10 dingen waar wij vrouwen mee moeten stoppen

Psyche & spiritualiteit door Kristie

Wij vrouwen willen mooi zijn en door iedereen aardig gevonden worden. En natuurlijk willen we ook een beetje gelukkig zijn. Alles bij elkaar kost dit ons nogal wat tijd en moeite. Daarom: 10 dingen waar we mee moeten stoppen!

1.   Sorry zeggen

Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen veel vaker sorry zeggen dan mannen. En natuurlijk heb je zoveel verantwoordelijkheden op je werk dat je weleens een schoonheidsfoutje maakt. Dat is namelijk menselijk. Als je daar sorry voor zegt tegen je baas, oké. Maar als je die vriendin afbelt omdat je hondsberoerd in bed ligt met de griep, begrijpt ze het heus wel zonder die honderd verontschuldigingen. En ook als je per ongeluk macaroni in plaats van spaghetti hebt gemaakt voor het avondeten. Je dacht toch echt dat je vriend macaroni zo lekker vond… Niet dus. Maar je hebt niet voor niks de halve avond in de keuken staan zweten om hem te verwennen. No excuses, hij eet het maar gewoon op!


2.   'Eten is de vijand'

Natuurlijk heeft de huidige maatschappij veel te maken met ons verpeste beeld van 'de ideale vrouw'. We moeten er gelikt uitzien: make-up (niet te veel, maar zeker niet te weinig), de juiste kleding (wie betaalt jouw stylist?) en niet te vergeten: ons haar moet altijd glanzen en heerlijk zacht aanvoelen. En dan hebben we het nog niet over ons figuur gehad… Eten is misschien wel onze grootste vijand. Waarom hebben we toch zo’n haat-liefdeverhouding met eten? Het is heus wel oké om af en toe eens lekker te snaaien als je een avondje voor jezelf hebt. Laat dat schuldgevoel alsjeblieft achterwege en geniet van elke hap die je naar binnen werkt!

3.   Blindelings vertrouwen

Ja, wij vrouwen vertrouwen mannen toch een stuk makkelijker dan omgekeerd. We zien altijd het goede en positieve van mensen. En dat is zeker goed, mits we ook aan onszelf blijven denken. Vaak vergeten we onszelf nog weleens en storten we ons in een bij voorbaat al hopeloze relatie. “Maar hij is zó schattig en hij is echt niet zo'n eikel als je denkt… Who cares dat niemand hem ziet zitten? Ik zie tenminste het goede van de mens! Wacht maar af, over een tijdje zijn we heel gelukkig samen.” Hoe pijnlijk is het dan als je lover alleen maar van je profiteerde en hem na een paar maanden weer smeert? Hoe vaak wil je 'ik zei het toch?' nog horen?


4.   De wereld stop zetten in onze time of the month

Natuurlijk is het een 'bloed'serieus probleem om elke maand weer wakker te worden met buikkrampen, wetende dat je maandelijkse periode er weer aan gaat komen.  En dan kom je er ook nog eens achter dat je tampons op zijn… De horror! Moet je ook nog naar de supermarkt met je bonkende hoofd, terwijl je al amper kunt lopen. Toch moeten we door met ons leven, hoe zwaar het ook is. Je kunt bij voorbaat wel elke maand drie dagen vrij vragen, maar voel je je daar nou gelukkiger bij? Het beste is om gewoon je dagelijkse routine aan te houden en als het écht niet gaat, kun je altijd nog op de bank gaan liggen. Neem een paracetamolletje en beweeg veel, dat helpt al een stuk!

5. ‘Nee’? Wat is dat?

Die vage zakenrelatie die elke keer je mailbox volspamt omdat ze zo graag koffie met je wil drinken en wil praten over ‘nieuwe mogelijkheden’. Pfft…eigenlijk wil je gewoon wat me time en kun je 100 plaatsen bedenken waar je op dat moment liever wilt zijn. Toch heb je haar mail positief beantwoord en zit je nu met tegenzin tegenover haar met een bak slootwaterkoffie. Ken je dat? Je kunt moeilijk nee zeggen. Een ‘ja’ komt er altijd zoveel makkelijker uit dan een ‘nee’. Nee bestaat namelijk niet in jouw vocabulaire. Toch moeten wij vrouwen leren om vaker voor onszelf op te komen en ons niet te druk te maken over het feit wat anderen van ons vinden. En bedenk dat mensen het juíst respecteren als jij jezelf ook respecteert.

6.   Je schuldig voelen

Heb je eindelijk de promotie waar je jarenlang keihard voor geknokt hebt, voel je je er toch niet helemaal goed bij… Je voelt je namelijk toch een beetje schuldig tegenover je collega’s. Sommigen werken er al een stuk langer dan jij en zij hebben nog steeds hetzelfde (saaie) takenpakket. Daarnaast weet je eigenlijk niet of je het wel verdiend hebt. Hallo, wake up! Het antwoord is 'ja': jij krijgt niet voor niks promotie, je baas ziet hoe hard je werkt en dat is wat telt. Geniet van je eigen succes!


7.   Over anderen oordelen

Hoe cliché, maar vrouwen roddelen nou eenmaal over andere vrouwen. Of het nou jaloezie, afgunst of onwetendheid is: we verzinnen wel wat om een ander af te kraken. Wie zegt het niet te doen, liegt. Iedereen oordeelt weleens (bewust of onbewust!) over een ander. Oké, het is wel begrijpelijk dat iemand die naaktfoto’s van zichzelf publiceert, erom vraagt. Maar de volgende keer als je op het punt staat om iemand preuts, lelijk, een trut of iets dergelijks te noemen, denk dan nog eens na. Je zou toch ook niet willen dat anderen dit over jou zeggen...?

8.    Bang voor eenzaamheid

Je kent haar wel: die ene vriendin die de ene na de andere man afwerkt. Ze kan niet lang alleen zijn en moet altijd iemand om haar heen hebben. Als je niet langer dan één week alleen aan het ontbijt kunt zitten, ben je waarschijnlijk bang om alleen te zijn. Dit komt omdat je hier geen controle over hebt. Niemand weet van tevoren waar, wanneer en hoe ze haar prins op het witte paard ontmoet. Spring in ieder geval niet van de ene naar de andere man want dit doet je niet veel goeds. Probeer eens een tijd vrijgezel te blijven en uit te zoeken wat je écht zoekt in een relatie. 

9. Deadlines plannen

Als aansluiter op numero 8: je kunt belangrijke dingen in het leven niet plannen. Wanneer je de ware tegenkomt niet, wanneer je zwanger wordt niet en wanneer je dood gaat evenmin. Probeer daarom te genieten van je onafhankelijke leven en van je vrijheid. Ga geen wurgcontract met jezelf aan en laat de dingen gebeuren!


10. Oude vrienden zien

Het is heel bijzonder dat je nog steeds contact hebt met dat vriendinnetje die je al sinds de kleuterklas kent. Echt. Maar de laatste jaren moet je wel echt moeite doen om geïnteresseerd te doen en eigenlijk hebben jullie nog maar weinig gemeen. Waar je vriendin overdag de huisvrouw uithangt en het ene na het andere kind baart, zit jij weer eens overuren te maken op kantoor. Kortom: jullie hebben niks gemeen en het is erg vermoeiend om de vriendschap in stand te houden. Waarom niet gewoon eerlijk zijn en toegeven dat de klik er niet meer is? Misschien denkt zij er namelijk wel net zo over... 

Waar moet jij van jezelf echt eens mee stoppen?