Harde werker? 4 tekenen dat je iets té productief bent (en moet oppassen)

Sport & gezondheid door Jennifer

Tegenwoordig zijn we sneller bang dat we niet productief genoeg zijn. Dan zie je iemand een to-dolijst afvinken, terwijl je zelf nog niet eens uit bed bent gerold. Nou, niets mis met lui zijn, hoor. Je kunt namelijk ook iets té productief zijn en dat is dan weer niet goed. Twijfel je of je te hard werkt? Check dan snel of je jezelf herkent in deze kenmerken.

Lees ook: Eindelijk bewijs: uitslapers zijn net zo productief als ochtendmensen

Wanneer heb je last van een toxic productiviteit?

Even voor de duidelijkheid: je mag best productief zijn. Wel is het belangrijk dat hier sprake is van een grens. Wanneer iemand te productief is, kan diegene uiteindelijk veel stress krijgen, angsten, een depressie of vervolgens zelfs een burn-out. Dat wil je niet. Daarom is het goed om bij jezelf na te gaan, of je niet iets te hard werkt. Gelukkig zijn er bepaalde kenmerken, waaruit blijkt dat je te productief bent.

1. Je voelt steeds de drang om iets te doen

Als je telkens de drang voelt om iets te doen, dan heb je zeker last van toxic productiviteit. We bedoelen dus op een moment dat je eigenlijk een vrije avond hebt bijvoorbeeld. Misschien kijk je je favoriete serie, maar beantwoord je ondertussen nog even mailtjes. Stop daarmee! Probeer even te ontspannen en niets aan je hoofd te hebben. Alleen wat er nou weer gebeurt met het hoofdpersonage uit de serie.

2. Je voelt je schuldig dat je niet productief bent

Je hoeft je ook niet schuldig te voelen dat je niet productief bent. Neem niet je laptop mee op die ene welverdiende vakantie. En misschien heb je je to-dolijst nog niet af, terwijl je wel uiteten bent met een vriend(in). Whatever! Af en toe niet productief zijn is geen ramp, dat lijstje maak je morgen wel af.

3. Je fysieke en mentale gezondheid is geen prioriteit

Het is helemaal niet goed, als je je werktaken bovenop je fysieke en mentale gezondheid zet. Stel de sportschool niet uit, omdat je nog die ene taak wilde afmaken. Loop je écht tegen de deadline aan of kan het best even wachten? Goede self-care is in ieder geval altijd belangrijk. Natuurlijk mag je af en toe een sportles of bijvoorbeeld therapiesessie missen, maar zorg dat het niet te vaak gebeurt.

4. Je focust alleen op taken met een doel

Tot slot heb je mogelijk ook last van toxic productiviteit, wanneer je je alleen focust op taken met een duidelijk doel. Daar bedoelen we mee, dat je zelden even wandelt in stilte of een luchtige realityserie kijkt voor de fun. Zelfs tijdens die ene wandeling wil je nog iets leren, door naar een podcast te luisteren over zelfontwikkeling. Nou, nee! Waarom? Je mag ook gewoon wandelen zonder een podcast in je oren. Een ommetje kan nooit kwaad! Daar krijg je nieuwe energie van.

Lees ook: Nee zeggen tegen je manager: zo doe je dat tactisch