As seen on TikTok: rozemarijn water voor healthy hair

Haar door Anne-Fleur

Steeds vaker horen we fantastische dingen over rozemarijn water. Het zou namelijk een wondermiddel zijn voor je haren en je schedel en wordt al door een heleboel TikTok-girlies gebruikt én gemaakt. Nu is de vraag natuurlijk of het ook echt zo'n goede invloed heeft op je haren als er gezegd wordt. We hebben de belangrijkste dingen die je moet weten voor je op een rij gezet. 

Rozemarijn water voor gezond haar: yes or no?

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: healthy hair met een natuurlijk wondermiddeltje? Het lijkt echt zo te zijn, want steeds meer mensen delen (vooral op TikTok) hun testimony over het gebruik van rozemarijn water. Naast dat het in sommig voedsel (zoals gebakken aardappeltjes, yum) heerlijk is, is het dus ook hartstikke fijn voor je lokken én je scalp. Waar is het precies goed voor en misschien nog belangrijker: hoe maak je het zelf? 

Wat doet rozemarijn voor je haar?

De reden dat rozemarijn zo gezond is, is omdat het een plant voor nutriënten en antioxidanten is. Het bevat namelijk vitamine B-complex, vitamine A, vitamine C en ook nog eens mineralen zoals ijzer, zink, magnesium en calcium. Daarnaast is rozemarijn ook een grote hit in de kruidengeneeskunde en wordt het ook al eeuwen gebruikt als wierook. Door al deze vitaminen en mineralen zorgt het ervoor dat je haren ook 'genezen' worden. Zo zou het werken als preventie van haaruitval, vroegtijdige veroudering van het haar, het is een stimulans voor haargroei, het werkt versterkend én is bacteriedodend voor je haar. Dat is niet niks...

Zo maak je het zelf

Nu kosten commeriële wondermiddeltjes vaak een fortuin, maar aangezien rozemarijn een natuurlijk middel is, kun je het gemakkelijk zelf maken. Voor gezondheid hoef je dus niet altijd honderden euro's te betalen. Het enige wat je hoeft te doen is een aantal gedroogde of verse rozemarijntakjes te halen en deze in water in een steelpannetje te koken. Dit doe je voor zo'n vijftien minuten. Kies daarna een leuke pot en giet het daarin over. Laat het afkoelen en zet het - wanneer het redelijk is afgekoeld - nog een uurtje in de koelkast. That's it. 

En nu?

Allemaal leuk en aardig dat je een pot rozemarijn water in je koelkast hebt staan, maar wat moet je er nu mee? Het slimste is om het middeltje in een spuitflesje over te gieten. Het is nu helemaal klaar voor gebruik. Als je het je hair wash day is, kun je direct beginnen. Spuit wat van de homemade rosemary bovenop je haar en masseer het goed in. Doe dit elke week twee keer en houd dit vol voor zo'n zes weken. Resultaten zijn gegarandeerd. 

Hoe bewaar je het? 

Waarschijnlijk is je spuitflesje na één keer gebruiken niet helemaal leeg - heel fijn, want elke dag nieuwe aanmaken is ook zo'n gedoe. Zet je je flesje(s) in de koelkast, dan blijft het zo'n twee weken lang goed. Je kunt er ook voor kiezen om in één keer heel veel te maken, dit te verdelen in kleine flesjes en deze dan weer invriezen. Zo blijft het minstens zo lang goed.