Waarom je koffie lekker vindt ruiken, maar het niet lust

Lichaam door Fadak

Cappuccino, latte macchiato of espresso? Je kunt koffie tegenwoordig op zoveel verschillende manieren krijgen. Er zijn zelfs mensen die iedere ochtend met een bakkie pleur moeten beginnen om vervolgens normaal te kunnen functioneren. 
 
Het geeft je niet alleen een enorme boost, maar het is ook nog eens gezond voor je lichaam. Het verkleint de kans op kanker, diabetes en hartziektes. Maar toch zijn er ook heel veel mensen die er niet zo weg van zijn. De geur vinden ze heerlijk, maar zodra het aankomt op de smaak... blegh! Ze vinden het bijvoorbeeld veel te bitter of te sterk. Maar hoe kan het dat ze de geur wel aantrekkelijk vinden? 
 
 
Twee manieren van ruiken
Wij hebben het antwoord voor je! Uit onderzoek is gebleken dat koffie verschillende aantrekkelijke geuren bevat: zoet, kruidig, fruitig, bloemig en zelfs een rokerige geur. Volgens een professor uit Londen is het zo dat wij twee manieren van ruiken hebben. We ruiken dingen anders als het vanuit je lichaam komt (wanneer je het dus eet of drinkt) dan op het moment dat je iets in- en uitademt door je neus. 
 
Op het moment dat wij een slok koffie drinken, ontstaat er een soort uitbarsting van aroma in je neus dat het tweede reukzin activeert. 80 procent van wat wij als smaak beschouwen bereikt ons doormiddel van geurreceptoren in onze neus. Het kan dus dat je iets opeens niet meer lekker vindt, wanneer je het drinkt, terwijl je het dus wel lekker vond ruiken. 
 

 
Stank
Je zou dit als het ware kunnen vergelijken met de geur van kaas. We vinden het heerlijk om te eten, maar als het op de geur aankomt dan doet het ons denken aan een paar enorm stinkende sokken die er al weken liggen. 
 
Gelukkig kun je hedendaags je kopje koffie op verschillende manieren aangenamer maken en helemaal naar jouw smaak. Wil jij meer melk dan koffie? Dan kun je gaan voor een latte! Wil je er een smaakje bij? Dan doe je dat toch lekker. Niemand die je dan nog raar aankijkt als jij je koffie drinkt zoals jij het wilt drinken. 
 
Ben jij een koffieleut of vind je het alleen lekker ruiken?