Zo herken je PCOS

Lichaam door Jennifer

De meeste vrouwen worden vaak rond dezelfde periode ongesteld en dat is alleen maar fijn. Dan weet je tenminste wanneer je even moet oppassen met witte kleding. Alleen is de menstruatie bij sommige vrouwen helaas onregelmatig. Misschien wel doordat je last hebt van PCOS: het polycysteus-ovariumsyndroom. Wacht, wat?

Lees ook: Kun je je menstruatie opwekken?

Wat is PCOS?

Als iemand last heeft van PCOS, oftewel het polycysteus-ovariumsyndroom, heeft diegene meer blaasjes op de eierstok dan normaal. Normaal gesproken groeit er één blaasje met een eicel in je eierstok. Vervolgens krijg je een eisprong, zodra het blaasje knapt en de eicel eruit komt. Dit betekent simpelweg dat je ongesteld wordt. Nu is het probleem bij mensen met PCOS, dat ze meerdere blaasjes hebben. Deze groeien niet goed en gaan vaak ook niet kapot. Hierdoor hebben ze vaker geen eisprong en worden ze daardor niet ongesteld.

Symptomen van PCOS

Dat je eierstokken meer blaasjes heeft, komt doordat je te veel mannelijke hormonen in je lijf hebt. No worries, je bent nog steeds een vrouw. Alleen heb je daardoor dus meer moeite met ongesteld worden. Soms kun je maanden niet menstrueren. Daarnaast zijn andere symptomen van PCOS, dat je meer last krijgt van puistjes en haartjes op je kin, borsten en onderbuik. Haaruitval bij de slapen en kruin is ook een symptoom. En mogelijk heb je overgewicht.

Zwanger worden?

Hoewel je menstruatie onregelmatig is door PCOS, kun je gelukkig nog wel zwanger worden. Alleen weet je helaas minder goed wanneer je zwanger kan worden. Het is dus slim om áltijd een voorbehoedsmiddel te gebruiken, als je nog geen baby wilt. Wanneer je wel graag een kind wilt, kun je het beste niet te lang wachten. Daarnaast is het goed om contact op te nemen met je huisarts. Die kan je dan namelijk hormoonpillen geven, waardoor de kans op een zwangerschap wordt vergroot.

Lees ook: Seks tijdens je menstruatie: wel of niet doen?