Buiten de deur werken: maar waar?

Werk & studie door Fleur

Vanuit huis werken: het kan ontzettend fijn zijn, maar soms heb je ook wel behoefte aan een nieuwe omgeving. Even lekker dat huis uit met je laptop en agenda. Maar waarheen? Vijf plekken om buiten de deur te werken.

Plassen op je eigen toilet, rommelen in je eigen keuken en niemand die je in je nek hijgt. Vanuit huis werken is lekker. Soms heb je alleen het idee dat je koffiezetapparaat op je afkomt. En dan is ’t toch echt tijd voor een nieuwe werkplek. Denk bijvoorbeeld eens aan een van de volgende vijf.

1. Koffietentje
Ben je iemand die wel het nodige geroezemoes om zich heen kan gebruiken? Dan is een niet al te druk koffietentje misschien wat voor je. Terwijl je hoort hoe de koffiebonen gezellig worden gemalen, start jij onder het genot van een goede bak pleur je laptop op. Even inloggen op het wifi-netwerk, niet vergeten af en toe iets te bestellen (is wel zo netjes) en tikken maar. Eigenlijk zit je gewoon in je huiskamer, maar dan wat sfeervoller, zonder dat het té gezellig wordt.

2. Bibliotheek
Echt behoefte aan een vrijwel doodstille omgeving? Dan moet je in de bibliotheek zijn. Dit is ook een plek die je behoorlijk kan stimuleren te gaan zitten schrijven, omdat je er weinig afleiding hebt: boeken praten niet terug, en op de bureaus vind je niets meer dan een stopcontact om je oplader in te doen. Plus: het voelt lekker sophisticated, tikken tussen al die lezende mensen en planken vol boeken. Grijp wat gratis koffie uit de automaat, zoek een mooie plek uit en je dagje werken met opperste concentratie kan beginnen.

3. Ontmoetingsplaatsen
Je kunt natuurlijk vooral bezig zijn met je eigen werk, maar het is soms verfrissend om met anderen in contact te komen en inspiratie op te doen. Daarom vind je door heel Nederland, in de stad en op stations, plekken om te werken én te praten. Je kunt er meestal gratis zitten, maar daar staat dan vaak wel een beetje sociaal contact tegenover. Als Henk bijvoorbeeld naar je toekomt om te vragen in welk vak je zit, is het wel de bedoeling dat je hem niet meteen wegjaagt. En waarom zou je ook? Wie weet kunnen Henk en jij iets voor elkaar betekenen, en zo niet, dan ben je socialer geweest dan wanneer je thuis zou zitten.

4. Kantoren
Wil je echt de zakenvrouw uithangen, dan regel je natuurlijk een heuse werkplek buiten de deur. En dan bedoelen we zo een met een bureau, een bureaustoel en een archiefkastje. Met collega’s, ook. Hoe? Er zijn heel hippe kantoorpanden te vinden met ruimtes voor freelancers. Daar kun je voor een bepaald bedrag per maand een werkplek huren. Soms worden die ruimtes gevuld met mensen die hetzelfde vak uitoefenen, soms zit je gewoon gemengd. Mocht je behoefte hebben om thuis en werk te scheiden, dan is het huren van een werkplek een mooie optie.

5. Zelf ruimte huren
Met anderen op een etage in een kantoor werken klinkt al vrij professioneel, maar je kunt nog een stapje verder gaan: geheel je eigen ruimte huren om te werken. Dit hoeft niet per se duur te zijn; soms worden oude gebouwen tot ze gesloopt worden speciaal voor ondernemers beschikbaar gesteld. Voor een klein bedrag per maand kun je er dan dagelijks zitten. Wil je een permanente werkplek buiten de deur, dan kun je altijd kijken of je ruimte kunt huren die je met iemand kunt delen. Zo druk je de kosten en is het niet al te druk om je heen, maar wel gezelliger dan thuis. En, extra leuk, natuurlijk: je kunt er echt jouw kantoor van maken.

Wat is jouw ideale werkplek buiten de deur?