Vintage kleding shoppen: zo vind je de mooiste pareltjes

Mode & trends door Jennifer

Wil je iets doen voor een beter milieu? Begin dan met vintage shoppen, gewoon in je plaatselijke kringloopwinkel of online via Vinted of Marktplaats. Niet alleen is het kopen van tweedehands kleding en spullen duurzamer, jij houdt meer geld over voor andere, leuke dingen. Maar hoe vind je nou de mooiste pareltjes?

Lees ook: Een simpel wit T-shirt: 5 manieren om te stijlen

Juiste vintage shop

Ga allereerst opzoek naar de juiste vintage shop. Als je voor het eerst gaat winkelen in de kringloop, kan je het beste kiezen voor winkels die niet te rommelig zijn. Anders kan het best overweldigend zijn. De pareltjes vind je meestal bij winkels die inboedels uitruimen en/of inkopen. Daarnaast vind je buiten de Randstad eerder vintage spullen, doordat daar minder nieuwbouw is. Wel is het zo dat je binnen de Randstad vaak meer keuze hebt, omdat er meer mensen wonen en meer kringloopwinkels zijn. Wel moet je er snel bij zijn, want er zijn ook meer klanten. Voor het gemak hebben wij eventueel wat leuke vintage shops op een rijtje gezet in Amsterdam, Haarlem, Groningen, Den Haag en Nijmegen.

Natuurlijke stoffen

Vind je het dragen van tweedehands kleding een beetje viezig? Shop dan vintage van natuurlijke stoffen, zoals katoen, linnen, leer, zijden en jute. Het voordeel van deze stoffen is dat ze minder snel nare geurtjes vasthouden. Ook voelen ze vaak zachter en fijner aan je huid en blijven de stoffen langer mooi.

Regelmatig rondkijken

Wil je op tijd de juiste, lange jurk kopen of de perfecte enkellaarsjes? Dan moet je bij online vintage shoppen al iets voor het ‘seizoen’ gaan rondkijken. Wanneer je liever offline winkelt is het verstandig om regelmatig langs te gaan bij je favoriete vintagewinkel. Je komt zo vanzelf erachter op welke dagen de winkel wordt aangevuld met nieuwe items. Dit helpt ook om de winkel te leren kennen. Dan hoef je in het vervolg niet meer alle rekken langs, omdat je sneller ziet wat nieuw is. En maak eens een praatje met het winkelpersoneel, wie weet hebben zij nog handige insides voor je.

Meer dan één rondje

Kijk altijd verder dan je neus lang is! Maak nooit maar één rondje door de winkel, bij de tweede keer zie je altijd meer. In de kringloopwinkel staat altijd alles door elkaar. Kijk dus echt overal, ook in de vitrines. Juist hier liggen vaak de meer waardevolle spullen. Probeer daarnaast niet alleen op ooghoogte te kijken, maar ook naar beneden. Misschien ligt dat ene vintage pareltje wel bewust verstopt. Vergeet daarom ook niet in bakken te rommelen.

Twijfelen is kopen

Oké, natuurlijk is dit niet helemaal waar. Je mag altijd nee zeggen, ook tegen een vintage item. Maar wel is het slim om je gevonden spullen altijd in je winkelmandje te leggen. Stel je voor dat je het niet doet en even later je vintage parel is weggekaapt door een ander? Dat zou zonde zijn. Het helpt ook om het even los te zien van de andere spullen. Vind je het na een kwartiertje verder neuzen nog steeds leuk?

Goed controleren

Tot slot is het belangrijk om je vintage parel altijd goed te controleren. Je wilt natuurlijk geen kledingstuk met gaten of onuitwisbare vlekjes. Een loszittend knoopje kan je makkelijk vastnaaien, maar voor een broek met een verdraaide beennaad heb je echt een kleermaker nodig. Houd ook in je achterhoofd dat tweedehands items altijd minder waard horen te zijn dan normaal. Met uitzondering van (designer)merken natuurlijk. Verder is er ook verschil tussen ‘vintage’ en tweedehands. Echte ‘vintage’ parels zijn afkomstig uit de periode van 1920 tot 1980. Bij tweedehands hoort geen bepaalde periode, dat kan ook een H&M-item van vorig jaar zijn.

Lees ook: De leukste kledingmerken voor lange vrouwen