Tandenknars jij veel? Zo slecht is het echt voor je gebit

Sport & gezondheid door Jeanine

Word je ‘s ochtends wakker met stramme kaken en doet het zeer om te kauwen? Dan kan het best zijn dat je in je slaap tandenknarst en je bent zeker niet de enige. Hoe slecht is het eigenlijk voor je tanden en kun je ervanaf komen?

Tandenknarsen

Lees ook: Is het gevaarlijk om 'oud' water te drinken?

Wat is tandenknarsen?

Bij tandenknarsen schuif je je tanden en kiezen stevig over elkaar heen. Je kauwspier speelt hierbij een grote rol. Door het knarsen wordt deze groter en sterker, waardoor je onbewust nog vaker je tanden zult gaan knarsen. Een vicieuze cirkel dus, maar waar komt dat door?

Symptomen

Erachter komen of je überhaupt tandenknarst, is niet heel makkelijk. Het gebeurt meestal in je slaap, wanneer je je concentreert of als je erg gestrest bent. De kans dat je het op een bewust moment doet, is dus vrij klein. Meestal zijn het anderen die opmerken dat je aan het knarsen bent. Er zijn wel een aantal dingen waaraan je het zelf kunt herkennen. Heb je vaak last van oorpijn, hoofdpijn en een zere nek en schouders? Slaap je slecht en word je ‘s ochtends wakker met stijve, pijnlijke kaken? Dan zou het goed kunnen dat je in je slaap tandenknarst. Iedereen dit doet wel eens, maar als je het lange tijd doet, kan het problemen veroorzaken. Niet alleen is de pijn in je gezicht heel vervelend, maar je tanden slijten door het schuiven ook erg snel. Ze kunnen gevoeliger worden, afbreken en zelfs uitvallen. Best wel heavy shit dus.

Hierdoor kan het komen

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk waarom je tandenknarst. Het kan in je familie zitten, maar het kan ook komen doordat je tanden niet goed op elkaar staan. Een slaapstoornis, stress, roken, drugsgebruik en alcohol zijn ook veelvoorkomende oorzaken. Tandenknarsen is ook een bijwerking van bepaalde medicijnen.

Wat kun je ertegen doen?

Omdat het tandenknarsen onbewust gebeurt, is het lastig om er zelf echt iets aan te doen. Je kunt wel proberen je kauwspier minder te belasten zodat deze minder gestimuleerd wordt. Hard of ‘stug’ eten, zoals broodkorstjes, popcorn en pinda’s, kun je beter een tijdje laten staan. Ook ander voedsel waar je veel op moet kauwen kun je beter mee minderen, zoals vlees en kauwgum. Onthoud wel dat het altijd verstandig is om de hulp van een professional in te schakelen. Een tandarts kan zien of jouw tanden al erg versleten zijn door het knarsen en of je bijvoorbeeld een bitje aangemeten kunt krijgen. Dat laatste is niet heel goedkoop, maar wel een goede oplossing. Heb je een aanvullende verzekering? Dan kan het zomaar zijn dat je bitje (deels) verzekerd wordt. Het is het proberen waard!

Lees ook: Trillend ooglid: hoe kom je er vanaf?