Eindelijk bewijs: uitslapers zijn net zo productief als ochtendmensen

Psyche & spiritualiteit door Rosanne

Krijg jij ook kritiek dat je niet productief genoeg bent als je uitslaapt? Paas dan dit onderzoek maar eens door. Het blijkt namelijk dat nachtbrakers net zo productief zijn als vroege vogels. Draai je nog maar eens om!  

In de ochtend ben je niet vooruit te branden. Er hoeft ook geen goedemorgen tegen je gezegd te worden want er is niks ‘goeds’ aan een ochtend. Geeft opstaan voor 9 uur jou ook koude rillingen? Dat geeft helemaal niet volgens onderzoeken gepubliceerd op The Huffington Post.


Als nachtuil slaap je lang voorbij zonsopkomst, maar dit zijn juist de uren dat de vroege vogels het productiefst zijn. Gelukkig maakt dit voor de nachtbrakers niks uit, integendeel zelfs! Zij zijn het efficiëntste in de avonduren. Nog lekker even blijven rupsen dus.

Hoe kan dat?

Het zit hem in de hormonen. Door de afscheiding van melatonine (een hormoon dat het lichaam het signaal geeft om zich voor te bereiden op de nacht) komt bij nachtbrakers pas laat op gang, waardoor ze makkelijker wakker (en productief) blijven tot 's avonds laat. Het oordeel van de vroege vogels dat uitslapers lui zijn is dus onterecht. Ironisch gezien denken ze dat vaak omdat jij als nachtuil pas actief wordt zodra zij zin hebben om te gaan slapen.

Uren slaap

Als je een nachtbraker bent, wil het nog niet zeggen dat je minder hoeft te slapen. Ieder mens heeft nog steeds gemiddeld zeven tot tien uur slaap nodig op een dag. Dit zodat je geconcentreerd kunt blijven. Enne nee, koffie is geen vervanger voor slaap. Dat blokkeert alleen tijdelijk je sufheid om daarna dubbel zo hard terug te slaan. Natuurlijk moeten de nachtuilen nog steeds vroeg op voor hun werk, de kinderen, huisdieren en andere ongein, en daar gaat het dus vaak fout. Maar hé: ze zijn niet lui.

Ben jij een vroege vogel of een nachtuil?