Groene poeders van Tiktok: werken ze echt?

Sport & gezondheid door Maya Luz

Je hebt het vast weleens voorbij zien komen op Tiktok. Influencers die een groen drankje drinken en van alles vertellen over hoe goed het wel niet voor je zou zijn. Deze groene poeders beloven een hoop, maar werken ze ook echt?

Lees ook: As seen on TikTok: rozemarijn water voor healthy hair

Wat zijn deze groene poeders?

De groene poeders waar de influencers het over hebben zijn supplementen. Deze worden verkocht in poedervorm en hoor je met water te mengen. Deze poeders bevatten een hoop soorten groenten en andere ingrediënten waaronder broccoli, spinazie, zeewier en spirulina. De exacte ingrediënten verschillen per merk. De poeders zijn populair omdat het een snelle en makkelijke manier zou zijn om veel goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Je schept een beetje poeder in een glas water, roert het en drinkt het op, that's it!

@kennedycreatives Greens Blend Superfood Powder 10/10 can be used to help bloating , boot immunity , and get in a extra serving of fruits and veggies! Can be found at your local wholefood stores. #bloating #bloatingtips #greenpowder #greenjuice #juicing #howtogetridofbloating #amazinggrass #amazinggrassgreens #superfood #immuneboost #immunitybooster #health #vitimans #vitimanc #drake #viral #fyp ♬ Jimmy Cooks - Drake

Wat beloven groene poeders?

De poeders komen met een lange lijst aan 'voordelen'. Zo zou het je energie geven, ervoor zorgen dat je minder last krijgt van een vervelende lichaamsgeur, je beter laten slapen en het zou goed zijn voor je spijsvertering. Deze hele waslijst klinkt te mooi om waar te zijn. Maar is dat ook zo?

Groene poeders kunnen zeker voordelig zijn voor je gezondheid. Het ingrediënt spirulina is bijvoorbeeld erg goed voor je. Het bevat onder andere ijzer en vitamine B12. Het gebruiken van groen poeder kan ontstekingsremmend werken en kan verder ook inderdaad zorgen voor een minder aanwezige lichaamsgeur. De lichaamsgeur die jij produceert, hangt namelijk samen met je dieet. Wat je eet heeft dus zeker effect op je geur. Maar dit betekent niet dat groen poeder gebruiken alles zomaar oplost. Om een verschil te merken, is er meer nodig dan alleen een toevoeging van een groen drankje bij je ontbijt. 

Verder is het nemen van het poedertje goed voor je omdat het de kans vergroot dat je hierdoor meer gezonde keuzes gaat maken. Als je actief bezig bent met je gezondheid, zul je hoogstwaarschijnlijk op meerdere vlakken erop letten. Het motiveert je om gezonder te gaan eten bijvoorbeeld. Maar krijg je daadwerkelijk een energieboost van de groene poedertjes? Daar is nog geen bewijs voor gevonden.

Investeren of skippen?

Nu we weten wat de poeders daadwerkelijk doen voor je lichaam, kun je de overweging maken om erin te investeren of niet. Als jij graag aan je gezondheid wil werken, is het eten van gezonde voeding het beste wat je kunt doen. De poeders bevatten veel goede ingrediënten, maar uiteindelijk is het eten van een stronkje broccoli gezonder dan het nemen van een poedertje. Het gebruiken van deze poeders is ook een stuk duurder dan groente eten. Maar als je het echt heel graag wil proberen, kan het zeker geen kwaad. Houd alleen rekening met het feit dat het geen wondermiddeltje is, en dat het waarschijnlijk minder doet dan het belooft.

Lees ook: Producten die over de datum nog prima te eten zijn