Dit is waarom je beter ’s ochtends kunt sporten

Sport & gezondheid door Jennifer

Als je wekelijks gaat sporten, doe je dit waarschijnlijk op vaste momenten. Voor het ontbijt, na het werk of juist laat in de avond: wanneer je sport, ligt aan je eigen dagritme. Maar is er eigenlijk een perfect moment om te sporten? Nou, dat bestaat zeker! Sorry aan alle avondmensen, maar de ochtend blijkt het beste moment voor je work-outs.

Lees ook: Doei goede voornemens: zo blijf je fit zonder te sporten

Op welk tijdstip sporten?

Iedereen heeft zo z’n voorkeuren bij het sporten, vooral als het gaat om het tijdstip waarop we sporten. Al zijn er ook mensen die beweren, dat je sportresultaten op een bepaald tijdstip van de dag beter zijn. Het ligt er dan wel aan wat je doel is. Zo blijken de ochtenduren volgens wetenschappers het beste moment, als je graag op een gezond gewicht wil komen.

Beste sportmoment om af te vallen

De slimmeriken die dit hebben onderzocht komen van het Karolinska Institutet en de Universiteit van Kopenhagen. Ze deden het onderzoek met muizen. De ene groep muizen was fysiek actief in de ochtend, terwijl een andere groep muizen later op de dag actief was. Wat bleek? De muizen die op het vroege tijdstip gingen sporten, verhoogden hun vetmetabolisme meer dan hun soortgenoten. Door een verhoogd vetmetabolisme kun je dus voedingsstoffen sneller omzetten in energie. Zo verbrand je vervolgens makkelijker vet.

Overigens was iets soortgelijks al eens eerder vastgesteld. Zo blijkt uit een eerder onderzoek dat work-outs in de vroege uurjes meer impact hebben op je vet en bloeddruk. Dit was vooral het geval bij vrouwen.

Spieren opbouwen in avond

Sporten in de ochtenduren is dus slim, wanneer je vooral wil afvallen door het sporten. Zorg wel dat je ’s ochtends een goede warming-up doet. Je lichaam is in de ochtend namelijk minder sterk, waardoor je nog niet al je energie kunt geven. En drink altijd genoeg water!

Als je trouwens sterker wil worden van het sporten en spieren wil opbouwen, dan is 's ochtends sporten minder handig. In dat geval kun je beter ’s middags sporten. Tussen 14:00 en 18:00 uur heeft je lichaam namelijk de meeste energie en ook de beste hormonen om spieren te produceren. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Lees ook: Je work-out is niet compleet zonder een foam-roller: dit is waarom je er eentje nodig hebt