Kom je extra aan als je na 8 uur eet?

Sport & gezondheid door Jeanine

‘Alle calorieën tellen dubbel na acht uur ‘s avonds’. Als je eenmaal in de wereld van afvallen en eten duikt, trek je een heel vat open aan mythes, fabels en zogenaamde vuistregels. Maar is ‘s avonds laat iets eten nou echt zo ongezond?

Eten na 8u

Lees ook: Hele avocado per dag: gezond of ongezond?

Geen bullshit, maar realiteit

Weegt spiermassa meer dan vet? Helpt een sapkuurtje je lichaam ontgiften? En kun je afvallen door seks? Je kunt het zo gek niet bedenken of er wordt in de dieetwereld wel over geschreven. In het boek Afvallen is k*t vertelt voedingsdeskundige Carlo Kool hoe het werkelijk zit. Geen bullshit, maar gewoon waar het op staat: daar houden we van! Dus: kom je écht extra kilo’s aan als je ‘s avonds nog wat eet?

Klokkijken

Het antwoord zelf is vrij simpel: nee, dat is niet zo.Carlo geeft aan in zijn boek: calorieën kunnen niet klokkijken. Of je nu iets eet om zeven uur ‘s ochtends, negen uur 's avonds of om vier uur 's nachts: dat maakt voor je lichaam helemaal niets uit. Het moment waarop je iets eet, doet er niet toe voor je spijsvertering. Dat je dus extra veel aankomt als je ‘s avonds nog wat eet, is onzin. Fijn om te weten, toch?

Verbranding van de calorieën

Het draait uiteindelijk om wat er ingaat en wat er uitgaat, oftewel: je verbranding. Krijg jij overdag zo’n 2200 calorieën binnen en verbrand je maar 1800 calorieën? Dan zit je dus 400 calorieën eroverheen. Laten we wel stellen: van een paar keer meer eten kom je ook echt niet aan. Dat gebeurt wel als je dit continu doet. Als je iedere dag meer eet dan je lichaam verbrandt, zal je aankomen. Zo simpel is het eigenlijk. 

Late lekkernijen

Waar komt dat idee dan eigenlijk vandaan? Vaak zijn de dingen die we ‘s avonds eten, niet bepaald gezond. We schuiven meer naar binnen dan we denken tijdens een film of een avondje coronaproof borrelen. Chips, bitterballen, een stukje chocola en een frisse cocktail om het weg te spoelen (ja, ook daar zitten veel calorieën in!). Al die lekkernijen zijn per stuk helemaal niet slecht. Als je over de dag verspreid genoeg hebt gegeten, dan kan alles bij elkaar er wel voor zorgen dat je broek wat strakker begint te zitten. Daar is helemaal niets mis mee, want iedereen is goed zoals ‘ie is. Je moet ook vooral lekker genieten van het leven.

Ben je toch niet zo blij met de paar extra kilo’s? Dan kun je je vaste bakje chips ook eens vervangen voor een gezondere optie, of besluiten om wat meer te bewegen. Als je je goed voelt!

Afvallen is k*t

Nieuwsgierig naar het boek van Carlo? Je kunt ‘m bestellen via Bol.com.

Lees ook: Meer groente eten wordt een eitje met deze tips