De ‘sleek bun’: is het slecht voor je haarlijn?

Haar door Esra

De ‘sleek bun’, of ook wel ‘slick bun’ genoemd, is helemaal hip. Bij dé haartrend van het najaar draag je je haar zo strak mogelijk naar achteren. Maar is dit wel goed voor je haarlijn?

Wat is een 'sleek bun'?

In een strakke staart of knot mag er geen enkel haartje uitsteken. Met een boel haarolie, gel of haarlak worden de lokken helemaal glad ‘gestreken’ en naar achteren vastgemaakt. De haarstijl staat ook wel bekend om de ‘clean girl’ haarstijl. Dat klinkt gek als je erachter komt dat de haarstijl juist vaak wordt gedragen wanneer iemand het wassen nog even wil uitstellen...

Zelfs modellen zijn fan!

De ‘sleek bun’ is niet alleen erg populair onder de TikTok-gebruikers, ook veel modellen lopen rond met deze haarstijl. Zo zijn Gigi Hadid en Kendall Jenner al vaak met deze haarstijl gespot.

Lees ook: De leukste haarstijlen voor lang haar

Is het slecht voor je haar?

Dat deze ‘clean girl’ haarstijl er prachtig uit ziet, is geen geheim. Waar nog wel onduidelijkheid over bestaat, is de vraag of deze strakke haarstijl slecht is voor je haarlijn. Te vaak een ‘sleek bun’ dragen is om meerdere redenen slecht voor je haar:

  • Ten eerste zorgt een elastiekje mogelijk voor het beschadigen en afbreken van jouw haar. En laat nou net een elastiekje essentieel zijn bij deze haarstijl. Wil je dus per se een elastiekje gebruiken om je haar mee vast te zetten? Gebruik dan een Invisibobble elastiekje of doe het niet té strak om je haar heen.
  • Ten tweede zorgt deze haarstijl voor een behoorlijke spanning op de haarwortels. Dit leidt mogelijk tot beschadigingen en breukjes bij de haarzakjes, wat vervolgens weer zorgt voor dunner haar en/of kale plekken.
  • Ten derde heeft een overmatig gebruik van gel, haarlak of wax mogelijk negatieve gevolgen voor de gezondheid van je haar. Door de uitdrogende werking van deze producten loopt het haar mogelijk beschadigingen op, wat zelfs mogelijk tot haarverlies leidt.
  • Ten vierde wordt het haar vaak nat gemaakt om het er zo glad mogelijk uit te laten zien. Maar dit is heel schadelijk voor je haar, nat haar breekt namelijk erg snel af.

Om deze consequenties te voorkomen, wordt het afgeraden op de ‘sleek bun’ té vaak te dragen. Het heeft namelijk wel degelijk invloed op de gezondheid van je haar en daarmee ook op je haarlijn. Want ook op de haarlijn is het mogelijk dat het haar afbreekt. En laat de haarlijn nou net de plek zijn waar dit het snelst opvalt...

Tip: af en toe een ‘sleek bun’ dragen zal niet direct grote gevolgen hebben voor jouw haar. Het beste is wel om altijd een crème of olie in je haar aan te brengen. Dit zorgt voor extra bescherming.