Dit is de 'damp' lifestyle en hoe jij kunt beginnen met mindful drinken

Sport & gezondheid door Maya Luz

In januari deden er veel mensen aan Dry January. Dit hield in dat je de gehele maand januari, geen alcohol mocht drinken. Tegenwoordig zijn we alweer bijna twee maandjes verder en dus is iedereen waarschijnlijk weer gaan drinken. Toch zijn er ook mensen die het anders aanpakken. Je kunt namelijk ook kiezen voor een 'damp' lifestyle. Maar wat houdt de damp lifestyle eigenlijk in? Dit is hou jij kunt beginnen met mindfull drinken.

Lees ook: Starbucks komt met nieuwe smaak 'Oleato': koffie met olijfolie

Wat houdt de damp lifestyle in?

Voor veel mensen is volledig stoppen met alcohol drinken best een grote stap. We nemen het je ook totaal niet kwalijk als jij onder deze groep valt. Veel mensen houden nou eenmaal van een wijntje of een biertje op zijn tijd en daar is verder ook niks mis mee. Toch is het goed om op een mindful manier om te gaan met alcohol, dit is waar de damp lifestyle om draait. Bij deze lifestyle draait alles om je bewust zijn van hoeveel je drinkt en wat voor effect alcohol heeft op jou en jouw lichaam. Het gaat om het erkennen van jouw redenen om te drinken en wat voor consequenties dit kan hebben. De damp lifestyle helpt je dan ook bij het verbeteren van je relatie met alcohol. Hierdoor zou je meer van alcohol kunnen genieten en de negatieve consequenties zoals overdreven dronken worden en nare katers kunnen minimaliseren. Het gaat allemaal om het vinden van de juiste balans.

Zo begin je met mindful drinken

Voor veel mensen is zomaar stoppen met alcohol drinken vrij lastig. Dit is hoe jij de overstap kunt maken naar een damp lifestyle.

Focus je op waarom je minder wil drinken

Als je minder wil drinken heeft dit hoogstwaarschijnlijk een persoonlijke reden. Je vind alcohol bijvoorbeeld slecht voor je gezondheid, je hebt vaak last van katers of een leuk avondje stappen loopt vaak uit de hand. Sta hierbij stil voordat je je eerste slokje alcohol neemt om jezelf aan je doel te herinneren. In het begin zal het lastig zijn om na een bepaald aantal drankjes te stoppen, maar door jezelf constant te confronteren met je reden om te minderen, wordt dit steeds makkelijker.

Plan alcoholvrije dagen in

Als alcohol onderdeel is van jouw dagelijkse dieet, is het goed om je te houden aan een aantal alcoholvrije dagen. Dit is een goede manier om bewuster om te gaan met alcohol. Daarnaast helpt dit enorm bij het slapen. Als je niet dagelijks drinkt, kun je voor jezelf een maximaal aantal drankjes opstellen als doel. Houd bij hoeveel drankjes je drinkt in een bepaalde periode en probeer niet over dat maximum heen te gaan. Dit helpt enorm als je vooral drinkt tijdens speciale gelegenheden. Door een maximum per maand of per kwartaal op te stellen, heb je een soort stok achter de deur.

Ga op zoek naar alternatieven

Er zijn tegenwoordig een hoop heerlijke alcoholvrije alternatieven voor al onze favoriete drankjes. Als je voornamelijk drinkt omdat je het lekker vindt, is dit een ideale oplossing. Probeer eens een alcoholvrij wijntje of bestel een virgin cocktail als je op het terras zit. Hierdoor ga je merken dat je ook van de smaak van alcoholische dranken kunt genieten zonder dat er alcohol in zit. 

Wees lief voor jezelf

Je lifestyle veranderen is moeilijk. Vooral als je net begint met de damp lifestyle zul je tegen dingen aanlopen. Dit is volkomen normaal en dus is het echt niet nodig om boos of teleurgesteld te zijn in jezelf. Onthoud dat je dit doet voor jezelf en dat je je acties tegenover niemand hoeft te verantwoorden. Als je een keer een drankje te veel drinkt, is dit absoluut niet het einde van de wereld. Neem deze ervaring mee als een les voor de volgende keer dat je een terrasje pakt of gaat stappen, zodat je weet dat je deze fout niet nog eens moet maken. Het is gewoon een kwestie van vallen en opstaan.

Lees ook: 5 verrassende dingen die je in de airfryer kan doen