Slapen met een open mond is slecht voor je gezondheid

Lichaam door Chiara

Dat we er niet zo charmant bijliggen wanneer wij ons schoonheidsslaapje houden, is bekend. Nee, wij slapen niet zoals er vaak in films wordt gedaan en worden al helemaal niet beeldschoon -met make-up en gestijlde haren- wakker. 
 
Good morning world en hallo bos klitten (lees: vogelnest op je hoofd). Die wallen onder je ogen charmeren je ook niet bepaald. En je walgt al helemaal wanneer je die klodder slijm op je kussen ziet liggen. Jakkes! Alweer met een mond open geslapen... Hopelijk heb je niet gesnurkt nu je lover een nachtje naast je heeft doorgebracht. Maar naast het feit dat het niet bepaald fris is, is slapen met je mond open ook nog eens slecht voor je gebit!
 

Onderzoek toont aan dat met je mond open slapen de grootste oorzaak is voor tandbeschadiging. Deskundigen zeggen dat het zelfs erger is dan mierzoete frisdranken! Tanderosie wordt namelijk veroorzaakt door ademen via een open mond. Huh?! Dit zorgt er voor dat het beschermende effect van speeksel wordt verwijderd en hierdoor de bacteriën in je mond niet meer op natuurlijke wijze worden gedood. Daardoor stijgt de zuurgraad in de nacht en dit veroorzaakt weer tanderosie. 
 

We kunnen moeilijk ducktape implementeren in ons ‘voor het slapen gaan ritueel’. En elkaar continue wakker maken, of je wekker om de zoveel tijd zetten om even met je mond dicht te slapen is ook een no go. Nog beter voor je tanden zorgen dan je al doet, lijkt ons de beste optie om tanderosie aan te gaan. Een extra poetsbeurt of wat mondwater kan sowieso geen kwaad! 
 
Hoor jij vaak dat je met je mond open slaapt?