Hoe kun je het beste op gewicht blijven?

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

Met wat doorzettingsvermogen lukt het vaak best om een paar kilo’s af te vallen. Op gewicht blijven is daarentegen vaak moeilijker. Vaak val je na een paar weken weer terug in oude gewoontes. Wat kun je daartegen doen? Hoe houd je een gezond gewicht? We zochten uit waarom je vaak weer terugvalt en wat je kunt doen om op een gezond gewicht te blijven. 

gezondheid gewicht

Vetcelstress

Als je vaker een dieet hebt gevolgd val je vaak sneller weer terug. De oorzaak hiervan is vertcelstress. Tijdens het afvallen raakt de vetcel zijn vet kwijt waardoor deze zal krimpen. Het aanpassen van de vetcel kost veel energie. Hierdoor krijgt de cel stress. De cel wil eigenlijk weer groeien. Het lichaam heeft methodes om dit te doen. Een van deze manieren is om de aanmaak van leptine te remmen. Dit hormoon zorgt ervoor dat je geen hongergevoel hebt. Je krijgt dus een verhoogd hongergevoel als je aan het afvallen bent. Dit verhoogde hongergevoel kan wel tot twee jaar aanhouden. 

Te weinig zelfeffectiviteit

Om op een gezond gewicht te blijven is een duurzame gedragsverandering nodig. Zelfeffectiviteit heeft veel met vertrouwen in jezelf te maken. Het vertrouwen dat je in een bepaalde situatie bepaald gedrag kan tonen, of juist laten. Meer zelfeffectiviteit kun je bereiken door kleine succeservaringen op te doen zodat je stap voor stap je doel bereikt. Door kleine stapjes te nemen krijg je meer vertrouwen en leidt het ertoe dat je je gedrag duurzaam kan veranderen. 

Stress

Als je stress hebt is de kans groot dat je terugvalt. Tijdens een stressvolle periode ervaren mensen vaak het gevoel om te compenseren met eten. Het is daarom belangrijk om genoeg activiteiten te ondernemen die je energie en een positief gevoel geven. Zorg hierbij voor voldoende ontspanning. Zo kun je makkelijker met stress omgaan en houd je gezond gedrag langer vol. 

Dagelijks bewegen

Om je gewicht op peil te houden is het belangrijk om dagelijks te bewegen. Beweeg het liefst dagelijks minimaal een half uur matig intensief. Denk hierbij aan stevig wandelen of fietsen. Door te wandelen in de natuur werk je tegelijkertijd ook aan je ontspanning. Kies een beweegpatroon dat goed voelt en waarvan je weet dat je het ook in de toekomst kan volhouden. Ben je sportiever aangelegd dan kun je ook kiezen voor wat uitdagendere sporten, zoals hardlopen of mountainbiken. 

Houd je calorie-inname in de gaten

Ga bewust om met je eetgewoontes. Het is namelijk goed mogelijk dat je na verloop van tijd onbewust weer terugvalt in oude eetgewoontes. Bijvoorbeeld doordat je weer meer gaat eten, of producten met weinig voedingswaarden eet. Er zijn veel apps te vinden waarin je je eetpatroon kunt monitoren en je calorieën kunt tellen. Ook kun je regelmatig je bmi berekenen om te kijken of je nog steeds op gewicht bent. 

Zorg voor een regelmatig eetpatroon

Zorg ervoor dat je eetpatroon regelmatig en veelzijdig is. Let er daarom op dat je ook in de vakanties en in het weekend niet geheel afwijkt van je gezonde eetpatroon. Een dag is niet erg, maar houd het hierbij. Zorg ervoor dat je niet meer dan een dag afwijkt van je regelmatige en gezonde eetpatroon anders is de kans groot dat je snel weer zult aankomen. 

Weeg jezelf regelmatig

Wat ook helpt om een gezond gewicht te behouden is om jezelf regelmatig te wegen. Doe dit steeds op hetzelfde tijdstip. Het is normaal dat je gewicht een beetje schommelt. Ongeveer 1 tot 2 kilo is normaal. Merk je dat je meer bent aangekomen? Dan is het tijd om in te grijpen. Ga meer bewegen en onderzoek of je eetpatroon is veranderd. 

Jezelf voorbereiden op een lastige situatie

Het is niet altijd mogelijk om gezond te eten. Heb je een feestje, informeer dan de gastheer of de gastvrouw dat je bezig bent om je eetpatroon te veranderen. Zo voorkom je dat je een stuk taart aangeboden krijgt dat je moet weigeren. Zorg dat je zelf een alternatief meebrengt of vraag de gastheer of gastvrouw om een alternatief. 

De aanhouder wint

Hoe langer je het hebt volgehouden om op gewicht te blijven hoe kleiner de kans wordt dat je terugvalt. De eerste twee tot drie jaar nadat je bent afgevallen zijn het moeilijkste en kosten het meeste energie. Beloon jezelf af en toe met iets leuks als het je lukt om je gezonde gedrag vol te houden.