Positiever in het leven: leren los te laten

Psyche & spiritualiteit door Jordan

We kennen het allemaal wel. We willen controle over alles in ons leven. Maar vaak gaat het mis doordat we ons te veel focussen op anderen. Veel dingen liggen buiten onze controle en kosten heel veel energie. Juist daarom is het goed om leren los te laten. Het zal ervoor zorgen dat je een gelukkiger leven gaat leiden, wie wil dat nou niet?

Lees ook: 5 gouden tips tegen een winterdepressie

Mindset

Als jij een control freak bent is het moeilijk om dingen los te laten in je leven. Maar we moeten gaan leren dat we sommige dingen gewoon echt niet kunnen veranderen. In een artikel op Poosh legt Monica Berg, een internationale spreker en spiritueel leider, uit hoe we het best kunnen leren loslaten.

via GIPHY

Vijf manieren om los te laten

1. Focus op wat je kunt beïnvloeden

Dingen waar je controle over hebt zijn je eigen acties, reacties en woorden. Dingen waar je geen controle over hebt zijn het weer, het verkeer, het gedrag van andere mensen en wat mensen van ons denken. Ervan uitgaand dat het iets is waar je geen controle over hebt, vraag jezelf dan af of je dat wel nodig hebt. Sommige dingen zijn gewoon niet zo belangrijk. Als het wel iets is wat je kan veranderen, en het belangrijk voor je is, steek dan wel je energie erin en doe je best om het te veranderen.

2. Begrijp waarom je het oncontroleerbare wilt beheersen

Wanneer je denkt aan een situatie of persoon die je niet onder controle hebt, maar die je toch wil veranderen, bedenk dan waarom je dit zo graag wilt. Maakt de situatie je angstig? Denk je dat de dingen niet zullen lopen zoals je wilt? Of ben je bang dat je iemands liefde of respect verliest? Probeer jezelf te begrijpen en zoek uit waarom je dit gevoel krijgt. Alleen zo kan je ervoor kiezen of het ook echt belangrijk is om jouw energie hieraan te geven.

3. Accepteer de uitkomst

Om controle-impulsen los te laten, moet je bereid zijn om de uitkomst te accepteren. Waarschijnlijk zal het niet zijn zoals je je het had voorgesteld, maar door los te laten, geef je ruimte aan een betere uitkomst. Om jezelf over te geven aan het loslaten geef je niet op, je zorgt er alleen maar voor dat je je energie richt op iets wat binnen je macht ligt.

4. Neem een mantra

Bedenk een mantra die jou herinnert aan je besluit om dingen los te laten die je niet kunt beheersen. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Ik weet wat ik moet opgeven en wat niet.
  • Ik heb geen controle, en dat is oké. Dat had ik nooit.
  • Overgave is geen zwakte. Er zit veel kracht in loslaten.
  • Ik heb zekerheid in het proces, zelfs als de uitkomst onbekend is.

5. Geniet van hoeveel beter je voelt

Loslaten geeft ons meer vrijheid dan controle ooit zou kunnen.

via GIPHY

Lees ook: Horoscoop voor 2022