Dit is waarom je elke ochtend de gordijnen moet openen

Sport & gezondheid door Jennifer

Niet iedereen wordt ’s ochtends meteen fris en fruitig wakker. Sommige mensen hebben gewoon net wat meer moeite dan anderen. Soms is dat felle daglicht in de ochtend echt niet te doen. Al zou je misschien toch – ochtendmens of niet – moeten overwegen om elke ochtend direct je gordijnen te openen.

Lees ook: 8 manieren om de ochtend goed te beginnen

Gordijnen openen in de ochtend: waarom?

We kunnen ons voorstellen dat je op sommige ochtenden liever in een zo donker mogelijke kamer ligt. Vooral na een slechte nacht of als je wakker wordt met een kater, houd je de gordijnen ’s liever dicht. Toch is het een beter idee om elke ochtend meteen de gordijnen te openen. Daglicht heeft namelijk een heel goede invloed op ons allemaal.

Daglicht goed voor mentale gezondheid

Voor een onderzoek, gepubliceerd in tijdschrift Building and Environment, werden simulaties gemaakt van verschillende huizen. Bij het ene huis waren meer ramen, terwijl een ander huis grotere ramen had. Vervolgens was er ook een huis, waar de ramen minder daglicht binnenkregen. De grote vraag aan deelnemers was: hoe voelen ze zich in het huis? Nou, daaruit bleek daglicht echt de grote winnaar. Hoe meer licht in huis, hoe beter de mentale gezondheid was.

Lichte kleuren voor meer licht

Daglicht maakt mensen duidelijk vrolijker en vermindert sombere gevoelens. Wil je graag meer licht in huis? Je kunt meer doen dan alleen de gordijnen openen en zorgen voor veel lichtinval. Uit het onderzoek blijkt ook dat witte en heldere tinten het licht versterken. Lichte kleuren weerkaatsen namelijk het licht, net als spiegels trouwens. Een bakstenen muur is daarentegen wat minder handig als je veel licht wilt in huis. Tijd voor een home make-over?

Lees ook: Altijd aan het haasten? Met deze 4 tips creëer jij een razendsnelle ochtendroutine