6 dingen die je niet moet zeggen tegen iemand met mentale problemen

Psyche & spiritualiteit door Jennifer

Wanneer iemand in je omgeving mentale problemen heeft, dan help je diegene natuurlijk graag. Alleen zeggen we soms net de verkeerde dingen, die een persoon met mentale struggles liever niet hoort. Met deze zes uitspraken moet je oppassen.

mentale problemen dit moet je niet zeggen

Lees ook: 6 Instagram-accounts om te volgen voor een betere mental health

“Negeer je gedachten, ze gaan wel weg”

Het is belangrijk om iemand met mentale problemen aan het woord te laten. Geef de persoon ruimte om over gevoelens te praten en kaats dit niet af. Het voelt misschien oncomfortabel voor jou, maar de persoon is toch een vriend(in) of familielid? Als je iemand de mond snoert, dan worden de problemen alleen maar groter.

“Je denkt toch niet aan zelfmoord?”

Het is niet erg om hier iets over te zeggen, maar let wel op hoe je het verwoordt. Iemand met mentale problemen heeft niets aan jouw mening over zelfmoord. Als diegene hieraan denkt, dan is dat zo. Al kun je volgens Dr. Mollock, expert aan de George Washington University, wel zeggen dat je nog niet klaar bent voor dit gesprek. Je kunt vragen of de persoon wil bevestigen, dat diegene niet denkt aan zelfmoord.

“Voel je je alweer zo?”

Dit klinkt als een slechte vraag en dat is het ook. Als iemand met mentale problemen zich slecht voelt, dan neem je dat serieus. Volgens Dan Reidenberg van Suicide Awareness Voices of Education “voelt het altijd echt voor hen en moet het ook altijd echt voelen voor jou”. Elke gedachte over bijvoorbeeld zelfmoord is een serieuze gedachte.

“Zelfmoord is fout”

Dit is eigenlijk dezelfde situatie als hiervoor. Jij denkt anders over zelfmoord, maar dat boeit de persoon met mentale problemen helemaal niets. Het helpt ook niet. Als jij zegt dat zelfmoord fout is, dan zondert iemand zich misschien juist meer af. Diegene voelt zich dan al helemaal een alien. Als je echt van iemand houdt, wees dan alleen een luisterend oor.

“Je overdrijft”

Iemand met mentale problemen overdrijft nooit. Zoals gezegd laat je iemand altijd praten over zijn of haar gevoel. Misschien kap je met deze uitspraak wel een heel belangrijk gesprek af. Laat zien dat je volledig te vertrouwen bent. Vertel je naaste liever dat je aan zijn of haar zijde staat, no matter what.

“Maar je leven is geweldig”

Dit kan wel zo zijn, maar deze uitspraak helpt iemand met mentale problemen niet. Iedereen kan zich weleens down voelen, zelfs al heb je een groot huis en goed betaalde baan. De eerste stap naar een echt goede oplossing is, dat je de gedachten erkent. Laat ze daarna zien waarom professionele hulp slim kan zijn. Je hoeft niet als enige te helpen.

Lees ook: 10 herkenbare momenten als je een hoogsensitief persoon bent

Bron: TheSun.co.uk