Dry January: dit doet een maand geen alcohol drinken met je lichaam

Sport & gezondheid door Laura

Dry January: in de eerste maand van het jaar kiezen veel mensen ervoor om geen druppel alcohol te drinken. Hoewel een wijntje (of een fles) op zijn tijd de lockdown dragelijker maakt, heeft meedoen aan Dry January genoeg verleidelijke voordelen. Hallo egale huid en volle portemonnee! Dit zijn alle voordelen.

Lees ook: Jong en verslaafd aan alcohol: Loïs was 28 en had een drankprobleem

De voordelen van Dry January

Januari staat in het teken van nuchter zijn. Wie meedoet met Dry January, drinkt de hele maand januari geen alcohol. Deze uitdaging maakt je bewust van de impact van drank op je mentale en lichamelijke gezondheid. 

Ikpas.nl - een platform gewijd aan Dry January - meldt dat deelnemers zich beter voelen. 62% voelt zich fysiek fitter, 55% slaapt beter en 32% verliest gewicht. Veel drinken na de deelname bewust ook minder alcohol dan daarvoor.

Betere nachtrust

Een likeurtje heet niet voor niets een slaapmutsje. Je lijkt als een blok in slaap te vallen, maar de kwaliteit van je nachtrust is in werkelijkheid slechter. Alcohol drinken voordat je gaat slapen, verstoort je diepste slaapfase (REM-slaap). Een maandje geen borrels nemen, betekent dus dat je beter slaapt. Tenzij je tot twee uur 's nachts Netflix series gaat bingen natuurlijk.

Egalere huid

Ben je na een avondje zuipen weleens wakker geworden met bolle wangetjes? Dat kan kloppen. Alcohol heeft veel invloed op je huid. Als je meedoet met Dry January zul je merken dat je huid minder puffy en rood is.

Betere stemming

Een wijntje drinken aan het eind van een drukke dag is een geluksmomentje. Toch kan alcohol in the long run voor depressieve gevoelens zorgen. Drank geeft je hersenen een seintje om meer stresshormonen aan te maken. Doe je mee met Dry January, dan kun je gauw merken dat je minder off days hebt en blijer en energieker wordt.

Goed voor je portemonnee

Het doet niet alleen wat met je lichaam, maar ook iets met je bankrekening. Alcohol is niet bepaald goedkoop zoals je weet. Als er elke week een paar flessen wijn en sixpacks doorheen gaan, ben je algauw 120 euro per maand verder. En dan hebben we het nog niet eens over lekkere cocktails en dure champagnes. Sla je drank een maandje over (niet áchterover!), dan kun je die waardevolle centen uitgeven aan bijvoorbeeld nieuwe schoenen, je nieuwste hobby of mooie interieuritems.

Succes met je Dry January uitdaging!

Lees ook: Zoveel hersencellen verlies je écht tijdens een avondje drinken