Volgens wetenschappers zijn dit de beste afvalmethodes

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Staat gezonder leven of afvallen op jouw to-do list voor 2022, maar weet je (na misschien wel heel veel mislukte pogingen) niet zo goed hoe je het moet aanpakken? Er zijn natuurlijk honderden methodes die jou zouden moeten helpen met afvallen, maar wat werkt nu echt? Wij zochten het voor je uit en dít is wat wetenschappers zeggen.

Lees ook: Goede voornemens? 10 x de allerleukste sportkleding van H&M om het waar te maken

Dit is de beste afvalmethode volgens wetenschappers

Afvallen (of gezonder leven) is en blijft een dingetje voor de meeste mensen, want waarom moet ongezond eten zo vreselijk lekker zijn? Toch komen steeds meer mensen achter the importance of gezond eten en wat voor voordelen dat heeft. Veel mensen willen afvallen om hun uiterlijk te veranderen, maar dat is niet het allerbelangrijkste. Wat wél belangrijk is, is dat jij goed in je vel zit en een gezonde levensstijl hebt. En dan is af en toe een Big Mac heus geen probleem hoor...

Consistent blijven

Maar wat is volgens wetenschappers dan de beste manier om gewicht te verliezen en een gezonde levensstijl aan te houden? Best logisch misschien, maar consistent een goed en gezond dieet aanhouden is het antwoord. Er zijn veel programma's die een voor op korte termijn een oplossing aanbieden. Er wordt dan vaak beloofd dat je binnen een hele korte tijd een heleboel gewicht kunt verliezen. Maar negen van de tien keer werkt dit niet. En werkt het wel, dan komt het gewicht tien keer zo snel weer terug als je met dat dieet stopt. Met andere woorden: korte termijn diets werken niet gezond. 

Lange termijn denken

Als je echt gewicht wil verliezen voor op de lange termijn, dan moet je ook op lange termijn gaan denken. Dus niet voor een week supergezond eten en daarna weer terugvallen in je oude patroon. Een gezonde levensstijl opbouwen werkt veel beter. Onderzoeker Tim Church van Louisiana State University zegt: "Mensen zijn heel fel tegen koolhydraten of vetten. Maar ondanks de oneindige lijst van bestsellers die gewichtsverlies beloven, is er niet één macro-nutriënt die als winnaar uit de bus komt." Met andere woorden: net zoals dat je niet binnen 24 uur dertig kilo aankomt, val je ook niet binnen 24 uur dertig kilo af. It's all about the long term. 

Nieuwe normaal

Basically moet je dus op zoek gaan naar een nieuw normaal. Een dieet dat jouw nieuwe standaard dieet wordt, andere bedtijden die standaard worden, ga zo maar door. Zoek kleine dingen die je aan kunt passen in je leven om zo gezonder te worden, maar gooi niet alles direct om. Jezelf verbieden om in het weekend (of doordeweeks) een bakje chips te eten werkt niet, want dan wil je het alleen maar meer (oeps). En bedenk je: het gaat erom dat je gezond bent én blijft. You can do this. 

Lees ook: Sporten tijdens de winter: met deze tips blijf je warm en veilig