Rebecca (30) viel 104 kilo af na maagverkleining: “Ik moest drastische maatregelen nemen”

Sport & gezondheid door Jennifer

Wat doe je als je gewicht ver boven de 100 kilo zit? Je kunt gezonder eten en meer bewegen, maar soms is het makkelijker gezegd dan gedaan. De Britse Rebecca (30) zag geen andere optie dan een maagverkleining, nadat een helderziende voorspelde dat ‘ze anders dood zou gaan’.

maagverkleining operatie

Lees ook: 4 redenen waarom je gewicht continu schommelt

183 kilo

Rebecca’s struggles met haar gewicht begonnen tijdens haar tienertijd. Ze werd in die tijd nogal gepest, waardoor eten haar beste vriend werd. Ze vertelt tegen de Engelse Metro: “Ik heb zeker gegeten om me beter te voelen. Ik startte de dag met vier geroosterde broodjes met boter. Dit herhaalde ik met gemak, wanneer ik halverwege de ochtend trek had.” Op de ‘all girls’-school waar ze heen ging, noemden mensen haar ‘Rebecca dubbeldekker’. “Omdat ik groter was dan de andere meiden,” legt ze uit. Vooral na de tienerzwangerschap op haar achttiende ging het rap met haar gewicht. Ze woog op het hoogtepunt maar liefst 183 kilo.

maagverkleining rebecca wilkinson voor operatie

Mentale struggles

Rebecca probeerde eerst op eigen houtje af te vallen, maar de verschillende diëten werkten allemaal niet. Het continu falen leidde tot heftige, mentale struggles. “Jarenlang probeerde ik de puinhoop waarin ik zat te negeren,” vertelt ze. Ze kwam het huis niet uit zonder haar moeder of verloofde. Ook koos ze heel bewust, waar ze heen ging. “Voor het geval ik niet in de stoel of het toilethokje paste,” legt ze uit.

Drastische maatregelen

Rebecca voelde zich op een gegeven moment zo verslagen, dat ze het bijna opgaf. Toen stuitte ze op een helderziende, die haar bang maakte. De helderziende vertelde dat ze ‘geen toekomst’ meer zag in Rebecca. Hij zei kortweg: “Doe wat nodig is of sterf.” No way, dacht Rebecca. Hoewel ze eventjes sceptisch was over de uitspraken, nam ze toch drastische maatregelen. Geen onmogelijke diëten meer voor haar. Ze besloot voor een maagverkleiningsoperatie te gaan.

Maagverkleining

Het gesprek met de helderziende was voor Rebecca “de wake up call, die ze nodig had”. Voor de maagverkleining vloog ze samen met haar moeder – “een grote support” – naar Antalya in Turkije. Een maagverkleiningsoperatie is niet niks. Tijdens zo’n operatie wordt een groot deel van je maag verwijderd, waardoor het een stuk kleiner wordt. Dat betekent ook dat je minder kan eten, omdat je sneller vol zit. Het is een grote operatie, waar ook de nodige gezondheidsrisico’s bij komen kijken.

Alleen nog kleine porties

Het hield Rebecca allemaal niet tegen. Tja, wil je nog jarenlang mentale struggles ervaren of ervan af zijn na één grote operatie? Voor haar was de keuze duidelijk. Rebecca vertelt dat het gelukkig goed is gegaan, al moest ze wel haar dieet enorm aanpassen. Nu écht. Ze vertelt: “Ik kan nu alleen nog kleine porties eten om de twee uur, zoals een Babybel of een klein beetje proteïne zoals een zalmfilet.” Voor het avondeten neemt ze ook altijd een kleine portie “van wat ze voor het gezin heeft gekookt”. Ze voelt zich ondanks de kleinere porties niet hongerig en mist het eten ook niet.

maagverkleining rebecca wilkinson na operatie

Leven zonder pijn

Rebecca voelt zich amazing sinds de maagverkleining. Ze komt ook weer veel buiten. Zo werkt ze niet meer vanuit huis, maar als leerling stukadoor. Daarnaast is ze dol op “super lange wandelingen, uitgaan en socializen”, iets wat ze nooit had verwacht van zichzelf. Al vindt ze het meest belangrijke, dat ze weer gewoon kan rondlopen en leven zonder pijn. “Hopelijk helpt het gewichtsverlies met mijn vruchtbaarheid en het krijgen van nog een baby. Het heeft mijn leven veranderd.”

Lees ook: Volgens wetenschappers zijn dit de beste afvalmethodes

Beelden in artikel: Metro.co.uk / SWNS