Stel jezelf elke dag deze 3 vragen voor betere motivatie en productiviteit

Werk & studie door Daniëlle

Het liefst zijn we elk moment van de dag productief, gaan we enthousiast aan de slag en blijven we 24/7 gemotiveerd. Helaas is het in realiteit niet altijd zo - wat oké is. Toch zal het voor het thuiswerken goed van pas komen wanneer je moeite hebt met het opstarten van de dag of met geconcentreerd blijven. Je kunt jezelf elke dag 3 vragen stellen voor een betere productiviteit en motivatie. 

Lees ook: Nee zeggen tegen je manager: zo doe je dat tactisch

Stel jezelf vragen

Met corona, de lockdown en het thuiswerken dat nog steeds de norm is, is het wel zo fijn zo productief mogelijk te zijn. Vooral als je een baan hebt waar je het grootste deel van de dag online moet zijn en achter een scherm moet zitten is het ontzettend prettig om gewoon elke dag de dag lekker te beginnen én te eindigen. 

In plaats van jezelf constant te 'straffen' om het feit dat je niet productief genoeg bent, te weinig motivatie hebt of te snel bent afgeleid, kun je ook manieren zoeken om juist wél productiever te zijn. Dit kan doormiddel van 3 simpele vragen die je jezelf elke dag stelt. Deze gaan als volgt:

1. Kan ik iets betekenen vandaag? Voor mezelf en/of voor een ander?

Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat je productiever bent door dingen te doen waarvan je zelf weet dat ze een verschil maken. Je hersenen denken zo omdat je veel meer voldoening uit deze taken haalt en weet dat jouw bijdrage toedoet en een verschil maakt. Je mindset verandert daardoor en je bent uiteindelijk productiever. Je zult merken dat je steeds meer uit jezelf wilt halen (tot een bepaalde hoogte, uiteraard) en dat je motivatie toeneemt. 

2. Met welke stappen kom ik dichter bij mijn doel?

Iedereen heeft een doel voor ogen. De meesten willen hier het liefst met grote stappen komen, maar dit lukt niet altijd. Je kunt daarom beter kleinere stappen nemen. Het duurt dan wellicht wat langer, maar het resultaat is even mooi. Je komt dichter bij dit doel en wordt productiever wanneer je jezelf dagelijks de vraag "met welke stappen kom ik dichter bij mijn doel?" stelt. Dit doel kan vanalles zijn: je wilt bijvoorbeeld heel graag die ene taak voor de deadline afgerond hebben of voor een bepaalde tijd boodschappen hebben gedaan. Elk doel is een doel; en met kleine stapjes kom je er altijd. 

Door als het ware deze to-do-list af te werken raak je gemotiveerd en start je productief je dag. Je kunt de vraag en de to-do's  ook opschrijven in een schrift, om ze af te strepen. 

3. Welke dingen goed en wat kan morgen beter?

Reflecteren is een goede zaak, daar is geen discussie over mogelijk. Elke dag even reflecteren op jouw (werk)dag is ontzettend belangrijk, omdat je hierdoor de dag doorneemt en goed nadenkt. Het is heel simpel: pak na je werkdag een schrift en schrijf alles op wat wél goed ging, en wat beter kan volgens jou. Heb je bijvoorbeeld je deadline niet gehaald of ben je je mail vergeten te checken, maar heb je wel een super presentatie gegeven en een rondje gewandeld? Schrijf het op! Je zult na een tijdje merken dat je productiever wordt, omdat je je bewust wordt van wat wel en minder goed gaat.

via GIPHY

Lees ook: Om deze redenen kun je beter niet werken aan een bureau op je slaapkamer