor je hersenen. Die hebben ook wat meer moeite met alles als ze moeten werken met weinig energie. Je bent minder gefocust en alert als je moe bent. Ook je geheugen wordt wat slechter. Dit komt doordat je brein tijdens je slaap alle nieuwe informatie verwerkt die je die dag hebt geleerd. Als je te weinig slaapt, kun je dus ook niet alles opslaan.

Je immuunsysteem verslechterd

Heb je het idee dat je vaak ziek bent? Dan kan dit komen doordat je te weinig slaapt. Mensen die te weinig slapen worden sneller ziek door een verslechterd immuunsysteem. Deze mensen blijven ook vaak langer ziek.

Je raakt sneller geïrriteerd

Een ander symptoom van te weinig slapen is snel geïrriteerd raken. Je bent door je slechte nachtrust dus eigenlijk met het verkeerde been uit bed gestapt. Doordat je brein ook meer moeite heeft met simpele taken, raak je sneller overweldigd en dus geïrriteerd.

Het uitvoeren van lastige taken wordt nog moeilijker

Het uitvoeren van taken voor je werk en/of studie is op zichzelf al lastig genoeg. Maar als je te weinig slaapt, wordt dit nog moeilijker. Het is nu een stuk moeilijker om je te focussen en daardoor wordt het uitvoeren van taken een stuk overweldigender. Als je werk veel focus vereist, is het dus zeker verstandig om genoeg slaap te krijgen.

Je kan je depressief gaan voelen

Als je moe bent, voel je je waarschijnlijk al minder goed in je vel dan normaal. Een slaaptekort kan ook depressieve gevoelens veroorzaken. Je emoties verwerken is met zo weinig energie namelijk een stuk moeilijker voor je hersenen. Alles lijkt dan even te veel. Je hebt geen energie om dingen te doen en daar kan je best somber van worden.

Je libido verlaagt

Te weinig slaap kan ook een negatief effect hebben op je seksleven. Een slaaptekort kan namelijk ook effect hebben op je hormonen. Dit kan vervolgens zorgen voor verminderde motivatie en energie wat uiteindelijk kan leiden tot minder behoefte aan seks.

Lees ook: 4 manieren om te stoppen met snoozen