Een bloedhete slaapkamer? Dit is hét trucje voor slapen in de hitte

Lichaam door Michelle Bakker

Heb jij vannacht ook zo liggen rollebollen door die verstikkende hitte in je kamer? Dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Niet zo gek ook, als het kwik buiten niet verder daalt dan standje tropen. En naarmate je van de ene naar de andere kant van je bed rolt, je benen buiten de dekens gooit, onder de dekens, toch weer buiten de dekens raak je gefrustreerder en gefrustreerder... Herkenbaar? Om de aankomende nachten een beetje aangenamer te maken (want ja, het blijft nog even warm), hebben we hét trucje voor je dat je wellicht een goede nachtrust kan bezorgen. 

Warme drankjes

Een onderzoeker aan de University of Ottawa heeft onderzocht wat warme drankjes voor effect hebben op je lichaamstemperatuur. Wat blijkt? Een warm drankje kan ervoor zorgen dat je lichaamstemperatuur daalt en kan er dus ook voor zorgen dat je beter slaapt tijdens een hittegolf. Hoe dat precies zit? Simpel. Op het moment dat het hete drankje in aanraking komt met jouw lichaam, krijgen je hersenen een seintje om meer zweet te produceren, waardoor je lichaam afkoelt. Het klinkt misschien niet logisch, maar om die reden is het slimmer om een kop warme thee of koffie te kiezen in plaats van een ijskoud drankje. Nu is koffie of thee met cafeine natuurlijk weer niet zo handig om vlak voor het slapen te drinken, dus een beter alternatief voor je je bed induikt is... warme melk. 

(Amandel)melk

Warme melk helpt je niet alleen af te koelen, maar in warme melk zit ook het stofje tryptofaan dat helpt serotonine en melatonine te produceren. Deze twee hormonen helpen je in slaap te vallen. Ben je veganistisch? Niet getreurd, want ook amandelmelk heeft de eigenschappen om slapeloosheid tegen te gaan. Zo is het rijk aan vitamine B, calcium, ijzer, zink, potassium en magnesium. Al deze stofjes helpen het brein te reguleren, de spiegels te ontspannen en laat melatonine beter z'n werk doen. 

Kortom: warme melk is the answer! 

via GIPHY