Zo weet je wanneer je vruchtbaar bent

Kinderwens door Laura

Bij sommige stellen is het 'in één keer raak', maar lang niet iedereen is zo lucky. Als je zwanger wilt worden, is weten wanneer je vruchtbare dagen zijn de eerste stap. Natuurlijk kun je je cyclus uitstippelen om je ovulatie te bepalen, maar probeer ook deze handige mogelijkheden.

wanneer vruchtbaar

Lees ook: Alles wat je wilt weten over zwangerschapstesten

Ovulatietest 

Hoe zat het ook alweer met je ovulatie? De eisprong vindt zo'n 14 dagen voor je volgende menstruatie plaats. Rondom deze periode ben je het meest vruchtbaar. Gezien niet iedere vrouw een heel regelmatige cyclus heeft, is het toch lastig te bepalen. Een ovulatietest helpt om het vruchtbare moment in kader te brengen. Een ovulatietest lijkt op een zwangerschapstest en koop je bij de drogist of apotheek. Je plast over een staafje en zo vertelt de test of je vruchtbaar bent op dat moment of niet. Vaak worden ovulatietesten in een groot aantal verkocht zodat je meerdere keren kan testen of je vruchtbaar bent indien de eerste uitslagen negatief zijn.

Ovulatiecalculator 

Wil je liever van tevoren weten wanneer je ovuleert? Gebruik dan een ovulatie rekenhulp, ook wel ovulatiecalculator genoemd. Je vult hier de eerste dag van je laatste menstruatie en de duur van je menstruatiecyclus in. Vervolgens krijg je te horen wat jouw vruchtbare dagen zijn.

Temperatuurmethode 

Je lichaamstemperatuur kan ook vertellen wanneer je vruchtbaar bent. Tijdens je ovulatie is je lichaamstemperatuur namelijk iets hoger: tussen de 0,2 en 0,5 graden Celsius. Neem je temperatuur minimaal één volledige cyclus op een vast tijdstip op (bij voorkeur ‘s ochtends voor het opstaan) om vast te stellen wat je normale temperatuur is. Daarna kun je bepalen wanneer je temperatuur is gestegen. 

Alles weten over zwanger zijn? 

Wanneer je een kinderwens hebt, komen er vanzelf tientallen vragen op je af. De website WIJ kan deze allemaal beantwoorden. Zo is er een speciale rubriek Zwanger worden. Hierin vind je alle informatie voor jou en je partner die nodig is om zwanger te worden. Je kunt je ook inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Zwanger worden' met informatie en adviezen over de reis naar het zwangerschap en álles wat daarbij komt kijken.

Lees ook: De lange weg naar een baby #2: in de achtbaan naar de vruchtbaarheidsarts