8 x Zo word je een ochtendmens

Lifestyle door Julia

De meeste van ons dromen ervan om elke dag uit te slapen en zelf te bepalen wanneer we naar ons werk gaan. Helaas blijkt de werkelijkheid vaak minder rooskleurig en moeten we gewoon om 9 uur fris en fruitig op ons werk zijn. Ben je niet zo'n ochtendmens? Geen paniek, want zó word je er een.  

Lees ook: Waarom je zo raar gaat dromen door alcohol

  1. Deze zag je waarschijnlijk al aankomen: ga op tijd naar bed. Door elke avond wat vroeger naar bed te gaan, raakt je lichaam ook vroeger uitgerust. Hoe fijn zou het zijn om eens uit jezelf wakker te worden in plaats van uit een coma te ontwaken door je wekker.
  2. Stop met snoozen. Dit lijkt vrij onmogelijk, maar geloof ons: het is superbelangrijk. Direct uit bed stappen geeft je namelijk veel meer energie. En hoe verleidelijk het ook lijkt om nog even vijf minuutjes te blijven liggen - het is bewezen dat snoozen averechts werkt.
  3. Doe je gordijnen niet volledig dicht. Zo wordt het automatisch licht in je kamer zodra de zon opkomt. En dit zorgt ervoor dat je lichaam een stofje aanmaakt waar je wakker van wordt. 
  4. Zorg voor een goed en lekker ontbijt. Naast het feit dat ontbijten heel belangrijk is voor je gezondheid, kun je het ook zien als traktatie. Koop jouw favoriete brood of muesli of maak een heerlijke smoothie, zodat je uitkijkt naar je ochtendmaal en de dag direct goed begint.
  5. Zet ’s avonds een uur voordat je gaat slapen al je elektronica uit. Yes, lastig. Maar we zeiden ook niet dat het gemakkelijk was om een ochtendmens te worden. Kies ervoor om een boek te lezen voor het slapen gaan. Op die manier komt je lichaam tot rust en wordt melatonine aangemaakt, waardoor je slaperig wordt. Tip: een saai boek werkt extra goed!
  6. Doe wat rek- en strekoefeningen zodra je wakker wordt. Op deze manier weet je lichaam dat het tijd is om wakker te worden.
  7. Minder haasten. Dankzij je nieuwe ritme heb je meer tijd om ’s ochtends alles rustig aan te doen. Zo begin je ook meteen een stuk relaxter aan je dag.
  8. Drink ’s ochtends genoeg water. Tijdens je slaap verlies je veel vocht, het is belangrijk om dit in de ochtend weer aan te vullen.

Voilaaaa, je inner-ochtendmens is ontwaakt!

Lees ook: Kun je slaap nou wel of niet inhalen?

Beeld: iStock, Giphy

SaveSave