Om deze redenen kun je beter niet werken aan een bureau op je slaapkamer

Werk & studie door Daniëlle

Helaas moeten we nog steeds veel thuiswerken door de huidige situatie. Het liefst gaan we allemaal naar kantoor en gaan we daar aan de slag, maar nu kan het niet anders en werken we vanuit huis. Misschien start je net als veel anderen je werkdag op je bed of aan een bureau op je slaapkamer, wat ontzettend makkelijk én comfortabel is. Dit is echter minder goed voor je dan je zou denken.

Lees ook: Zo maak jij je thuiswerkplek gezellig

Werken aan een bureau op je slaapkamer is minder goed voor je dan je denkt

Aan een bureau dat op je slaapkamer staat werken klinkt heel normaal: wanneer je geen ruimte hebt voor een apart kantoor kan je slaapkamer een perfect alternatief zijn. Ook wordt het vaak gebruikt wanneer er geen behoefte is om in de woonkamer te zitten of wanneer je een belangrijke call hebt waar je je echt even voor terug moet trekken. Werken op je slaapkamer klinkt dus eigenlijk best logisch, toch? In de werkelijkheid is het alleen een stuk minder goed voor je dan je denkt. 

Een persoonlijke ruimte wordt een werkruimte

Het zal toch allemaal wel meevallen, zul je denken. Want waar moet je anders zitten? In de woonkamer, waar de rest van je gezin misschien wel zit en je snel bent afgeleid? Door op je slaapkamer te werken ga je van een persoonlijke ruimte een werkruimte maken. Een plek waar je slaapt, wakker wordt, ontspant en je terugtrekt om persoonlijke redenen wordt een werkplek waar alertheid, wakker zijn en hard werken een grote rol speelt. 

Wanneer je het lastig vindt je carrière en privéleven gescheiden te houden, is werken op je slaapkamer geen goed idee. Je brein denkt namelijk onbewust dat je slaapkamer een plek is om uit te rusten, maar je hebt productiviteit en concentratie nodig om goed te kunnen werken. Dit gaat niet zo goed samen, dus je zult al snel merken dat je snel af bent geleid en 's avonds minder goed in slaap kunt komen. Indien dit je wel prima afgaat, houden zo!

Wat dan?

Wanneer je geen aparte ruimte hebt voor een kantoor ben je al snel op je slaapkamer aangewezen. Je woonkamer is namelijk ook een privéruimte, plus het bevat nog veel meer factoren waardoor je wordt afgeleid - denk aan je gezin en huishoudelijke taken. Uiteindelijk zit er dus niks anders op dan op je slaapkamer werken. Maar... het kan anders.

Neem genoeg pauzes tussendoor

Wanneer je op je slaapkamer werkt ben je sneller geneigd daar ook te lunchen en te ontspannen. Hier komt dus ook weer dat stukje werk-en-privé-gescheiden-houden bij kijken. Probeer daarom je ontbijt, lunch en ontspanning zoveel mogelijk ergens anders te houden. Ga als het mooi weer is bijvoorbeeld een stukje wandelen of in de tuin uitgebreid lunchen. Voorkom dat je nog tijdens je lunch doorwerkt of 'even snel iets afmaakt'.

Richt je 'slaapkamerkantoor' goed in

Wanneer je niet zo'n ruimte slaapkamer hebt is het niet zo makkelijk je kamer zo in te richten dat je werk en privé gescheiden kan houden. Indien je een wat ruimere slaapkamer hebt kun je hier wat meer mee. Je kunt bijvoorbeeld je bureau op een plek zetten waar je naar buiten kijkt en niet je kamer in. Door naar buiten te kijken raak je minder snel afgeleid en ben je productiever. Manieren om je werkplek zo gescheiden te houden van je bed en overige ruimte, is door een scherm te gebruiken of een cloffice (een bureau in een kast). 

Houd je bureau opgeruimd

Dit spreekt voorzich, maar ze zeggen niet voor niets dat een opgeruimd bureau zorgt voor een opgeruimd hoofd. Wanneer je je werkdag start met een schoon en opgeruimd bureau en je dag hier ook mee afsluit, kun je na je werkdag optimaal genieten van je rust en ontspanning. 

Lees ook: Thuiswerk hack: deze kleuren bevorderen je productiviteit