Zorg jij graag extra goed voor je mentale gezondheid? Dan zijn deze apps onmisbaar voor jou

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Onze mentale gezondheid is net zo belangrijk als onze fysieke gezondheid. En dus moeten we hier goed voor zorgen. Dit kunnen we doen op veel verschillende manieren. Om het voor jezelf makkelijk te maken, zetten wij onze favoriete apps op een rijtje die jou helpen om lekker in je vel te zitten en de beste versie van jezelf te zijn.

Lees ook: Overprikkeld? Zo word je weer zen

How we feel

Vind jij het weleens lastig om je emoties te verwoorden? Dan is How We Feel de ideale app om te hebben. In deze app krijg je dagelijks twee keer de mogelijkheid om jouw huidige humeur vast te leggen. Je kunt hierbij kiezen uit vier categorieën, twee positieve en twee negatieve categorieën. Je kunt hierbij vervolgens kiezen tussen veel energie of weinig energie. In plaats van alleen aangeven of het goed of slecht gaat, kun je aangeven dat je bijvoorbeeld nerveus, uitgeput, voldaan of enthousiast bent. Nadat jij je huidige humeur hebt gekozen, vraagt de app om context. Waar ben je? Met wie, en wat ben je aan het doen? Op deze manier leert de app patronen kennen in jouw leven, waardoor jij vervolgens verbeteringen kunt maken in jouw dagelijks leven. Tot slot bevat de app ook video's waarin ze uitleg geven over verschillende emoties en manieren om hiermee om te gaan. De app is gratis en heeft ook geen aankoopmogelijkheden binnen de app.

5 Minute Journal: Self-Care

Een journal bijhouden is erg fijn om te doen voor je mentale gesteldheid. Deze app maakt het makkelijk en toegankelijk door je binnen vijf minuutjes, een aantal vragen te laten beantwoorden. In de ochtend zal de app je vragen waar je dankbaar voor bent en welke doelen je vandaag wil behalen. In de avond kun je hierop reflecteren door aan te geven welke leuke dingen je die dag hebt gedaan en welke dingen er minder goed gingen. Vervolgens kijk je vooruit op de dag erna door op te schrijven welke dingen morgen een goede dag gaan maken. Je gaat door dit te doen, nadenken over de waardevolle dingen in het leven en over jezelf. De app houdt voor je bij welke woorden je vaak gebruikt om patronen in je dagen te herkennen. De app is gratis maar heeft ook een premium modus. Hierbij komen een aantal extra toepassingen vrij, maar de app is ook al erg nuttig zonder ervoor te betalen.

Moodfit

Als jij graag actief aan jouw mentale gezondheid wil werken, is de app Moodfit een must have. De app geeft jou een stappenplan waarmee jij gericht aan jezelf kunt werken. Door verschillende dagelijkse dingen, zoals je voeding, slaap en humeur, bij te houden helpt de app jou om patronen te herkennen. Je leert hierdoor ook jouw emoties beter te begrijpen zodat je er beter mee om kunt gaan. De app beschikt ook over meditaties en ademhalingsoefeningen. De app zelf is gratis. Je kunt een premium abonnement afsluiten, maar dit is niet noodzakelijk om gebruik te kunnen maken van de app.

Een kleine reminder:

Net als bij een lichamelijke klacht, is het van belang dat je professionele hulp opzoekt wanneer je last krijgt van mentale klachten. Deze apps zijn handig om te hebben en kunnen helpen, maar wanneer er iets serieus aan de hand is, is het altijd goed om een dokter of een therapeut te spreken. Werken aan jezelf betekent ook actie ondernemen wanneer er iets mis is.

Lees ook: Waarom AD(H)D bij vrouwen vaak later ontdekt wordt