10 herkenbare momenten als je een hoogsensitief persoon bent

Psyche & spiritualiteit door Laura

Als je je vriendin ziet, weet je gelijk dat ze ergens mee zit. Als je terugkomt van een drukke verjaardag, moet je je een dagje opladen. Als er ruzie in een groep zit, trek jij je dat erg aan. Is dit herkenbaar voor je? Dan ben je misschien een HSP: een HoogSensitief Persoon.

hoogsensitief persoon

Lees ook: Ben jij een HSP? Zo herken je het

HSP: hoogsensitief persoon

Een op de vijf mensen is hoogsensitief. Dat houdt in dat je erg gevoelig bent voor prikkels, energieën en stemmingen van anderen. Hoogsensitiviteit wordt vaak in hetzelfde rijtje als AD(H)D en autisme genoemd. Hiermee moet je wel oppassen. In tegenstelling tot AD(H)D en autisme is hoogsensitiviteit geen stoornis. Het is een persoonlijkheidskenmerk. Je kunt ook geen diagnose krijgen van een huisarts. Je moet zelf de conclusie trekken of je inderdaad een hoogsensitief persoon bent. Als je de onderstaande punten herkent, is de kans groot dat je hoogsensitief bent.

1. Anders dan anderen

Hoewel iedereen uniek is, heb je altijd al het gevoel gehad dat je anders bent dan anderen. Je gaat anders met dingen om dan je vriendinnen en ook je denkwijze is net even anders. 

2. Perfectionistisch

Een hoogsensitief persoon is vaak perfectionistisch, plichtsgetrouw en heeft een sterk geweten. Je bent leergierig, je leert snel maar functioneert het best in je eigen tempo en op je eigen manier. Je bent niet impulsief, want je kan gevolgen van iets goed overzien.

3. Piekeren

Een HSP zit veel in zijn/haar hoofd. Nadenken, véél nadenken is typerend voor een hoogsensitief persoon. Je kan je helemaal suf reflecteren over de kleine en grote dingen in het leven. Als je hoogsensitief bent, herken je het woord 'piekermoe' vast. 

4. Rusten na sociaal contact

Prikkels zijn voor een HSP extra vermoeiend. Ze komen extra hard binnen. Na een hectische werkdag, verjaardag of concert moet je dus echt me-time nemen. Sociaal contact is voor jou dus geen manier om je op te laden, wat wel het geval is bij een extravert persoon bijvoorbeeld. Let wel op: als HSP ben je niet per se verlegen en introvert. Je kunt alsnog erg enthousiast en outgoing zijn.

5. Emoties en stemmingen van anderen

De moods en energie van anderen pik jij veilloos op. Voor jou is het duidelijk dat iemand verdrietig is, terwijl jouw andere vrienden dat echt niet doorhebben. Jij pikt dit op door stemnuances, toonhoogte en lichaamstaal. Ook voel jij het heel goed aan als er spanning in een ruimte hangt, bijvoorbeeld als twee mensen een onderlinge irritatie hebben. 

6. Rust

Prikkels zijn dus wat heftiger voor jou dan voor de gemiddelde mens. Je kunt je daarom ook meer storen aan omgevingsgeluiden. Bijvoorbeeld een collega die klikt met een pen, buren die met stoelen schuiven of een huisgenoot met luide muziek. Jij bent daarom bijna nooit zonder noise cancelling headphones

7. Creatief en een rijke fantasie

HSP’ers zijn over het algemeen erg creatief en hebben een rijke fantasie. Dat betekent niet dat jij een geboren Picasso bent, het kan zich namelijk op veel manieren uiten. Misschien houd je heel erg van schrijven, muziek maken of styling van kleding en interieur. Of misschien ben jij wel een fanatieke Pinterest-er. Kortom: je vindt het prettig om jouw creatieve gedachtes en rijke fantasie ergens in kwijt te kunnen.

8. Allergisch voor geweld

Jij kan heel slecht tegen geweld. Daarom skip jij het liefst alle gewelddadige actiefilms. Ook van het nieuws of vervelende filmpjes op social media draait jouw maag een extra rondje. Je voelt je vervolgens uren rot van wat je hebt gezien.

9. Stress

Een HSP heeft snel last van stressverschijnselen. Dat uit zich door middel van lichamelijke klachten zoals maagpijn, onrustige darmen, hoofdpijn, kriebelende zenuwen of een algeheel naar gevoel.

10. Kritiek

Hoog sensitieve mensen vinden kritiek erg moeilijk. Het komt namelijk veel harder binnen dan bij een ‘normaal’ persoon (maar laten we eerlijk zijn: wat is nou normaal?). Een hoogsensitief persoon zal hier veel langer over nadenken en kan zich écht rot voelen. Bovendien neemt een HSP’er het zichzelf vaak kwalijk. Denk dus twee keer na voor je kritiek levert.

Naast deze 11 kenmerken zijn er nog honderden andere kenmerken. Iemand die HSP is kan zich in sommige kenmerken wel herkennen en in andere niet. Het kan wel helpen om tegen anderen te uiten dat je hoogsensitief bent. Zo kunnen zij jou weer beter begrijpen en rekening met je houden.

Lees ook: ADHD, ADD, Autisme en HSP