Zo stel jij jouw ideale sportplaylist samen

Sport & gezondheid door Maya Luz

Tijdens het sporten heb je de juiste motivatie nodig. Alleen draaien sommige sportscholen niet echt de beste muziek hiervoor. Je hebt dus eigenlijk gewoon een eigen playlist nodig om je te motiveren. Maar waar moet je nou eigenlijk beginnen als je zo'n lijst wil samenstellen? Dit is hoe jij jouw perfecte sportplaylist maakt!

Lees ook: Dit is de 'damp' lifestyle en hoe jij kunt beginnen met mindful drinken

Match de muziek met je work-out

Niet alle soorten work-outs zijn hetzelfde. Het is dan ook niet gek om meerdere playlists te hebben voor verschillende soorten work-outs. Maak bijvoorbeeld een lijst met rustige muziek als je yoga gaat doen en maak een lijst met motiverende muziek voor tijdens krachttraining of cardio. 

Bouw de intensiteit op

Onze work-outs bestaan uit verschillende fases. Zo begin je bijvoorbeeld met rekken en strekken, ga je daarna jezelf tot het uiterste pushen met gewichten en ga je daarna even afkoelen op de loopband. Het is dan leuk om een playlist te hebben die hierop aansluit. Begin je playlist met een aantal motiverende nummers die je in de juiste mood krijgen voor tijdens het sporten. Bouw vervolgens op naar muziek die jou goed bij kan staan tijdens het zware werk en plak hier vervolgens nog een aantal nummers achteraan die een lekker tempo hebben voor tijdens het lopen. Door dit te doen, weet je ook aan de hand van je muziek of je op schema loopt of niet met je work-out. Twee vliegen in één klap!

Stap uit je muzikale comfortzone

Muziek kan ons kracht geven. Maar niet alle soorten muziek hebben het juiste effect. En soms zijn de genres waar we dagelijks naar luisteren niet de perfecte nummers om naar te luisteren voor sportmotivatie. Gevoelige ballads zijn prachtig om naar te luisteren, maar zijn gewoon niet thuis in deze setting. Probeer daarom eens uit je comfortzone te stappen en op zoek te gaan naar muziek die je echt goed in beweging krijgt. Dit kan een totaal ander genre zijn dan waar je normaal naar luistert. Zoek op je favoriete muziekapps naar playlists met nummers die aansluiten op de vibe die je zoekt. Hier kun je muziek ontdekken die je vervolgens kunt gebruiken voor jouw eigen playlist.

Probeer een muzikale work-out

Op Tiktok heb je ze vast weleens voorbij zien komen: work-outs die zijn gebaseerd op de muziek van een specifieke artiest. Dit soort work-outs zijn ontzettend leuk om te doen. Ze bouwen op in intensiteit, duren niet te lang en geven je een goede dosis motivatie. Ga op Tiktok eens op zoek naar een work-out met muziek van jouw favoriete artiest Iemand heeft er ongetwijfeld wel eentje gemaakt.

@benntheredonethat Replying to @norahhlouise the treadmill strut that started it all is back and BETTER THAN EVER BABY !! this TSTS has TWO running options (bc we all know all too well deserves its own moment 🧣) - let me know if you try this one out !! @benntheredonethat #treadmillstrut #taylorswift ♬ hour long taylor swift treadmill strut workout - allie bennett

Lees ook: Groene poeders van Tiktok: werken ze echt?