4 redenen waarom je gewicht continu schommelt

Lichaam door Roos

Wie kent het niet: het ene moment zit je lekker in je velletje en het andere moment voel je je als een uitgezakte walrus. Sterker nog, bij veel van ons kan die schommeling plaatsvinden binnen één dag. Maar dat zit niet alleen tussen je oren, want wie regelmatig op de weegschaal staat zal merken dat de cijfers telkens wat anders vertellen. Hoe komt het toch dat je gewicht zo schommelt?

1. Zout

Hoeveel water je vasthoudt, heeft te maken met de hoeveelheid zout die je eet. Hoe meer zout je eet, hoe meer vocht je vasthoudt. Het grootste deel van je zoutinname komt van bewerkt voedsel, dus dat ene snufje zout dat je tijdens het koken toevoegt zal het verschil niet maken. Ook voedsel waar veel koolhydraten inzitten, zoals patat en pizza, zorgt ervoor dat je meer vocht vasthoudt. 

2. Menstruatie

Voel je je tijdens je menstruatie ook altijd als een opgeblazen tientonner? Niet zo gek, want je hormonen hebben invloed op de hoeveelheid vocht die je vasthoudt. Tegen het einde van je menstruatiecyclus houd je meer zout vast, voel je je opgeblazen en tikt de weegschaal vaak een kilootje extra aan... Beter even vermijden dus, die weegschaal.

3. Darmvulling

Dagelijks eet een volwassen persoon drie tot vier kilo eten en drinken. En tussen het eten van een maaltijd en een grote boodschap zit vaak 24 tot 36 uur... Tel maar uit dus, die extra kilootjes op de weegschaal. Als je een avond veel hebt gegeten is het dus logisch dat je de volgende ochtend wat zwaarder bent, maar dit is dus geen vetmassa.

Het is belangrijk om genoeg vezels te eten om te zorgen dat je stoelgang op gang komt. Verder moet je ook voldoende water drinken om afvalstoffen uit te scheiden. Zorg ervoor dat je vlak voor een weging geen halve liter water drinkt, want dan ben je op de weegschaal al snel een halve kilo zwaarder.  

4. Glycogeen

Glycogeen is de opslag van energie (suikers) in je lichaam en elke gram glycogeen houdt een bepaald gewicht aan vocht vast. Stel dat je gaat lijnen en minder calorieën eet, dan gaat je lichaam eerst glycogeen afbreken. Dat is ook de reden dat je aan het begin altijd snel gewicht verliest. Op het moment dat je dan weer een dag wat meer eet, vult je lichaam de glycogeen voorraden aan waardoor je snel veel aankomt. Ook al is dat dus voornamelijk vocht en geen vetmassa. 

Kortom, het is heel normaal dat je gewicht schommelt en je het ene moment gewoon met veel voldoening in de spiegel kijkt en je de andere in een hoekje wil huilen. 

Lees ook: 6 vieze gewoontes die eigenlijk gewoon goed voor je zijn

Beeld: Unsplash