Weinig motivatie tijdens het thuiswerken? Met deze tips ben je weer bij

Werk & studie door Daniëlle

Het thuiswerken kan ons zo af en toe best naar het hoofd stijgen. Met de lockdown wordt het nog steeds aangeraden vanuit huis te werken en niet naar kantoor te komen. Lastig - zeker wanneer dit een plek is waar je je motivatie en inspiratie vandaan haalt en productief te werk gaat. Thuiswerken kan namelijk nog best lastig zijn. 

Lees ook: Zo creëer je een fijne thuiswerkplek

Weinig motivatie

Tijdens corona én de donkere dagen kan het erg moelijk zijn je concentratie erbij te houden en gemotiveerd te blijven. De zon gaat sneller onder, je bent thuis waar je snel afgeleid wordt en je hebt niemand om je heen om je te motiveren. Soms hebben we allemaal even zo'n dip en kunnen we even helemaal niks. Alles lijkt moeilijk, we kunnen ons amper concentreren en we zien het even niet meer zitten. Helemaal niet gek. Om van zo'n vervelende 'motivatieloze' fase af te komen, geven we je een paar tips waarmee je je motivatie weer terugvindt.

1. Beweeg genoeg op een dag

Een dag duurt 24 uur, maar voor je het weet zijn deze uren verleden tijd. Wanneer je weinig tot geen motivatie hebt, kunnen de dagen erg langzaam gaan. Je kunt deze tijd beter benutten door elke dag even naar buiten te gaan, ookal is dit maar een halfuurtje. Bewegen is gezond en zorgt ervoor dat je de stofjes endorfine, dopamine en serotonine aanmaakt. Van sporten en bewegen wordt je dus een stuk vrolijker! Dit kan dus ook goed helpen wanneer je geen tot weinig motivatie hebt. 

2. Switch zo nu en dan van werkplek

We werken thuis, dus er valt niet veel te switchen, maar zo nu en dan even veranderen van werkplek kan al veel doen. Wanneer je bijvoorbeeld veel werkt op je slaapkamer, maar er eigenlijk niemand beneden zit, kan het al veel helpen als je af en toe even verhuist naar de woonkamer. Je bent dan even in een andere ruimte en krijgt andere (misschien wel betere) indrukken, waardoor je betere motivatie en productiviteit krijgt.

3. Verzorg jezelf

Tijdens zo'n 'ik-heb-geen-motivatie-dip' kan het al snel voorkomen dat je nergens zin in hebt: douchen lijkt een moeilijke opgave en vroeg slapen lijkt onmogelijk. Toch is voor jezelf zorgen één van de belangrijkste dingen om te doen wanneer je in zo'n dipje zit. Net als bewegen wordt je van jezelf verzorgen een stuk vrolijker en meer opgewekt. Je voelt je fitter en meer ontspannen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ze.nl (@ze.nl)

4. Ontspanning is ook belangrijk

Wanneer je weinig motivatie hebt en niet zoveel doet zoals je zou willen, is het belangrijk dat je niet vergeet dat zo af en toe ontspannen ook belangrijk is. Als je minder doet dan je zou willen, heb je al sneller een mentaliteit waar je denkt: "Ik werk tijdens mijn pauze nog wel even door" of "ik eet mijn lunch achter mijn laptop". Niet doen! Dit werkt erg demotiverend en is alles behalve goed. Het is juist belangrijk genoeg rustmomenten te pakken.

5. Beloon jezelf

Ondanks dat je minder werkt dan je zou willen, omdat je zo weinig motivatie hebt, werkt jezelf belonen juist motiverend. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je na alles van je to do list af te hebben gestreept je jezelf mag verwennen. Dit belonen kan in de vorm van bestellen bij je favoriete restaurant of een avondje online shoppen. Verwen jezelf als je iets goed hebt gedaan!

6. Accepteer dat het niet altijd goed gaat

Je hebt goede dagen en je hebt slechte dagen, zo is het nu eenmaal. Jezelf constant maar voorhouden dat het 'perfect' moet gaan en je elke dag motivatie moet hebben, zorgt er juist voor dat je geen motivatie krijgt. Door te accepteren dat er ook minder goede dagen zijn en je jezelf niet zulke grote taken oplegt, creëer je een andere kijk op het thuiswerken. Het is erg lastig, dus het is niet erg als het een keer 'fout' gaat of je een dagje wat minder doet dan normaal. 

Lees ook: Concentratieproblemen op werk? 11 praktische tips