Waarom je altijd je gordijnen dicht moet doen als je gaat slapen

Sport & gezondheid door Michelle Habets

Slaap jij het liefst met je gordijnen open of doe je ze dicht? Dit klinkt als een nutteloze vraag, maar hij is belangrijker dan je denkt. Wanneer je met je gordijnen open slaapt, kan dit nadelig zijn voor je gezondheid. Voor iedereen die nu denkt dat we praten over een griepje: think again

gordijnen

Lees ook: 5 tips tegen slapeloze nachten

Klein beetje licht 

Japanse onderzoekers vonden een verband tussen de blootstelling van licht tijdens je slaap en de symptomen van depressie. Zelfs het kleinste beetje licht zou volgens het onderzoek voor depressieve gevoelens zorgen. "Slapen in het donker is niet alleen beter voor je slaapkwaliteit, maar ook voor je mentale gezondheid", zegt professor Kenji Abayasi, van de Nara Medical University School of Medicine in Japan, tegen het Amerikaanse magazine TIME. "Het verduisteren van je slaapkamer is wellicht een nieuwe manier om depressies te voorkomen". 

Meer licht, grotere kans op depressie 

Aan het twee jaar durende onderzoek deden 863 oudere Japanners mee. Uit het onderzoek bleek: hoe meer licht er in hun slaapkamers was, hoe groter de kans op een depressie werd. Veel licht is hier niet voor nodig, want mensen die een nacht lang aan meer dan 15 watt werden blootgesteld, ontwikkelden sneller symptomen van een depressie. 

Oorzaak onduidelijk 

Hoewel de oorzaak van dit verband nog niet helemaal duidelijk is, zegt de professor dat het te maken kan hebben met het slaap-waakritme. Deze wordt door het licht in de war gebracht en dat zorgt ervoor dat je lichaam minder van het slaaphormoon melatonine aanmaakt. Zo'n tekort aan het slaaphormoon kan mogelijk ook psychische gevolgen hebben. Oftewel: je kunt beter je gordijnen dicht doen als je gaat slapen. 

via GIPHY

Lees ook: 6 gouden tips hoe jij uit je sombere dip komt