4 manieren om je vruchtbaarheid te vergroten

Kinderwens door Redactie Ze.nl

Vroeger dacht je dat een kindje maken appeltje-eitje was. Je stopt met anticonceptie, doet het een paar keer 'onveilig' en dan zal het wel raak zijn. Voor veel stellen is zwanger raken niet zo vanzelfsprekend. Zijn jullie al een tijdje aan het oefenen, maar zonder succes? Probeer je vruchtbaarheid als vrouw te vergroten met deze tips.

vruchtbaarheid vergroten

Lees ook: 10 x voedsel dat je beter kunt laten staan als je zwanger wilt worden

1. Afvallen of aankomen

Heb je overgewicht of ondergewicht? Het eerste wat een vruchtbaarheidsarts adviseert is om op een gezond gewicht te komen. Afhankelijk van of je BMI te hoog of te laag is, kun je je dieet aanpassen. Kies er niet voor om jezelf uit te hongeren/te bunkeren. Vermijd transvetten, verminder koolhydraten en eet meer vezels. Ga voor een gezond en gevarieerd eetpatroon en blijf voldoende bewegen. Veel afvallen in korte tijd kan de kans op een eisprong namelijk verlagen. Ook te fanatiek sporten is geen goed idee, dat vermindert juist weer de kans op een zwangerschap.

2. Stop met roken en alcohol

Nog een paar laatste sigaretten totdat je een positieve zwangerschapstest krijgt? Liever niet. Roken verkleint de kans op een zwangerschap. Een rokende vrouw heeft elke cyclus 10 tot 40 procent minder kans om zwanger te worden. Bijna 15% van de vruchtbaarheidsproblemen worden veroorzaakt door roken. Ook is het verstandig om alcohol te laten staan als je zwanger wil worden. Elk glas alcohol per dag vermindert de vruchtbaarheid met 2%.

3. Bereken je ovulatie

Als je zwanger wil worden, is het verstandig om je cyclus in kaart te brengen. Wanneer ben je eigenlijk op je meest vruchtbaar? Het uitrekenen van je exacte eisprong is soms lastiger dan je denkt. Vooral als je een onregelmatige cyclus hebt. Gelukkig zijn er meerdere methodes om dit uit te vogelen. Zo kun je je cyclus in kaart brengen dankzij een ovulatietest, ovulatiecalculator of temperatuurmethode

4. Vermijd stress

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Iedereen ervaart per dag een paar stressmomenten. Te laat voor de trein, een naderende deadline of een akkefietje met je partner... Stress ligt altijd op de loer, maar probeer dit toch zoveel mogelijk te verminderen. Ook de spanningen om het feit dat je (nog) niet in verwachting bent kunnen voor stressklachten zorgen. Daarom is het ook belangrijk om het af en toe los te laten. Wist je dat het bij de meeste stellen pas na een halfjaar of jaar raak is?

Pas deze tips toe en onderzoek ook de manieren om de vruchtbaarheid van je vriend of man te vergroten. 

Alles weten over zwanger worden? 

Wanneer je een kinderwens hebt, komen er vanzelf tientallen vragen op je af. De website WIJ kan deze allemaal beantwoorden. Zo is er een speciale rubriek Zwanger worden. Hierin vind je alle informatie voor jou en je partner die nodig is om in verwachting te raken. Je kunt je ook inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Zwanger worden' met informatie en adviezen over de reis naar het zwangerschap en álles wat daarbij komt kijken.

Lees ook: Ovulatie berekenen: zo doe je dat