Wat als je niet ambitieus bent?

Werk & studie door Karin
Wij vrouwen schreeuwen tegenwoordig van de daken dat we een topbaan willen, en ook de glossy’s staan vol met artikelen als 10 tips om hogerop te komen en Zo vind je jouw droombaan!. Maar… wat als je helemaal niet ambitieus bent?
 
Want om anno 2014 luidkeels te roepen dat je liever thuis blijft om voor de kinderen te zorgen of niet hogerop wilt komen, is vloeken in de kerk. Wij vrouwen moeten tenslotte powervrouwen zijn! Tegen een carrièrebabe met een eigen bedrijf kijken we veel meer op dan een fulltime moeder. Maar wat als je liever overdag piepers schilt voor vriendlief en elke maandagochtend weer een regelrechte hel is?

Volgens Drs. R.E. Klein, psychologe bij Max Ernst GGZ wordt er in de huidige maatschappij inderdaad het beeld opgeworpen van vrouwen die werkelijk alles kunnen en doen en dus ook een flitsende carrière moeten hebben. "Vrouwen moeten voldoen aan tal van eisen zoals: de perfecte moeder en huisvrouw zijn, een geweldige echtgenote, een goddelijk lichaam hebben, altijd goed verzorgd zijn en ook nog eens een bloeiende carrière hebben. Vrouwen staan er om bekend dat zij zich voortdurend vergelijken en spiegelen aan andere vrouwen." 

 

Schaamte
Ook Janneke (28) vergelijkt zich voortdurend met haar vriendinnen. Ze schaamt zich er dan ook voor, maar durft wel te stellen dat ze niet ambitieus is. “Waar al mijn vriendinnen tegenwoordig in dikke leaseauto’s van de zaak rijden en in mooie koophuizen wonen, woon ik nog op een veredelde studentenkamer. Momenteel werk ik drie dagen per week en die drie dagen vind ik al te veel. Mijn HBO-opleiding heb ik nooit afgemaakt en qua werk weet ik gewoon niet wat ik wil. Tot nu toe vind ik alle banen die ik gehad heb, gewoon écht niet leuk. Of het is saai, of ik heb rotcollega’s; noem maar op. Tuurlijk zou ik meer geld willen want het lijkt me heerlijk om eens flink te kunnen shoppen. Maar een baan van 40 uur in de week? My god, ik moet er niet aan denken. Het is best erg, maar stiekem hoop ik ook dat mijn vriend snel kinderen wil. Voor mij het ideale excuus om fulltime thuis te zitten en voor ons kind te zorgen…”

Psycholoog Klein: "Wanneer je als vrouw bemerkt dat jij in tegenstelling tot je vriendinnen niet zo gedreven bent om in je werk hogerop te komen, kan een gevoel van schaamte je overvallen. Dit gevoel van schaamte is begrijpelijk, omdat je minder goed uit komt in de vergelijking. Gelukkig is er echter niets waar je je voor hoeft te schamen. Ten eerste zijn alle vrouwen anders en moet je vooral doen, waar jij zelf gelukkig van wordt. Als jij verzorgend van aard bent en thuis voor de kinderen en/of het huishouden wil zorgen, dan is daar niets mis mee. Evolutionair gezien, is het zelfs overeenkomstig met de taken van man en vrouw. "

 

Monique (29) werkt in tegenstelling tot Janneke wél fulltime, toch vindt ze dat ze niet ambitieus is. “Nou, vooral mijn omgeving vindt dat eigenlijk. Ik werk namelijk al jaren bij hetzelfde bedrijf op dezelfde functie. Voor veel mensen zou dat reden genoeg zijn om verder te kijken. Zij zien dat als stilstand, en stilstand is volgens hen achteruitgang. Ze vragen zich af of ik niet een hogere of een andere functie wil. Maar nee: ik zit prima waar ik zit. Ik heb niet de ambitie om een managersrol op me te nemen, al die verantwoordelijk: ik moet niet aan denken! Ik zou constant met mijn werk in m’n hoofd zitten en me afvragen of het allemaal wel goedkomt. Bovendien trek ik nu om 5 uur de deur achter me dicht, leidinggevenden zitten vaak nog tot 7 uur ’s avonds achter hun bureautje. Mij niet gezien! Tuurlijk zou ik wel een hoger salaris willen, maar ik kan rondkomen, ben financieel zelfstandig en dat is het belangrijkste voor mij. Ik heb bewondering voor vrouwen aan de top, maar voor mij is het niet weggelegd.”

Stop met vergelijken

"Met de sociaal-maatschappelijke veranderingen uit de vorige eeuw in het Westen, is het voor vrouwen nu mogelijk om niet langer afhankelijk te zijn van een man", aldus Klein. "Maar het feit dat het mogelijk is, betekent nog niet dat je dit blindelings moet volgen. Volg vooral datgene waar jij je goed bij voelt en stop ermee om jezelf op alle vlakken voortdurend te vergelijken met andere vrouwen. Misschien heeft die carrièrevrouw tegen wie je zo opkijkt wel geen kinderen of een minder goede band met haar kinderen? Het is onmogelijk om op alle gebieden van het leven de perfecte vrouw te zijn. Een goede carrière, zal hoe dan ook ten koste van iets anders gaan. Maak dus de keuzes die bij jou passen. Er bestaat geen goed of fout in wel of niet ambitieus zijn. Wees trots op de keuzes die jij maakt. En als we dat per persoon vervolgens uitdragen, dan kunnen we trots zijn op onze diverse vrouwen!"

Ben jij ambitieus?