Is jouw beste vriendin haar baan kwijt? Zo vrolijk je haar weer op!

Werk & studie door Chiara

 

We zijn het negen tot vijf leventje allemaal weleens zat. Je hebt al vaak met je beste vriendinnetje gefantaseerd over een werkloos leven op een onbewoond eiland. Maar wat doe je wanneer je BFF haar baan echt kwijt is geraakt? 

 

 
Een vrije dag kunnen we allemaal heel erg waarderen, vooral omdat we weer even kunnen bijkletsen met onze beste vriendinnen. Het is weer even tijd om te klagen over jullie lovers, andere vriendinnen en vooral werk. Jij kan je baas niet uitstaan en zij kan haar collega’s nek wel omdraaien. Vaak fantaseren jullie er dan ook over hoe het zou zijn om jullie spullen te pakken en een one way ticket te boeken naar een zonovergoten eiland. Geen wekker of deadlines die jou slapeloze nachten bezorgen en nooit meer dat gezeik van die vervelende baas. Maar als deze droom omdraait in een werkelijke nachtmerrie, piepen jullie natuurlijk wel anders.
 
 
Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig werkloos is en jij kan je best voorstellen dat dit geen pretje is. Wat doe je nu als iemand in jouw omgeving zijn of haar baan verliest? Het enige wat je kunt doen is er voor diegene zijn. Maar als het om jouw beste vriendinnetje gaat, gelden er natuurlijk andere regels. Naast jezelf bedenken hoe jij het liefst behandelt zou willen worden na het horen van deze tegenslag, hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Zo kun jij je beste vriendin het beste behandelen wanneer zij is ontslagen; 
 
… Vraag aan haar hoe het met haar gaat, hoe zij zich voelt en luister echt naar je vriendin. Het gaat hier niet om een slechte Tinder-date of een kledingcrisis. Dit is een serieuze verandering in haar leven. 
 
… Weet je niet hoe je moet reageren? Zeg dan maar niets! Een knuffel zegt soms meer dan genoeg. Wees gewoon haar steun en toeverlaat. 
 
 
 
… Als je merkt dat je BFF er nog niet klaar voor is om over haar ontslag te praten, forceer haar dan ook niet. In plaats daarvan kun je haar juist beter afleiden. Kijk samen een leuke film, of praat over iets anders dan werk bijvoorbeeld. 
 
… Het ‘blijf positief’ praatje heeft ze echt al tig keer aangehoord, dus daar zit je vriendin echt niet op te wachten! In plaats daarvan kun je beter laten weten dat je er voor haar bent en dat zij er niet alleen voor staat. 
 
… Vrolijk haar op! Neem haar een dagje mee naar de spa, of ga samen naar een leuke comedy in de bioscoop. Bak samen koekjes of speel ouderwetse spelletjes. Het maakt niet uit, zolang zij maar lacht. 
 
… Steun haar bij het zoeken naar een nieuwe baan. Stuur af en toe een leuke vacature op, maar overspoel haar niet met talloze mailtjes. Vraag een beetje rond of iemand nog op zoek is naar een uniek persoon zoals jouw vriendin. Wie niet waagt, wie niet wint! 
 
… Houd er rekening mee dat zij nu niet meer zo veel kan spenderen als tevoren. Luxe uitstapjes zitten er even niet in, dus organiseer leuke low budget activiteiten! 

.. Laat haar weten dat je met haar meeleeft, maak wat extra tijd voor haar vrij, neem een flesje wijn mee, of stuur een lief en bemoedigend kaartje. Chocola werkt ook altijd natuurlijk! 

... Houd de moed er samen in! Wanneer zij door de bomen het bos niet meer ziet, herinner haar er dan aan dat zij een echte catch is en zij binnenkort vast een baan binnensleept. 
 

 
 
Al met al; probeer je zo veel mogelijk in haar schoenen te verplaatsen en houd rekening met het feit dat zij nu even in de put zit. Hou samen de moed erin en blijf dromen van jullie leven op een onbewoond eiland. Inclusief butlers met een ontbloot bovenlijf natuurlijk! 
 
Heb jij weleens een vriendin geholpen die haar baan kwijt was?