Op deze werkplek ben jij het meest productief

Werk & studie door Chiara
De bibliotheek in het centrum, een studieruimte op school, je werkplek, thuis, een koffiezaakje of lunchroom. Er zijn zoveel plekken waar jij kunt werken, maar waar ben jij het meest productief? Stop met twijfelen en lees snel verder! 

Jij wilt natuurlijk zo snel mogelijk die stapels werk wegwerken. Sowieso heb jij een deadline te bewerkstelligen, dus heb jij pure concentratie nodig. Maar thuis word je afgeleid door die stapel afwas, de tv die wel erg verleidelijk is en je bed die jouw naam schreeuwt. De bibliotheek zit te vol en op werk word je constant gestoord door collega’s. De koffie op je (oude) school is niet te zuipen en om in je eentje in een lunchroom te gaan zitten… Nou nee bedankt! Waar heb je dan gratis internet en lekkere koffie binnen handbereik? Juist ja… Een koffietent! 
 

 
Koffietentje
Klinkt best logisch toch? Een koffiezaakje is DE ideale plek om die stapels werk af te krijgen en je deadline te halen. Vooral wanneer andere plekken, zoals thuis of op kantoor, je afleiden. Maar naast het feit dat een koffietentje vaak in het bezit is van comfortabele werkplekken, jou onbeperkt veel cafeïne kan serveren en snelle Wi-Fi heeft, is er nog een reden waarom jij hier het meest productief bent. Onderzoek toont namelijk aan dat je in een koffiezaakje wordt besmet met mentale inspanning. Uhmmm… Wat?! 

Voor deze studie zijn er 40 deelnemers getest op hun reactietijd, door kleuren te matchen aan bijbehorende knoppen. De deelnemers zaten in paren, zodat zij het scherm van hun partner konden zien. Wel werkte iedereen individueel aan de test. De ene deelnemer kreeg een makkelijk level van de opdracht en de andere deelnemer een veel lastigere. Okay, je snapt er waarschijnlijk nog steeds niet van… Maar de bedoeling was om te kijken wat er zou gebeuren als de één minimum effort toonde terwijl de ander hard zijn best deed om een moeilijke taak uit te voeren. Zou de langzamere persoon dan vanzelf harder gaan werken? Blijkbaar wel! Er werd zelfs harder gewerkt wanneer het beeld van de ander niet zichtbaar was. 
 

 
Met andere woorden; iemand anders hard zien werken, motiveert ons om zelf ook (harder) aan de slag te gaan. Zelfs al zien we niet perse wat anderen doen, iemands getik op de laptop kan ons aanzetten om zelf productiever te worden. En waar werken er nu meer mensen dan in een koffietentje? De overload aan koffie en zoete versnaperingen voor een welverdiende break zijn natuurlijk heel mooi meegenomen! 
 
Waar ben jij het liefste aan het werk?