9 tekenen dat je een hoogsensitief persoon bent

Psyche & spiritualiteit door Jordan

Maak jij je zorgen over fouten maken, vind je fel licht overweldigend of houd jij ervan om voor mensen te zorgen maar schrik je van kritiek? Het kan dan zijn dat je een hoogsensitief persoon bent. Lees snel verder om de negen belangrijkste tekenen te ontdekken.

Lees ook: Wow: als je vaak raar droomt ben je dus eigenlijk mega slim

HSP: hoog sensitief persoon

De manier waarop we de wereld ervaren is bij iedereen anders. Vooral voor mensen die HSP zijn oftewel hoogsensitieve personen. De term is bedacht door psychologe Dr. Elain Aron en wordt gebruikt bij ongeveer 15-20 procent van de mensen op de wereld. HSP-ers ervaren de wereld intenser en dieper dan de gemiddelde persoon. Als jij je snel overweldigd voelt en sneller emotioneel uitgeput raakt, kan het zomaar zijn dat jij zelf hoogsensitief bent. Natuurlijk zijn er niet alleen maar negatieve aspecten zo zitten er ook positieve kanten aan HSP, zoals het vermogen om diepere en meer betekenisvolle relaties aan te gaan.

9 kenmerken

Hoewel het niet mogelijk is om gediagnosticeerd te worden als een HSP, het is namelijk een aangeboren persoonlijkheidstrek en geen stoornis, zijn er een aantal kenmerken die de meeste HSP’s delen.

1. Je wordt overweldigd door felle lichten, harde geluiden en vreemde texturen

Veel mensen die een HSP zijn ervaren, van een of meer van hun vijf zintuigen, een zintuiglijke overweldiging. Een HSP kan bijvoorbeeld moeite hebben om in een kamer te zijn met sterke geuren of kleren te dragen van grove stoffen.

2. Je wordt diep geraakt door schoonheid

HSP-ers evaren de wereld om hen heen veel intenser dan anderen. Zodoende zijn zij ook in staat om de schoonheid in muziek, kunst en natuur meer te waarderen dan de gemiddelde persoon.

3. Je hebt regelmatig behoefte aan me-time

De wereld is een intense plek. Zeker als HSP-er kan je vaak de behoefte voelen om jezelf terug te trekken tijdens drukke of overweldigende periodes. Dit kan zijn in een donkere kamer of gewoon een rustig plekje voor jezelf.

4. Je wordt beïnvloed door de stemming van anderen

HSP’ers zijn in staat om de stemmingen van de mensen met wie ze zijn op te pikken. Uiteindelijk ervaren zij deze emoties zelf ook.

5. Je vermijdt alles wat met geweld of wreedheid te maken heeft

Geweld en wreedheid zijn bijzonder pijnlijk om mee om te gaan voor HSP-ers. Vaak doen ze er alles aan om het niet tegen te komen, bijvoorbeeld in films en op televisie.

6. Je hebt moeite met tijdsdruk

Extra druk van tijdsdruk vinden HSP-ers moeilijker om mee om te gaan dan de gemiddelde mens. Zij zijn gevoeliger voor stimulatie en dit kan leiden tot verhoogde angst en overweldigende gevoelens.

7. Je hebt een levendige innerlijke wereld

Hoogsensitieve personen hebben de neiging om dingen dieper te verwerken dan anderen, dit betekent dat ze de neiging hebben om een rijker, complexer innerlijk leven te hebben. Niet alleen dat ze meer in contact staan met hun gedachten, gevoelens en emoties, maar ook dat ze in staat zijn om gemakkelijker te dagdromen en mogelijkheden te visualiseren.

8. Je bent erg gewetensvol

HSP-ers hebben een hekel aan fouten maken, als gevolg daarvan zijn ze extreem zorgvuldig en zullen ze altijd hun uiterste best doen om ervoor te zorgen dat ze dingen goed doen. Dit kan ertoe leiden dat ze zichzelf onder grote druk zetten.

9. Je schrikt snel

Doordat zij de wereld zoveel intenser beleven, kunnen ze schrikken van dingen die een gemiddeld persoon niet stoort. Dit kan zijn een luide motor of een sirene.

Lees ook: Deze sterrenbeelden zouden het snelst het criminele pad op gaan