ADHD, ADD, Autisme en HSP

Psyche & spiritualiteit door Zita
Apart, vreemd, net even iets anders dan de rest. Al die keren dat er aan mij is gevraagd of ik misschien licht autistisch ben, last heb van ADD of gewoon een HSP'er was, hebben voor kleine deukjes in mijn ego gezorgd. 
 
De keren dat ik een discotheek van binnen heb gezien zijn op één hand te tellen. Ik heb niet echt kunnen ontdekken of ik plezier vond in het uigaansleven want van één avondje stappen moest ik drie dagen bijkomen. Dat ik net even wat anders was dan mijn leeftijdsgenoten had ik al vrij snel door. Mijn emoties zijn altijd heel intens geweest.

Er is bij mij geen middenweg. Ik ben heel blij of heel boos. Ik ben heel chagrijnig of heel vrolijk. Ook wanneer er veel mensen in dezelfde ruimte zijn en er meerdere geluiden door elkaar te horen zijn, voel ik mijn accu leeglopen. Dit soort situaties putten me enorm uit. Nog een voorbeeld: als de persoon naast mij in de bus verdrietig is, voel ik dat direct. In het verleden werd ik dan ook verdrietig, maar gelukkig heb ik me hiervoor leren afsluiten. 
 

 
Op school keek ik liever uit het raam, fantaseerde over mijn toekomstdromen en miste de helft van de les. Ik heb stapels boeken maar lees er geen één uit omdat ik niet zo lang geboeid kan blijven. Ook heb ik vaak last van black outs als ik weet dat mensen naar me kijken wanneer ik de meest simpele dingen moet doen.
 
Overgevoelig
Toen ik klein was had ik tijdens Kerst aan de grote tafel met de hele familie al heel snel door wie zich aan wie irriteerde, hoe degene naast mij zich daadwerkelijk voelde en dat oma eigenlijk op van de zenuwen was. Al deze dingen werden ook opgemerkt tijdens mijn schooltijd, in het bedrijfsleven en in mijn vriendenkring. Tijdens mijn opleiding is het mij weleens gevraagd of ik licht autistisch ben. Deze situatie heeft zich enkele keren herhaald tijdens het bedrijfsleven en anderen vinden me trekjes van ADD hebben. Ikzelf heb de term HSP gevonden en gebruikte dit als mijn weerwoord. 
 
 
ADHD, HSP, ADD en Autisme
Ik wist eigenlijk niet goed wat de termen inhielden. Maar vanaf mijn pubertijd kwamen ze steeds meer voorbij. Kort samengevat heeft een persoon met ADHD onder andere last van lichamelijke onrust, maar ook innerlijke onrust en impulsiviteit.

Iemand met ADD is snel afgeleid, rusteloos en vaak impulsief. Kenmerkend voor ADD is het hebben van meerdere intense stemmingsschommelingen op een dag. Ook slaapproblemen, vergeetachtigheid, ongeorganiseerdheid, een ander tijdsbesef en moeite met het onderhouden van sociale contacten horen er bijna altijd bij.

Zelf vond ik de term HSP. Een HSP'er, wat staat voor Hoog Sensitief Persoon, is iemand die zeer overgevoelig is voor licht, geluid, drukte, stemmingen en emoties van anderen. Alle indrukken die ieder mens binnenkrijgt wordt bij een HSP'er verdubbeld.
 
 
Ik ben ik
Maar een echt vredig gevoel had ik hierbij niet. Ik ben misschien dromerig, overgevoelig en wat ingewikkeld. Maar in situaties die er toe doen functioneer ik als ieder ander. De kunst is om er iets positiefs van te maken en ik geloof dat het me steeds beter afgaat. Door mijn dromerigheid ben ik erg creatief en mijn overgevoeligheid helpt me goed in anderen te kunnen inleven. Ik word in het dagelijks leven niet belemmerd door dit alles en ben tot de conclusie gekomen dat ik alle afkortingen en lastige termen van tafel schuif. Ik ben Zita. Punt.